کلمه جو
صفحه اصلی

محمد محمدی گیلانی

دانشنامه عمومی

محمد محمدی دعوی سرایی (زادهٔ ۹ شهریور ۱۳۰۷، دعوی سرا - درگذشتهٔ ۱۸ تیر ۱۳۹۳ تهران) روحانی شیعه اهل ایران بود. او پس از استعفای ایت الله حاج شیخ صادق خلخالی رییس دادگاه انقلاب شد وپس از ان درسمت هایی چون حاکم شرع و ریاست دادگاه های انقلاب اسلامی، عضو فقها و دبیر شورای نگهبان، نمایندهٔ سید روح الله خمینی در دانشگاه ها و رئیس شورای مرکزی نمایندگان ولی فقیه در دانشگاه ها را برعهده داشته است.
قضا و قضاوت در اسلام
حقوق کیفری در اسلام
شرح زیارت اربعین
شرح مناجات شعبانیه
المعاد فی الکتاب و السنه
الامامه و الخلافه فی الکتاب و السنه
شرح زیارت امین الله
تکمله شوارق الالهام
حدیث الطلب و الاراده
قرآن و سنن الهی در اجتماع بشر
درس های اخلاق اسلامی
امام راحل و فقه سنتی
خلق جدید پایان ناپذیر (ترجمه رساله «قوه و فعل» علامه طباطبائی)
اسم مستأثر در وصیت امام و زعیم اکبر
سروش قلم (مجموعه مقالات)
شرح زیارت وارث
در سایه حکمت (ترجمه و شرح گزیده ای از سخنان علی)
محارب بعد از دستگیر شدن، توبه اش پذیرفته نمی شود و کیفرش همان است که قرآن گفته؛ کشتن به شدیدترین وجه، حلق آویز کردن به فضاحت بارترین حالت ممکن.»محمد محمدی گیلانی، حاکم وقت شرع و رئیس دادگاه های انقلاب، دربارهٔ ضرورت اعدام زندانیان سیاسی در مصاحبه با روزنامه کیهان، مورخ ۲۸ شهریور ۱۳۶۰ خورشیدی.
تعزیر باید پوست را بدرد، از گوشت عبور کند و استخوان را درهم بشکند.»محمد محمدی گیلانی، حاکم وقت شرع و رئیس دادگاه های انقلاب، دربارهٔ نحوهٔ شلاق زدن زندانیان، در مصاحبه با روزنامه کیهان، مورخ ۲۸ شهریور ۱۳۶۰ خورشیدی.
محمدی گیلانی در سال ۱۳۰۷ در روستای دعوی سرا، از توابع شهرستان رودسر در استان گیلان، در خانواده ای مذهبی به دنیا آمد. پدرش محمدجعفر در همان روستا زندگی می کرد. محمدی گیلانی با به پایان بردن دوره دبستان و شروع جنگ جهانی دوم در سال ۱۳۲۰ مجبور به ترک مدرسه شده، به کمک پدر رفت و چند سال به کشاورزی مشغول شد. در سال ۱۳۲۳ هم زمان با تأسیس حوزه علمیه رودسر توسط سید محمدهادی روحانی به حوزه علمیه رودسر رفت و جامع المقدمات را فرا گرفت. آنگاه در سال ۱۳۲۵ به حوزه علمیه قم رفت و به تکمیل دروس ادبیات و فراگیری دروس دوره سطح پرداخت. با پایان یافتن دوره سطح، به درس خارج سید حسین طباطبایی بروجردی راه یافت و در مدت دوازده سال کتاب صلوة را به اتمام رساند. به موازات آن در درس اصول سید روح الله خمینی نیز حضور پیدا کرد. در طول این مدت در درس اسفار و شفای سید محمدحسین طباطبایی نیز شرکت نمود؛ همچنین چندین سال در درس خارج فقه حسینعلی منتظری شرکت نمود و نیز بسیاری از کتب دوره سطح در فقه و اصول و حکمت و تفسیر را بارها در حوزه علمیه قم تدریس کرده بود. همچنین وی از استادان دانشکده الهیات دانشگاه تهران و دانشگاه امام صادق بود. علی مطهری، زهرا مصطفوی، احمد خمینی، مجید انصاری، احد فرامرز قراملکی، ازجمله شاگردان وی هستند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آیة الله محمد محمدی گیلانی در سال ۱۳۰۷ ش. در روستای دعوی سرا از توابع شهرستان رودسر در استان گیلان در میان خانواده ای مذهبی به دنیا آمد.
آیة الله محمد محمدی گیلانی در سال ۱۳۰۷ ش. در روستای دعوی سرا از توابع شهرستان رودسر در استان گیلان در میان خانواده ای مذهبی به دنیا آمد. پدر ایشان مرحوم محمد جعفر در همان روستا زندگی می کرد. آیة الله محمدی گیلانی با به پایان بردن دوره دبستان و شروع جنگ جهانی دوم در سال ۱۳۲۰ ش، مجبور به ترک مدرسه شده، به کمک پدر رفت و چند سال به کشاورزی مشغول شد. در سال ۱۳۲۳ ش، هم زمان با تاسیس حوزه علمیه رودسر، توسط مرحوم حجة الاسلام و المسلمین آقای حاج سید محمد هادی روحانی، به حوزه علمیه رودسر رفت و جامع المقدمات را فراگرفت. آن گاه در سال ۱۳۲۵ ش، به حوزه علمیه قم رفت و به تکمیل دروس ادبیات و فراگیری دروس دوره سطح پرداخت. با پایان یافتن دوره سطح، به درس خارج آیة الله بروجردی راه یافت و در مدت دوازده سال کتاب صلات را در محضر ایشان به اتمام رساند. به موازات آن در درس اصول فقه امام خمینی نیز حضور پیدا کرد و از آن بهره های بسیار برد. در طول این مدت در درس اسفار و شفای علامه سید محمد حسین طباطبایی نیز شرکت می نمود. او بسیاری از کتب دوره سطح در فقه و اصول و حکمت و تفسیر را بارها تدریس کرده است و هم اکنون نیز در تهران به تدریس خارج فقه و اصول اشتغال دارد. وی از اساتید دانشکده الهیات دانشگاه تهران و دانشگاه امام صادق در مقطع دکتری بوده است.
فعالیت سیاسی
آیة الله محمدی گیلانی از فعالان سیاسی در پیش از انقلاب و پس از آن بوده است. او با حضور در جلسات جامعه مدرسین و امضای اعلامیه ها و نامه های آن و نیز سخنرانی ها سهم بسزایی در پیروزی انقلاب داشته است. پس از انقلاب نیز به دستور آیة الله خمینی، تشکیل دادگاه انقلاب را بر عهده گرفت و پس از تشکیل شورای عالی قضایی به عضویت این شورا درآمد. برخی از مسئولیت های وی پس از انقلاب اسلامی به شرح زیر است: حاکم شرع و ریاست دادگاه های انقلاب اسلامی به دستور امام خمینی، عضو فقها و دبیر شورای نگهبان ، نماینده امام در دانشگاه ها و ریاست شورای مرکزی نمایندگان رهبری در دانشگاه ها، رئیس هیئت عفو امام خمینی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ، عضو شورای بازنگری قانون اساسی، رئیس دیوان عالی کشور و....
آثار
قضا و قضاوت در اسلام،حقوق کیفری در اسلام ، شرح زیارت اربعین، شرح مناجات شعبانیة، المعاد فی الکتاب و السنة، الامامة و الخلافة فی الکتاب و السنة، شرح زیارت امین الله، تکملة شوارق الالهام، حدیث الطلب و الارادة، قرآن و سنن الهی در اجتماع بشر، درس های اخلاق اسلامی، امام راحل و فقه سنتی و...
منبع
...


کلمات دیگر: