لر کوچک
فرهنگ فارسی
لغت نامه دهخدا
لر کوچک . [ ل ُ رِ چ َ ] (اِخ ) لرستان . حمداﷲ مستوفی گوید: تومان لر کوچک ولایتی معتبر است حقوق دیوانی آنجا که [ به دیوان ] اتابک میرفته صد تومان بوده است اماآنچه به دیوان مغول میدهند نه تومان و یکهزار دیناربه دفتر درآمده است . (نزهةالقلوب چ اروپا ص 70). و نیز هم او در ذکر شعبه ٔ لر کوچک گوید: در ذکر مقام لران و سبب وقوع اسم لری برایشان یاد کرده شدند که درکول مان رود بودند چون در آن کول مردم بسیار شدند هرگروهی بموضعی رفتند و ایشان را بدان موضع بازخواندند چنانکه در آن ، چنگردی اوتری و هر قبیله از لران که در آن کولی مقام نداشتند لر اصلی نباشند... چنانکه کوشکی ، کنبلی ، روزبهانی ، ساکی ، سادلرینی ، داودی ، عباسی ، محمد کماری و گروهی (و) جنک رومی که امرای لر و خلاصه ٔ ایشانند از شعبه ٔ سلغوری اند و از شعب دیگران این اقوام اند: کارندی ، جنکردی ، فضلی ، سنوندی ، الانی ، کاه کاهی و رجوارکی ، دری ، ویراوند، و مابکی ، داری ، آبادکی ، ابوالعباسی ، علوممائی ، کچائی ، سلکی ، خودکی ، بندوئی و جز ایشان منشعب شدند اما قوم ساهی ارسان ارکی بیهی اگر چه زبان لری دارند لر اصلی نیستند و دیگر دیهاء مارود، لر نیستند روستایی اند و این طوایف تا شهور سنه ٔ خمسین و خمسمائه هرگز سروری علی حده نداشته اند و مطیع دارالخلافه بوده در فرمان حکام عراق عجم بوده اند در این تاریخ حسام الدین سوهلی از ترکان اَقسری از توابع سلجوقیان ، حاکم آن دیار و بعضی خوزستان بود از قوم جنکردی محمد و کرامی پسران خورشید به خدمت سوهله رفتند و مرتبه ٔ بلند یافتند و ایشان را فرزندان معتبر خاستند... (تاریخ گزیده صص 547-548). لرستان یعنی اراضی لرنشین مقارن استیلای مغول به دو قسمت تقسیم میشد لر بزرگ و لر کوچک امروز به جای لر بزرگ کوه گیلویه و بختیاری قرار دارد و لر کوچک همان است که حالیه هم آن را لرستان میگوئیم و غرض از این قسمت اخیر که در آن ایام لر کوچک خواند میشده بیشتر ناحیه ٔ فیلی یعنی اطراف خرم آباد و اراضی پشت کوه بوده است . (تاریخ مغول ص 442). در مجمل التواریخ گلستانه (ص 204) مراد از لر بزرگ ، ایلات لرستان حالیه و مراد از لر کوچک ، ایلات بختیاری دانسته شده است یعنی به خلاف تقسیم فوق . رجوع به لرستان و لر شود. طوایف لر کوچک قبایلی بودند مخلوط از کردان آسیای صغیر و لران ایرانی که در حدود میان عراق عرب و عراق عجم ییلاق و قشلاق میکرده اند و کمتر وقتی حاکمی بر خود داشته اند امرائی که در لر کوچک حکم رانده اند اتابکان لر کوچک نامیده میشوند اگر چه چند نفر امیر معتبر از میان ایشان برخاسته و امارتشان نیز زیاد طول کشیده است ولی هیچگاه اسم و رسم امرای لر بزرگ را پیدا نکرده اند در سال 850 هَ . ق . یکی از رؤسای لر کوچک که شجاع الدین خورشید نام داشت طوایف لر کوچک را تحت امر خود آورد و بر قلعه ٔ مستحکم مانرود از قلاع مستحکم لرستان استیلا یافت .و پس از وی سلسله ٔ امرای لر کوچک تا اواسط قرن دهم هجری یعنی تا ایام سلطنت شاه طهماسب اول صفوی باقی بودند و آخرین ایشان که ذکری از او باقی است شاه رستم بن جهانگیر ملقب به رستم خان است که سمت للگی یکی از دختران شاه طهماسب را با حکومت لرستان داشته است . اینک فهرست امرای لر کوچک ، (لرستان ) و مدت امارتشان :
1 - شجاع الدین خورشیدبن ابی بکربن محمدبن خورشید 580 - 621 هَ . ق . 2-سیف الدین رستم برادرزاده ٔ او. 3- ابوبکربن محمد برادر سیف الدین رستم . 4- عزالدین گرشاسف محمد برادر ابوبکر. 5- حسام الدین خلیل بن بدربن شجاع الدین خورشید. تا 640 هَ . ق . 6- بدرالدین مسعودبن حسام الدین خلیل 640 - 658 هَ . ق . 7- تاج الدین شاه بن حسام الدین خلیل 658 - 677 هَ . ق . 8- فلک الدین حسن و عزالدین حسین دو پسر بدرالدین مسعود 677 - 692 هَ . ق . 9- جمال الدین خضربن تاج الدین شاه 692 - 693 هَ . ق . 10- حسام الدین عمرو صمصام الدین محمود 693 - 695 هَ . ق . 11- عزالدین محمدبن عزالدین حسین 695 - 706 هَ . ق . 12- دولت خاتون زن عزالدین محمد و برادرش عزالدین حسین 706 - 720 هَ . ق . 13- شجاع الدین محمودبن عزالدین حسین از720 تا 750. 14 - ملک عزالدین بن شجاع الدین محمود 750 - 804 هَ . ق . 15- سیدی احمدبن عزالدین 804 - 815 هَ . ق . 16- شاه حسین عباسی 815 - 873 هَ . ق .17- شاه رستم عباسی از 873 هَ . ق . 18- اغوربن شاه رستم . 19- جهانگیربن اغور تا 949 هَ . ق . 20- رستم خان بن جهانگیر 949 - 978 هَ . ق . حیات داشته است .
دانشنامه عمومی
مردم لر
هزاراسپیان
گویش های لری
استان لرستان
فهرست طایفه های لرستان
اتابکان لر کوچک سلسله کوچکی از اتابکان لرستان هستند که در فاصلهٔ سال های ۵۸۰ تا ۱۰۰۶(ه. ق) در قسمت های شمالی و غربی لرستان ناحیه لر کوچک حکومت می کرده اند. امرای این سلسله از اعتاب شجاع الدین خورشید، مؤسس سلطنت لر کوچک بوده اند و آخرین حاکم لر کوچک به دست شاه عباس یکم صفوی کشته و سلسله اتابکان لر کوچک منقرض گردید.طوایف لر کوچک قبایلی بودند مخلوط از کردان آسیای صغیر و لران ایرانی که در حدود بین عراق عجم و عراق عرب ییلاق و قشلاق می کردند و خراج خود را به دیوان بغداد می دادند و به بسیار کم حکومتی مستقل داشتند. سرزمین لرستان به دو قسمت لر کوچک و لر بزرگ تقسیم می شود.در کتاب تاریخ مغول در صفحه ۴۴۲ و در کتاب مجمل التواریخ گلستانه در صفحه ۲۰۴ به این شرح در خصوص نواحی لر کوچک و بزرگ آمده است:
لر کوچک همان است که حالیه هم آن را لرستان می گوییم و غرض از این قسمت اخیر که در آن ایام لر کوچک خواند می شده بیشتر ناحیه فیلی یعنی اطراف خرم آباد و اراضی پشت کوه بوده است. مراد از لرکوچک، ایلات لرستان، حالیه و مراد از لر بزرگ، ایلات بختیاری دانسته شده است یعنی به خلاف تقسیم فوق.
لرستان به معنی سکونتگاه مردم لر واژه ای است که به سرزمین های لرنشین اطلاق می گردد و به معنای گستره جغرافیایی است که مردم لر در آن سکونت دارند. با این توضیح می توان حدود لرستان را از دشت های غرب خانقین و مندلی در عراق تا دشت ارژن در استان فارس در ایران و از شمال از استان همدان، تا سواحل خلیج فارس به صورت حدودی تعیین کرد. گستره نام لرستان پیش از حکومت صفویان، سکونتگاه لرهای بختیاری، لرهای کهگیلویه و لرهای بویراحمدی را هم شامل می شد. اما پس از حکومت صفویان سکونتگاه لرهای بختیاری را منطقه بختیاری نام گذاری کردند و جغرافیای نام لرستان به حدود استان لرستان و ایلام کنونی محدود شد. این منطقه نیز در حکومت قاجاریان به دو بخش پشتکوه و پیشکوه تقسیم شد. امروزه لرستان نام یکی از استان های غربی ایران است. در نمودار زیر تقسیمات لرستان از ۳۰۰ هجری قمری تا کنون آورده شده است.
پیشنهاد کاربران
آرزویم سربلندی لکستان است
طوایف ::
پاپی
بیرانوند
طرهانی
ترکاشوند
چگنی
باجولوند
زندنه ( لرزنگنه )
بیژن وند
سیاه منصور
ساکی
. .
. .
. .
. .
لک مخفف اسم ایل لر کوچک است
قوم لر از نسل کی لهراسب کیانی
******
اقوام ایرانی ساکن در لرستانات
کا سی لر
عیلامی لر
پارس لر
کی لهراسب کیانی جد داریوش هخامنشی
آریایی ها از نژاد قوم عیلامی
تاریخ دانها طایفه ماد را عیلامی های کوهستان
می خواندند
کوروش کبیر در شهر انشان سوسنکا ( سوسن اندیکا مسجدسلیمان ) متولد شد او بعد از متحد کرد طایفه پارس و ماد
نام شهر را پارسوماش گذاشت (
پارسوماد )
ایالت پارسوماش شامل استان های لر نشین لرستان پیشکوه. خوزستان ( عیلام ) - لرستان پیشکوه - همدان - باختران - چهار مال بختیاری - کهگیلویه . شرق فارس. فلاورجان. فریدون شهر. شاهین شهر. فریدن. کاشان. جنوب مرکزی. دیلم. گناوه.
ایالت پارسه ( فارس. کرمان. یزد )
ماد ها ::
مادستان بزرگ ( آتروپاتگان:آذربایجان ایران. ارمنستان. شر وان. گنجه . آلان )
مادستان کوچک ( کردستان ایران و عراق )
پارت اجداد ::خراسان. افغان. پشتو. .
ایلات کهگلویه:
۱. ایل باوی
۲. ایل بویراحمد
۳. ایل ممسنی
۴. ایل طیبی
۵. ایل آقاجاری
۶. ایل بهمئی
ایلات بختیاری شامل:
۱. ایل بابادی
۲. ایل بامدی
۳. ایل قندعلی
۴. ایل اسیوند
۵. ایل زراسوند
۶. ایل آسترکی
۷. ایل موری
۸. ایل راکی
۹. ایل بهداروندشامل طایفه های:
تیره منجزی . تیره علاالدین وند. تیره فرگنی. تیره عالیجمالی. تیره سهرسهر. تیره کیارسی. تیره جانکی.
تیره شیخ صالح ابراهیم. تیره دیناشی. تیره للری
. تیره گندایی. تیره شیخ احمدبلد. تیره تکی. تیره کاله
. تیره گرما. تیره اولکی . تیره بهداروند. تیره استکی
۱۰. ایل دینارانی شامل طوایف:
گورویی. سهید. سرقلی. اورک. لجم اورک. کورکور
بویری. عالی محمودی. نوروزی. شالو
۱۱. ایل چهارلنگ شامل طوایف:
طایفه کیارسی ( کیان ارسی ) طایفه زلکی ( زلقی ) .
طایفه ممصالح . طایفه موگویی. طایفه میوند