کلمه جو
صفحه اصلی

تفسیر موضوعی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تفسیر موضوعی ترکیبی وصفی است که «موضوعی» بودن وصف تفسیر و ویژگی آن است، بنابراین در تفسیر موضوعی مفسر به تفسیر آیات قرآن راجع به موضوعی خاص می پردازد.
در این شیوه تفسیری، آیات مختلفی که درباره یک موضوع در سراسر قرآن مجید در حوادث و مناسبت های گوناگون نازل شده است، جمع آوری و جمع بندی و از مجموع آن ها نظر قرآن درباره آن موضوع و ابعاد آن روشن می شود.
اقسام تفسیر موضوعی
تفسیر موضوعی را بر سه قسم دانسته اند:۱. تفسیر کلمه ای از کلمات قرآن و بررسی آیاتی که آن کلمه در آن ها به کار رفته است؛ مانند: بررسی کلمه "حق" یا کلمه "ولاء"؛۲. بررسی موضوعی خاص در یک سوره؛ مثلا بررسی "خداشناسی" در سوره حمد؛۳. بررسی یک موضوع خاص در کل قرآن؛ یعنی آیاتی جمع و تفسیر شود که به یک موضوع خاص در قالب بیانات مختلف پرداخته اند؛ مانند: بررسی آیات "جهاد" یا "معاد" یا "اخلاق" در قرآن. شاید قسم سوم مشهورترین روش در تفسیر موضوعی باشد.
تاریخچه
درباره تاریخچه تفسیر موضوعی باید گفت که گرچه این تفسیر ریشه در زمان رسول اکرم صلی الله علیه و آله وسلّم دارد، اما اصطلاح "تفسیر موضوعی" در قرن چهاردهم هجری پدید آمده است.
اقوال درباره تفسیر موضوعی
...
[ویکی اهل البیت] 'تفسیر موضوعی' یکی از انواع تفسیر قرآن است که به شکلی غیرترتیبی قرآن را تفسیر می کند.
در این شیوه تفسیری، آیات مختلفی که درباره یک موضوع در سراسر قرآن مجید در حوادث و مناسبت های گوناگون نازل شده است، جمع آوری و جمع بندی و از مجموع آن ها نظر قرآن درباره آن موضوع و ابعاد آن روشن می شود. در این روش دیدگاه قرآن درباره موضوعی خاص با استفاده از مجموع آیات مرتبط تبیین می شود.
درباره تاریخچه تفسیر موضوعی باید گفت که گرچه این تفسیر ریشه در زمان رسول اکرم صلی الله علیه و آله دارد، اما اصطلاح 'تفسیر موضوعی' در قرن چهاردهم هجری پدید آمده است.
تفسیر موضوعی با وجود مزیت در کشف دیدگاه های قرآن کریم، هرگز ما را از تفسیر ترتیبی بی نیاز نمی کند. تفسیر موضوعی در مراحل ذیل به تفسیر ترتیبی نیازمند است:


کلمات دیگر: