کلمه جو
صفحه اصلی

مارتین لوتر

فارسی به انگلیسی

Luther


luther

دانشنامه عمومی

مارتین لوتر (به آلمانی: Martin Luther) (زادهٔ ۱۰ نوامبر ۱۴۸۳ در آیسلبن آلمان - درگذشتهٔ ۱۸ فوریهٔ ۱۵۴۶) کشیش متجدد و مترجم انجیل به زبان آلمانی و یک اصلاح طلب مذهبی بود. او یکی از تأثیرگذارترین شخصیت ها در تاریخ آیین مسیحیت و از پیشوایان نهضت اصلاحات پروتستانی به شمار می رود. در ۳۱ اکتبر ۱۵۱۷، مارتین لوتر تحت تأثیر اندیشه های اراسموس و انسان گرایان، اعتراض نامه ۹۵ ماده ای خود را به سردر کلیسای خود آویخت و در آن عمل پاپ و همچنین آلبر، شهریار براندنبورگ را در فروش بهشت و بخشش گناهان محکوم کرد. لوتر پایه مذهب جدید را برخواست و تقدیر الهی گذاشت و مریدان خود را از هر واسطه یا تلاش برای دگرگون کردن سرنوشت خویش بر حذر داشت. آرامگاه او در شهر ویتنبرگ است.
الف) تعریف ایمان
ب) خصایص باطنی، عقیده دینی
پ) آیین و رسوم ظاهری مذهب
مارتین لوتر در اواخر عمر به شدت یهودستیز شد و در نوشته های خود توصیه کرد که خانه های یهودیان نابود شده، کنیسه های آنان سوزانده شده، اموال آنان ضبط شده و آزادیشان سلب گردد. این نوشته ها باعث شده است که امروزه او شخصیت بسیار بحث برانگیزی باشد.
مارتین لوتر، فرزند هانس، کارگر معدن و همسرش مارگارت لینده مان، است. مارتین دوران تحصیلات مقدماتی را در شهرهای مانزفلد، ماگدبورگ و آیزناخ به پایان رسانید و از سال ۱۵۰۱ به تحصیل در دانشگاه ارفورت در رشته هنر پرداخت و پس از کسب مدرک لیسانس به خواسته پدرش در رشته حقوق ثبت نام کرد که پس از دوماه ترک تحصیل نمود. ظاهراً وقوع یک رعد و برق باعث تغییر مسیر زندگی مارتین شد. وحشتی غیرقابل توصیف وجودش را فراگرفت، به درگاه خدا پناه آورد و به آنای مقدس قسم خورد که می خواهد تارک دنیا شود. دوهفته بعد درتاریخ ۱۷ ژوئیه ۱۵۰۵ وارد خانقاه آگوستین در ارفورت شد. پس از کسب رتبه کشیشی و آغاز تحصیلات خود در رشته الهیات در سال ۱۵۱۱ به رم فرستاده شد. پس از بازگشت از رم، به شورای کلیسائی ویتنبرگ منتقل گردید.
لوتر در سال ۱۵۱۲ به دریافت درجهٔ دکترا در رشته الهیات و کرسی استادی نایل شد. پیوند تنگاتنگ اعتقاد درونی و شخصی مارتین لوتر با تفسیر کتاب مقدس، او را به این باور رساند که هیچ انسانی باتکیه بر توانائی خود و روش های کلیسایی، قادر به ایستادگی بر درگاه خدا و دریافت شفا و رحمت نیست. لوتر به این باور می رسد که انسان ها براساس اعمال خود و توجیه آن به درگاه خدا ناتوانند تا بخششِ وی را به دست آورند بلکه این لطفِ الهی است که شامل حال بندگان خواهد شد و آن ها باید باتواضع، رحمت خدا را قبول نمایند. در سال های ۱۵۱۳ - ۱۵۱۸، لوتر در طول تدریسِ بخش هایی از کتاب مقدس (مزامیر - رومیان - غلاطیان - رساله به عبرانیان) هرچه بیشتر به اختلاف نظر خود با کلیسای سنتی پی برد ولی هیچ گاه به جدائی از کلیسا نیندیشید.

نقل قول ها

مارتین لوتر، بنیان گذارِ پروتستانتیسم، مترجم انجیل به زبان آلمانی و یکی از رهبران رفورماسیون. زادروز:(۱۴۸۳) در آیزلبن. وی در تاریخ (۱۵۴۶ میلادی) در ویتنبرگ درگذشت.
• «آنچه قلبت در گرو اوست، همان خدای توست.»• «من اینجا ایستاده ام و کاری دگر نتوام کرد.»• «برای کسی که از استعداد خداداد برخوردار است، بسی دشوار خواهد بود که دستخوش غرور نشود.»• «ترجمه واقعی آن است که باآنچه در زبان دیگری رایج است، تطابق داشته باشد.»• «جوانان نباید افسرده دل بلکه خوشحال و مسرور باشند. نسل جوان باید چشمهٔ شادی و شعف باشد.»• «جنب و جوش و تحرک مایه سلامتی است.»• «حکومتی که سرنگون شد، قوانینش هم با او سرنگون می شود.»• «سرخوشی را می توان تحمل کرد مستی را نمی توان.»• «فقر در شهرها فراوان، اما فراوان تر از آن تنبلی است.»• «قلب سرشار از سرور، به هم چیز شادمانه می نگرد؛ قلب پر از غم، همه چیز را غمگنانه می بیند.»• «من برای دنیا آن چنان تهوع آور نیستم که دنیا برای من.»• «هرکه در بیست سالگی از زیبایی برخوردار نباشد و در سی سالگی نیرومند و در چهل سالگی هوشمند و در پنجاه سالگی ثروتمند نباشد، امیدی براو نیست.»• «اگر خداوند هم اکنون، یا در روز رستاخیز با ما مسیحیان چنین سخن گوید: «گوش کن، تو به عنوان یک مسیحی از آزار و اذیتی که یهودیان در ملأ عام نسبت به من و پسرم روا داشتند و لعنت نمودند، آگاه بودی و حتی شرایط مناسب را برای آن ها فراهم کردی!» چه جوابی خواهیم داد؟»• «نه به گرگی که در علفزار می گردد، نه به پیمان یک یهودی و نه به وجدان پاپ اعتماد کن. در غیراین صورت هرسه تو را فریب خواهند داد.»• «منع چو بیند، حریص تر شود انسان.»• «هرجور که میل توست ای پرنده کوچولو، یا بخور یا بمیر!»• «صبرکن، تا یک کبوتر سرخ کرده بیاد در دهنت.»• «این بنده بی مقدار و این ذرهٔ ناچیز چگونه می توانم تصور کنم که فرزندان مسیح را به اسم نامبارک من نامگذاری کنند؟»• «هرکس که مورد هجوم لشکر غم قرار گیرد باید به صلاح خویش بکوشد تا هیچ وقت تنها نباشد.»• «ما فقیر هستیم، این حقیقت است.» -> ۱۸ فوریه ۱۵۴۶ میلادی
• «نوش بادت آن شراب و بوسه و آواز رود//زیر رانت رخش رستم، مست از شعر و سرود// ابله است آن کس که او را این سه نیست!// گفت آن رُهبان «مارتن» نام، هنگام ورود»• «برخورداری کشیشان از حق ازدواج که به وسیله لوتر پایه گذاری شد، از ازدیاد نسل بچه های نامشروع جلوگیری کرد. برعکس در کلیسای کاتولیک، فرزندان نامشروع ترسایان هنوز ننگ حرامزادگی را به ناحق با خود حمل می کنند.» -> گریگور براند
• «لوتر، آلمان را به لرزه درآورد، اما فرانس دریک او را ساکت کرد. سیب زمینی را او به ما داد.» -> هاینریش هاینه
• «لوتر در جایی می نویسد، او شوق دیدار رم را با هزار سکه زر معاوضه نخواهد کرد؛ من هم به این مصداق شوربخت خواهم بود اگر ضرب المثل تازه ای را از قلم انداخته باشم.» -> کارل فریدریش ویلهلم واندر
• «هیتلر تمام اندرزهای لوتر را در مورد یهودیان به دقت اجرا کرد.» -> کارل یاسپرز

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مارتین لوتر (ابهام زدایی). مارتین لوتر ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • مارتین لوتر (رهبر پروتستان)، کشیش متجدد و مترجم انجیل به زبان آلمانی و یک اصلاح طلب مذهبی و از پیشوایان نهضت پروتستان• مارتین لوتر کینگ، رهبر جنبش حقوق مدنی آمریکایی های آفریقایی تبار
...

[ویکی فقه] مارتین لوتر (رهبر پروتستان). مارتین لوتر کشیش متجدد و مترجم انجیل به زبان آلمانی و یک اصلاح طلب مذهبی بود. او یکی از تأثیرگذارترین شخصیت ها در تاریخ آیین مسیحیت و از پیشوایان نهضت اصلاحات پروتستانی به شمار می رود.
بررسی زندگی لوتر و حوادث آن، از آن رو اهمیت دارد که او اولین رهبر انقلابی بود که توانست پرچم اصلاح دین را بر افرازد. به گفته الهی دانی مسیحی آلیستر مک گراث: «بزرگی و عظمت لوتر محدود به تاریخ کلیسای مسیحی نمی شود ؛ بلکه علاوه برآن، تاریخ فکری، سیاسی و اجتماعی اروپا را دربرمی گیرد. البته از بسیاری جهات نیز او چهره ای مصیبت بار به نظر می رسد که مرتکب شدت عمل های بارز و اشتباهات فاحشی شد.»
لوتر از تولد تا مرگ
ماجرای زندگی لوتر از تولد تا مرگ مارتین لوتر در ۱۰ نوامبر سال ۱۴۸۳ در یکی از شهرهای آلمان به نام آیسلبن دیده به جهان گشود و به مناسبت تعمیدش در روز ۱۱ نوامبر، که روز جشن (در آن زمان برای هر یک از قدیسان جشنی بر پا می شد.) مارتین (اهل تور) بود، به همین نام خوانده شد. در سال بعد پدرش به شهر مانسفلد رفته و در آن جا به استخراج معدن کوچکی از مس مشغول شد. وی تحصیلات دانشگاهی خود را در سال ۱۵۰۱ در ارفورت آغاز کرد؛ در حالی که پدرش مصرّانه از او می خواست که وکیل شود؛ زیرا مزایای مالی خوبی داشت.مارتین در سال ۱۵۰۵دوره ادبیات را به پایان رساند و در موقعیّتی قرار گرفت که می توانست به مطالعه حقوق ادامه دهد. اما این گونه نشد؛ زیرا در سال ۱۵۰۵ که از ارفورت به مانسفلد برمی گشت ناگهان گرفتار تندباد و صاعقه شد و اسب او را به زمین انداخت. او هنگام سقوط، از قدیس "آن" کمک طلبید؛ مشروط به آن که راهب شود. ("قدیس آن"، حامی معدن چیان بود.) پدر لوتر از این تصمیم او به خشم آمده و برای مدتی طولانی از وی دوری جست.لوتر تا سال ۱۵۰۷ در دیر آگوستینی ارفورت که با دانشگاه پیوند نزدیکی داشت باقی ماند تا به مقام کشیشی رسید. در سال ۱۵۰۹ اولین مدرک مهم الهیاتی خود را به دست آورد و سرانجام در ۱۸ اکتبر ۱۵۱۲ به درجه دکتری الهیات رسید و پس از آن از ارفورت به دانشگاهی در ویتنبرگ رفت و کرسی مطالعات کتاب مقدس را بر عهده گرفت و تا پایان عمر در آنجا ماند به جز دوره هایی کوتاه مدت از آن جا خارج نشد.سال ۱۵۲۷ وقتی لوتر فهمید که سلامت خود را از دست داده و مبتلا به بیماری "منیر" است، تصمیم به ازدواج با "کاتارینا فون بورا" که دست از راهبگی کشیده بود، گرفت. لوتر در آخرین دوره زندگیش کار نگارش چندین اثر عمده در الهیات را ادامه داد، که مشهورترین آن ها شرحی بر رساله غلاطیان است.سرانجام او در سال ۱۵۴۶ در شرایطی در گذشت، که می کوشید تا نزاعی را که در شهر مانسفلد میان بعضی از اشراف آلمان درگرفته بود، فرو نشاند.لوتر تقریبا بر تمامی جنبه های اندیشه نهضت اصلاح دینی تاثیر به سزایی داشت. رویکردهای او در مورد تفسیر کتاب مقدس، آموزه آمرزیدگی کلیسا و آیین های مقدس، هم چنان راهنمایی الهیاتی محسوب می شود.
شهرت لوتر
وی بین سال های ۱۵۱۳ تا ۱۵۱۹ به تدریس مزامیر، رساله رومیان، رساله عبرانیان و رساله غلاطیان پرداخت. در طی این سال ها، الهیات لوتر دستخوش رشته ای از تحولات به ویژه در پیوند با آمرزیدگی شد. در همین دوران، مناقشاتی پدید آمد؛ که سبب شد لوتر به شهرتی فراگیر دست یابد. یکی از این مناقشات جانب داری از قوم یهود بود که تا آن زمان در شکنجه و اسارت مسیحیان بودند و او برای پیشبرد اهدافش سعی در جلب حمایت ایشان کرد. او می گفت که مسیح نیز در ابتدا یهودی زاده شده و در نتیجه ما باید برای این قوم احترام ویژه ای قائل باشیم.مناقشه دیگر نزاع بر سر فروش آمرزش نامه بود. تتسل که مسئول فروش آمرزش نامه از طرف اسقف ماینز بود خشم لوتر را برانگیخت. از این رو تتسل نامه ای به آلبرت (اسقف ماینز) نوشته، نسبت به رفتار او و مواد ۹۵گانه اعتراض کرد. لوتر در اعتراض به رفتارهای غلط کلیسا ۹۵ ماده تحریر کرده و بر در دانشگاه آویخت. آلبرت نیز متن مواد ۹۵گانه لوتر را به همراه یک شکایت نامه به رم فرستاد. اما به سبب ضعف نسبی پاپ، لوتر به رم احضار نشد؛ بلکه در همان منطقه بازجویی شد و در عین حال از پس گرفتن ادعاهایش خودداری کرد.اما کلیسا دست بردار نبود؛ در نتیجه در شهر لایپزیک مناظره ای دیگر میان لوتر و یوهان اک در گرفت. این مناظره دو ثمره داشت:اولا؛ ثابت شد که هم پاپ و هم شوراهای عمومی دچار اشتباه می شوند.ثانیا؛ لوتر از یان هوس (اصلاح گر بوهیمی که پیش تر به اتهام بدعت گذاری محکوم شده بود) حمایت کرد و کلیسا را به اشتباه متهم کرد.
اصلاحات لوتر
...


کلمات دیگر: