کلمه جو
صفحه اصلی

موسی بن میمون

فرهنگ فارسی

از مفسران مشهور و فلاسفه بزرگ یهود در قرون وسطی . در ۱۱۳۵ در قرطبه متولد شد و در ۱۱۶٠ از اسپانیا مهاجرت کرد و پس از مدتی سرگردانی سرانجام در فسطاط واقع در مصر اقامت گزید . کتاب دلاله الحائرین او خلاصه فلسفه یهود را از قدیم الایام تا روزگار وی باز می گوید. این کتاب که به شیوه فلاسفه مشایی نوشته شده است در فلسفه بعدی یهود و همچنین در فلاسفه اهل مدرسه قرن سیزدهم میلادی چون آلبر توس ماگنوس و تامس اکوینس ( فر.توماداکن ) تاثیر عمیق داشته است.

دانشنامه عمومی

موسی بن میمون (به زبان عبری: משה בן מימון و عربی: أبو عمران موسى بن میمون بن عبید الله القرطبی‎) در سال ۱۱۳۵ میلادی، در کوردوبا در اندلس (اسپانیای کنونی) زاده شد. وی ربی، پزشک، ستاره شناس، فیلسوف و دانشمند اسپانیایی یهودی بود. وی در سده های میانه، در مراکش، اندلس و مصر زیسته و افکار و آرای او در جهان غیریهودی نیز پراکنده شده است. او از علمای بزرگ یهود است که در مورد او گفته اند: «از موسی (ابن عمران) تا موسی (ابن میمون) کسی مانند موسی برنخاسته است»تلمود، ارسطو، فارابی، ابن سینا، ابن باجه، ابن رشد، ابوحامد محمد غزالی
نام کامل ابن میمون به عبری موشِه بِن مَیْمون (عبری: משה בן מימון) و نام عربی او ابوعمران موسی بن میمون بن عبدالله القرطبی الإسرائیلی است. در مغرب زمین، او معمولاً با نام یونانی موسی میمونیدس (Μωυσής Μαϊμονίδης) شناخته می شود. البته تمام این نام ها به معنی موسی پسر میمون است. بسیاری از آثار یهودی، نام او را میمونی (מימוני) ضبط کرده اند. در بعضی کتاب های یهودی، ابن میمون رمبام(רמב"ם) خوانده می شود که مخفف ربی موشه بن میمون است.
ابن میمون در سال ۱۱۳۵ در کوردوبا در اسپانیا زاده شد. سال تولد او مورد اختلاف است. شلومو پاینس، تاریخ تولد او را در سال ۱۱۳۸ دانسته است. ابن میمون در زمانی زاده شد که بسیاری آن را پایان عصر طلایی فرهنگ یهودی در اسپانیا پس از چندین سال سلطه مسلمانان دانسته اند. در کودکی، ابن میمون به مطالعه علوم و فلسفه پرداخت. مطالعات وی منحصر به آثار یهودی نبود، بلکه بسیاری از آثار فیلسوفان یونانی و نیز آثار فیلسوفان مسلمان را مطالعه نمود. ابن میمون پشتیبان عرفان دانسته نمی شود؛ او با شعر مخالفت کرد. پدرش میمون، به وی تورات و تنخ یهودی را آموزش داد که خود او را ربی یوسف بن میگاش آموزش داده بود.
پس از فتح کوردوبا در سال ۱۱۴۸ به دست مسلمانان از آفریقا، یهودیان اسپانیا سه گزینه در اختیار داشتند؛ روی آوردن به اسلام، مرگ و تبعید. خانواده ابن میمون به همراه اکثریت یهودیان دیگر، تبعید را اختیار کردند. در ده سال آینده، آن ها در جنوب اسپانیا، از شهری به شهر دیگر آواره شدند؛ اما سرانجام در شهر فاس واقع در مراکش شمال آفریقا سکنی گزیدند. در طی سال های ۱۱۷۶ تا ۱۱۷۸، ابن میمون شروع به نوشتن تفسیری بر میشنا کرد، رساله های کوتاهی در منطق و نیز در باب گاه شماری یهودی، و یادداشت های چندجانبه ای بر چند مبحث تلمود و هاگادا و نیز یک مجموعه احکام شرعی تألیف کرد.

دانشنامه آزاد فارسی


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابن مِیْمون، عالم و فیلسوف و طبیب یهودی می باشد.
ابن مِیْمون، موسی بن میمون اسرائیل قرطبی (۵۳۰-۶۰۱ق/۱۱۳۵-۱۲۰۴م)، عالم و فیلسوف و طبیب یهودی که در فقه و شرایع یهود چنان مقام والایی داشت که یهودیان دربارۀ او گفته اند: از موسی (ع) تا موسی (ابن میمون) کسی مانند موسی برنخاسته است.
در کتب انگلیسی
نام ابن میمون در در کتب انگلیسی و بعضی زبانهای دیگر به صورت Maimonides
در کتب فرانسوی
و در کتب فرانسوی به صورت Mamonide آمده است و در عرف احبار یهود او را Rambam (اختصار ربی موسی بن میمون) می خوانند.
متعلق به حوزۀ فرهنگ اسلامی
...


کلمات دیگر: