کلمه جو
صفحه اصلی

فتح القدیر

دانشنامه عمومی

فتح القدیر اثر محمد شوکانی از تفاسیر قرآن است که نزد اهل سنت مرجع به شمار می رود به این دلیل که جمع بین تفسیر روایی و تفسیر درایی است. شوکانی نگارش آن را در ربیع الثانی ۱۲۲۳ ه‍.ق آغاز کرد.برخی از منابعی که شوکانی در نگارش کتاب از آن ها استفاده کرده عبارتند از: تفسیر عبدالرزاق، تفسیر زمخشری، تفسیر ابن عطیه دمشقی، تفسیر ابن عطیه آندلسی، تفسیر عبد بن حمید، تفسیر طبری، تفسیر قرطبی، تفسیر ابن ابی حاتم، تفسیر ثعلبی، مسند احمد، مصنف ابن ابی شیبه.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] فتح القدیر الجامع بین فنّی الروایة و الدرایة من علم التفسیر تألیف محمد بن علی بن محمد شوکانی (متوفی 1250ق) تفسیر کامل قرآن به زبان عربی و به روش روایی و اجتهادی (درایی) می باشد که در نوع خود کم نظیر است.
شوکانی در مقدمه خود در تبیین انگیزه تألیف تفسیر متذکر می شود که، چون تفسیر جایگاه بالایی دارد و در بین علوم مختلف ممتاز است، و نیز مفسرین غالباً به دو گروه تقسیم شده اند: عده ای فقط روایت را در نظر گرفته و از بحث های دیگر اجتناب کرده اند و عده ای نیز فقط بحث های آلی مانند لغت، معانی، بیان و... را مطرح نموده، روایات تفسیری پیامبر(ص) و صحابه و تابعین را مدنظر نداشته اند، هر کدام از این دو گروه، کاری ناقص انجام داده اند؛ بنا به ضرورت جمع بین این دو شیوه، تصمیم گرفتم تفسیری تألیف نمایم
مفسر در توضیح روش خود می نویسد: «من در تفسیر چند امر را انجام داده ام: 1-ترجیح بین تفاسیر متعارض، 2-بیان معانی لغوی، اعرابی و بیانی، 3-نقل روایت تفسیری از پیامبر(ص)، صحابه، تابعین، تابعین آنها و مفسرین معتبر». ایشان ادامه می دهند که: «برخی روایات ضعیف را به دو دلیل آورده ام: 1-قرینه مقایسه بر تقویت آن وجود داشته باشد. 2-موافق معنای عربی باشد».
ایشان معتقد است تفسیر «درالمنثور» سیوطی مشتمل بر غالب روایاتی است که در تفاسیر گذشتگان موجود است؛ که شامل روایات تفسیری پیامبر(ص)، تفسیر صحابه و تابعین پس از آنهاست. شوکانی با حذف تکرارها و اتحادهای لفظی (که با «مثله» یا «نحوه» مشخص شده است) مقداری روایت از آنچه در تفاسیر علماء روایت یافته یا در تصحیح، تحسین، تضعیف و جمع و ترجیح به آن رسیده، به آن اضافه کرده است.
برخی اسانید روایت را به خاطر وجود آنها در کتب و منابع تفسیری مانند طبری، سیوطی، ابن کثیر، قرطبی و... حذف نموده و در این باب خواننده را به منبع اصلی رجوع می دهد.


کلمات دیگر: