کلمه جو
صفحه اصلی

فضیل بن عیاض

دانشنامه عمومی

فُضِیل بن عَیّاض (زاده:۱۰۱ یا ۱۰۵ هجری قمری، سمرقند و در ابیورد زندگی کرد - درگذشت: ۱۸۷ هجری قمری، مکه) سارقی بود که دزدی را کنار گذاشت و از جمله زاهدان مسلمان گشت وی از عارفان نامدار قرن دوم هجری و از شاگردان امام ششم شیعیان بود.
مصباح الشریعه و مفتاح الحقیقه
بشر حافی
وی در ایام جوانی به راهزنی اشتغال داشت تا بر اثر حادثه ای توبه کرد. عطار دربارهٔ وی می نویسید:.mw-parser-output blockquote.templatequote{margin-top:0}.mw-parser-output blockquote.templatequote div.templatequotecite{line-height:1em;text-align:right;padding-right:2em;margin-top:0}.mw-parser-output blockquote.templatequote div.templatequotecite cite{font-size:85%}
یک روز کاروانی شگرف می آمد و یاران او کاروان گوش می داشتند. مردی در میان کاروان بود، آواز دزدان شنوده بود. دزدان را بدید. بدره زر داشت تدبیری می کرد که این را پنهان کند، با خویشتن گفت بروم و این بدره را پنهان کنم تا اگر کاروان بزنند، این بضاعت سازم. چون از راه یکسو شد، خیمه فضیل بدید. به نزدیک خیمه او را دید بر صورت و جامه زاهدان، شاد شد و آن بدره به امانت بدو سپرد. فضیل گفت برو در آن کنج خیمه بنه. مرد چنان کرد و بازگشت به کاروان. گاه رسید کاروان زده بودند، همه کالاها برده و مردمان بسته و افکنده. همه را دست بگشاد و چیزی که باقی بود جمع کردند و برفتند. آن مرد به نزدیک فضیل آمد تا بدره بستاند. او را با دزدان نشسته و کالاها قسمت می کردند. مرد چون چنان بدید گفت بدره زر خویش به دزد دادم. فضیل از دور او را بدید، بانگ کرد. مرد چون بیامد گفت: چه حاجت است؟ گفت: همان جا که نهاده یی برگیر و برو. مرد به خیمه دررفت و بدره برداشت و برفت. یاران گفتند آخر ما در همه کاروان یک درم نقد نیافتیم، تو ده هزار درم باز می دهی؟ فضیل گفت این مرد به من گمان نیکو برد؛ من نیز به خدای گمان نیکو برده ام که مرا توبه دهد. گمان او راست گردانیدم تا حق گمان من راست گرداند.

دانشنامه آزاد فارسی

فُضَیْل بن عِیاض (۱۰۵ـ۱۸۷ق)
محدث و صحابی امام جعفر صادق (ع). علما او را به صفات و ثاقت و جلالت قدر ستوده اند. در سمرقند به دنیا آمد و در ابیورد پرورش یافت. سپس برای فراگیری علم و دانش به حجاز رفت و سرانجام در مکه سکونت گزید. مشهور است که در جوانی راهزنی می کرد، اما بعدها با شنیدن آیاتی از قرآن در مورد توبه و بازگشت به سوی خدا، متنبه شد و توبه کرد. پیش از سکونت در مکه به کوفه رفت و به استماع حدیث پرداخت. جمعی از محدثان ازجمله امام شافعی، ابن المبارک، و احمد بن یونس از وی حدیث نقل کرده اند. فضیل نسخه ای از احادیث امام صادق (ع) را تألیف کرده است.

نقل قول ها

فضیل عیاض (Al-Fudhayl bin 'Iyyadh)
• «به همان اندازه که گناه را در درون خود کوچک بشماری آن گناه نزد خداوند بزرگ می شود، و هر چه یک گناه را در درون خود بزرگ به حساب آوری آن گناه نزد خداوند کوچک می شود.»سیر اعلام النبلاء ج. ۸ ص. ۴۲۷• «هرکس از خدا بترسد هیچ کس به او زیانی نخواهد رسانید، هرکس از غیر از خدا بترسد هیچ کس به او سودی نخواهد رسانید»• «سه منش است که قلب انسان را سخت می کند: زیادی سخن و زیادی خوراک»• «برای تو کافیست که خداوند محبوب و قرآن مونس و مرگ نصیحت گویت باشد.»• «تا زمانیکه مرد تندرست است خوف برتر از رجا و زمانیکه مرگ نزدیک شد رجا برتر است.»

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] فُضَیل بن عَیاض(درگذشت ۱۸۷ق)، عارف و زاهد مشهور و از رجال صوفیه. وی از شاگردان امام صادق(ع) بود و از ایشان روایاتی نقل کرده است. اغلب عالمان رجالی شیعه او را از اهل سنت می دانند و در عین حال وی را از راویان موثق و قابل اعتماد به شمار می‎آورند. گفته اند که وی در ابتدا راهزن بوده؛ ولی در پی حادثه ای توبه کرده است.
فضیل بن عیاض بن مسعود بن بشر تمیمی یربوعی، در ناحیه مرو خراسان و در روستایی به نام فُندِین به دنیا آمده است. کنیه اش ابوعلی است و اصالتا او را از اهل کوفه می دانند.
وی در ابتدا در محلی بین ابیورد و سرخس به راهزنی مشغول بود ولی در پی واقعه ای توبه کرد و به عبادت و زهد مشغول شد.


کلمات دیگر: