واژهٔ تمدن یا فرهنگواره، که در فارسی افغانستان به آن مدنیت می گویند، به تلقی های گوناگون از حالت های جامعه انسانی می پردازد. اشاره به تکامل و شکل گیری روابط بشری یکی از جنبه های رایج این کلمه در زبان ادبی است.
برخی تمدن و
فرهنگ را مترادف یکدیگر بکار می برند.
گروهی دیگر فرهنگ را در نقطهٔ مقابل تمدن قرار می دهد. در این مضمون، معنی فرهنگ تغییر کرده همهٔ عقاید و آفرینش های انسانی مربوط به اسطوره، دین،
هنر، و ادبیات را شامل می شود. حال آنکه تمدن به حوزهٔ خلاقیت انسانی مرتبط با فن آوری (تکنولوژی) و علم اشاره می کند. خط، تکنولوژی، و علم عمومی ترین معیارهای مورد استفاده بوده اند. همراه با این معیارها، از خصوصیت های دیگری نیز استفاده ده است که در مشاهدهٔ تجربی، فرهنگ ها غالباً با آن ها پیوستگی داشته اند: وجود شهرها، وجود ناهمگنی جمعیتی که بر اثر تقسیم پیچیدهٔ کار با هم مرتبط شده اند، و تمرکز قدرت اقتصادی و سیاسی.
برخی دیگر تمدن را شامل فرهنگ دانسته اند با این توضیح که تمدن شامل سخت افزارها نیز می شود.
واژهٔ تمدن معانی خیلی مختلف و متفاوتی دارد که به جامعهٔ بشری مربوط می شوند. کلمه تمدن از کلمه لاتینی شهرنشین بودن یا شهروندان civis و شکل وصفی آن civilis مشتق می شود. کلمه متمدن شدن اساساً به معنی شهرنشین بودن، که توسط افراد جایگزین و انتخاب شده و موقعیت قانونی آن جامعه اداره می شود، می باشد تمدن روم قانون افراد غیرنظامی همه روی هم در یک کتاب بزرگ و کامل Corpus Juris Civlis در سده ۱۶ برای امپراتور ژوستینیان (۴۸۳ تا ۵۶۵ پیش از میلاد) جمع آوری شده است؛ که مورد استفاده امپراتور ژوستینیان که دوباره کشف شده و توسط استادان و کارشناسان قانون در اولین دانشگاه که در اروپای غربی در بلوگنا در سده ۱۱ تأسیس شده بود مورد استفاده قرار گرفته است. از سال ۱۳۸۸ کلمه civil به زبان انگلیسی وارد شده و به عنوان تمدن به معنی قانونی که مراحل اعمال جنایی و قانونی رابرای شهروندان انجام می دهد، در سال ۱۷۰۴ بکار رفته است. این واژه در سال ۱۷۲۲ با مفهومی نزدیک به واژهٔ تمدن استفاده شده است که معنی آن متضاد و مخالف بربریت بوده است.
تمدن یعنی سبک زندگی مجموعه ای از انسان ها که در یک دورهٔ تاریخی در یک منطقهٔ جغرافیایی زندگی می کردند و دارای اهداف مشترکی بودند و دستاوردهای خاصی داشتند. در این تعریف سبک زندگی رکن اساسی تمدن است و همچنین تأکید می شود بر دورهٔ تاریخی و منطقهٔ جغرافیایی که دورهٔ تاریخی می تواند کوتاه یا بلند و منطقهٔ جغرافیایی می تواند کوچک یا بسیار وسیع باشد، عنصر دیگر تعریف دستاوردها هستند که بدون آن تمدن معنای خود را از دست می دهد، و همچنین یک جامعهٔ بی هدف در تعریف تمدن نمی گنجد.
تمدن را می توان به شکل کلی آن عبارت از نظم اجتماعی دانست که در نتیجه وجود آن، خلاقیت فرهنگی امکان پذیر می شود و جریان پیدا می کند. در تمدن چهار رکن و عنصر اصلی را تشخیص داد که عبارتند از
wiki: فتح تهران نخستین شماره سال چهارم را در شوال ۱۳۲۸ قمری منتشر ساخت.