دو فرسخ و نیم جنوب باشت است
پشتکوه
فرهنگ فارسی
دو فرسخ و نیم جنوب باشت است
لغت نامه دهخدا
پشتکوه . [ پ ُ ] (اِخ ) (ده ...)دو فرسخ و نیم جنوب باشت است . (فارسنامه ٔ ناصری ).
پشتکوه . [ پ ُ ] (اِخ ) در ولایت خمسه واقع و دارای معدن آهن و سرب است .
پشتکوه . [ پ ُ ] (اِخ ) موضعی است به گیلان . رجوع به جغرافیای سیاسی ایران تألیف کیهان ص 375).
پشتکوه . [ پ ُ ] (اِخ ) نام بلوکی است از چهاردانگه هزارجریب مازندران . (جغرافیای سیاسی کیهان ص 291) .
پشتکوه . [ پ ُ ] (اِخ ) نام بلوکی در گلپایگان دارای ده قریه و تقریباً 928 خانوار ودر حدود 4640 سکنه . (جغرافیای سیاسی ایران تألیف کیهان صص 406-407). مساحت آن 8 تا 10 فرسخ حد شمالی سه ده ، شرقی شهر، جنوبی رودخانه و غربی کوه بربرود.
پشتکوه . [ پ ُ ] (اِخ ) از بلوکات یزد، حد شمالی مهریز و میانکوه و پیشکوه ، حد شرقی جاده ٔ کرمان و قسمت شمالی شهر بابک ، حد جنوبی گردنه ٔ ابرقو و حد غربی کوهستان و کویر بین آباده و نائین . مرکز نیرو، عده ٔ قری 30 و مساحت آن 200 فرسخ است . سکنه ٔ آن 16510 تن است . دارای معدن سرب و زغال سنگ است .
آفتابی بود با فرّ و شکوه
وقت شام آمد نهان در پشتکوه .
قهوه رخی .
پشتکوه . [ پ ُ] (اِخ ) در جنوب کوه گیلویه واقع است و کوه گیلویه به دو ناحیه ٔ بزرگ تقسیم میشود: قسمت شمالی و شرقی کوهستانی و سردسیر و موسوم است به کوه گیلویه و پشت کوه ، قسمت جنوبی و غربی گرمسیر و معروف بزیرکوه و بهبهان میباشد. (جغرافیای سیاسی ایران تألیف کیهان ص 88).
دانشنامه عمومی
پشتکوه (منطقه)، نام تاریخی استان ایلام
پشتکوه (بندرعباس)، روستایی از توابع بخش تخت شهرستان بندرعباس در استان هرمزگان
پشتکوه (رفسنجان)، روستایی از توابع بخش کشکوئیه شهرستان رفسنجان در استان کرمان
پشتکوه (عنبرآباد)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان عنبرآباد در استان کرمان
پشتکوه (خمین)، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان خمین در استان مرکزی
دانشنامه آزاد فارسی
دانشنامه اسلامی
از آغاز پادشاهی شاهان صفوی، منطقه لُر کوچک به لرستان فِیلی معروف شد و لرستان فیلی در زمان سلطنت آقامحمدخان قاجار (۱۲۱۰-۱۲۱۱ق/۱۷۹۶-۱۷۹۷م) به دو منطقه پشتکوه و پیشکوه تقسیم گردید. کبیرکوه (کوه کَوَر، کَبَر) از کوه های بلند و مهم کوهستان زاگرس و مرز میان دو منطقه است. برخی از جغرافی نویسان، رودبزرگ سیمره را نیز مرز میان پشتکوه و پیشکوه دانسته اند.
← علت نام گذاری
پشتکوه را شامل رشته های کوهستانی و جلگه هایی در میان کوه ها دانسته اند که به صورت نفوذناپذیری از کرانه راست رود کرخه تا مرز امتداد دارد. کوه های این منطقه از شمال غربی به جنوب شرقی کشیده شده اند. کبیرکوه عظیم ترین و منظم ترین کوهستان ناحیه است که به طول ۱۶۰کم مانند دیواره ای پشتکوه را از داخل ایران جدا می کند و گردنه های کوچکی آن را به پیشکوه پیوند می دهد.
← آب و هوا
با نشانی هایی که برخی از مورخان از زیستگاه قوم کاسی (کاشو یا کاشی) در غرب ایران و در دامنه های کوهستان زاگرس به دست داده اند، دانسته می شود که سرزمین لرها، از جمله منطقه پشتکوه، در نیمه نخست هزاره ۲ق م، زیستگاه این قوم باستانی بوده است و آن ها از همین جا به جلگه بین النهرین سرازیر شده، بر امپراتوری بابل دست یافتند و توانستند نزدیک ۶ قرن بر آن فرمان رانند. پشتکوه منطبق با ناحیه تاریخی «ماسَبَدان» (ماسپتان، ماه سُبُدان، ماسَبَذان) است. استرابن از این منطقه با نام «مساباتیس» نام برده، و افزوده است که به ماد (مدیا) تعلق دارد، و برخی نیز آن را از سرزمین های ایلام دانسته اند. او جای مساباتیس را در جنوب ماد، در کوه های زاگرس ذکر کرده است.
← دوره پارتی متقدم
...
پیشنهاد کاربران
پیش کوه*استان لرستان *
پشت کوه *استان ایلام *