کلمه جو
صفحه اصلی

اخوان المسلمین

فرهنگ معین

(اِ خْ نُ لْ مُ سْ لِ) [ ع . ] (اِمر.) نام جمعیتی که توسط حسن البنا در سال 1928 در مصر بوجود آمد و هدف آن احیای شعائر دین و ایجاد وحدت اسلامی بود. این جنبش در سال 1954 قصد ترور عبدالناصر به علت نزدیک شدن او به غرب را داشتند که در نتیجه سازمانشان منحل و سرانشان اعدام شدند.


(اِ خْ نُ لْ مُ سْ لِ ) [ ع . ] (اِمر. ) نام جمعیتی که توسط حسن البنا در سال ۱۹۲۸ در مصر بوجود آمد و هدف آن احیای شعائر دین و ایجاد وحدت اسلامی بود. این جنبش در سال ۱۹۵۴ قصد ترور عبدالناصر به علت نزدیک شدن او به غرب را داشتند که در نتیجه سازمانشان منحل و

دانشنامه عمومی

اخوان المسلمین یک جنبش فراملی اسلام گرای اهل سنت است که در بسیاری از کشورهای عربی طرفدار دارد. اخوان المسلمین را می توان بزرگترین گروه سیاسی سنی در جهان به شمار آورد. این جنبش در سال ۱۹۲۸ میلادی (۱۳۰۷ شمسی، ۱۳۴۷ قمری) در شهر اسماعیلیه مصر به رهبری حسن البنا بنیان نهاده شد و سپس فعالیت خود را به دیگر کشورهای عربی و اسلامی گسترش داد. این نهضت به تأثیر از اندیشه های سید قطب اندیشمند اسلامی، محمد الغزالی مبلغ اسلامی، سید جمال الدین اسدآبادی و محمد عبده در پاسخ به انحطاط داخلی مسلمانان و سلطه بیگانگان بر کشورهای اسلامی، به ویژه بر کشور مصر پدید آمد. اخوان المسلمین جهت رسیدن به اهدافش در زمینه های مختلف فرهنگی، نظامی و سیاسی به مبارزه پرداخت، و در این رهگذر چند بار به دست حکومت ملک فاروق منحل شد و طی آن شمار زیادی از اعضای آن دستگیر و یا اعدام شدند.
ارشاد، تبلیغ و سازندگی جامعه برای تأسیس حکومت اسلامی؛
سیاست گام به گام و اتخاذ روش های مسالمت آمیز در فعالیت های سیاسی و در ارتباط با نظام های حاکم؛
تحزب گرایی و بهره گیری از تشکیلات برای دستیابی به اهداف سیاسی؛
کثرت گرایی و اعتقاد به دموکراسی در درون و بیرون سازمان اخوان المسلمین؛
تأکید بر مفهوم امت اسلامی در برابر ملت؛
تعامل با فرقه های مسلمان و اجتناب از جدال ها و درگیری های فرقه ای؛
ضدیت با اسرائیل؛
تعامل با فرقه های غیرمسلمان به ویژه قبطی ها در داخل مصر؛
حمایت از مقاومت فلسطین.
نام رسمی این گروه اِخْوان المسلمین به معنای برادری مسلمانان است اما گاهی اّخَوان المسلمین نیز گفته می شود که به معنای برادران مسلماناست.
جنبش اخوان المسلمین، بزرگ ترین جنبش اسلام گرا در جهان عرب می باشد. در ابتدا فعالیت های جنبش، نیمه مخفی بود و سازمان اخوان المسلمین برای گسترش جنبش از جزوه، نامه، سخنرانی و ملاقات های شخصی استفاده می کرد. جنبش در شرایطی تأسیس شد که از یک سو مقامات الازهر هرگونه سازش یا نوسازی جامعه و دگرگونی دینی را رد می کردند و از سوی دیگر، نوگرایان به دنبال جامعه ای بودند که در آن دین و سیاست از هم جدا باشد. حسن البنا تلاش های خود را در سه مرحله تبلیغ، جذب و سازماندهی و اقدامات عملی آغاز نمود. هدف اصلی وی انجام اصلاحات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در جامعة مصر و جهان اسلام بود و بر سازندگی فرد مسلمان، خانواده مسلمان، جامعه مسلمان و نهایتاً حکومت اسلامی، براساس تمدن اسلامی تأکید نمود.
بر طبق نوشته های خود حسن البنا، هنگامی که در شهر اسماعیلیه، در کنار کانال سوئز، زندگی می کرد؛ شش نفر که دوستان و شاگردانش بوده و جزو کارگران شرکتهای مشغول در کانال سوئز بودند، نزد او آمده و نسبت به بی عدالتی هایی که از سوی خارجی ها بر مسلمانان و اعراب در آنجا روا می شود، شکایت کرده بودند. این تظلم خواهی و پیش زمینه های قبلی او باعث شد که حسن البنا رهبری آن ها را بر عهده بگیرد و جماعت اخوان المسملین تأسیس شود. این جماعت در ابتدا همانند بسیاری از انجمن های اسلامی کوچکی بود که خود بنا در ۱۲ سالگی به عضویت یکی از آن ها درآمده بود. اما در انتهای دهه ۱۹۳۰ میلادی این سازمان تازه تأسیس در تمامی استان های مصر شعبه داشت و در دهه بعد از آن بیش از ۵۰۰ هزار عضو فعال در سراسر مصر داشت. افکار حسن البنا که در قالب سخنرانی ها و نوشته ها در روزنامه اخوان المسلمین انتشار می یافت و سرانجام در کتابی به نام «مجموعة الرسالة» گرد آوری شد، مورد توجه محافل سیاسی و دینی واقع شد و مردم نیز از این جنبش استقبال نمودند.

دانشنامه آزاد فارسی

اخوان المسلمین (اردن). اِخْوانُ المُسلمین (اردن)
جنبش اسلام گرای سیاسی. در ۱۹۴۶ عبداللطیف ابوقوره این جنبش را به منزلۀ شاخه ای از اخوان المسلمین مصر تأسیس کرد. از ۱۹۵۲ در صحنۀ سیاسی اردن بسیار فعال بوده است. اخوان المسلمین با آن که رسماً به منزلۀ انجمنی خیریه ثبت شده است، اما دارای ماهیتی سیاسی است و در حوزه های اقتصادی و اجتماعی و تربیتی برنامه دارد و خواهان حاکمیت اصول اسلام و اجرای شریعت است. با این حال همواره روابط کاری نزدیکی با نظام سیاسی دارد و به ویژه در مقابله با جریان های کمونیستی و مارکسیستی تحت حمایت نظام قرار داشته است و از ۱۹۵۷ به بعد با آن که همۀ احزاب اردن منحل شده بودند، اخوان المسلمین نقش سیاسی محوری داشت. در دهۀ ۹۰ موضوع جنگ خلیج و روند سازش، زمینه های مخالفت اخوان را با نظام سیاسی فراهم آورد. در انتخابات پارلمانی ۱۹۸۹ این جنبش ۲۲ کرسی از ۸۰ کرسی را به دست آورد و، با ائتلاف با دَه نمایندۀ اسلام گرای مستقل، اپوزیسیون قدرتمندی را تشکیل داد.

نقل قول ها

اخوان المسلمین جنبش فراملی اسلام گرای سنی است که در بسیاری از کشورهای عربی طرفدار دارد.
• «ما فقط خواستار برگشتن رئیس جمهور محمد مُرسی نیستیم. باید مشروعیت به طور کامل برگردد. روند دموکراتیک دوباره به ملت مصر برگردد. روندی که این ملت در ۲۵ژانویه آن را به راه انداخت؛ اما وقتی که یک ژنرال می آید و کودتا می کند آشکار است این پذیرفتنی نیست.» -> ابراهیم منیر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از مهم ترین جنبش های اسلامی شکل گرفته در مصر، جنبش اخوان المسلمین است و از این کانون، اندیشه ها و افکار خود را به سایر کشورهای اسلامی نیز گسترش داد.
از آن جا که اسلام از دروازه مصر وارد آفریقا شده، لذا همواره آفریقای مسلمان از دریچه ی مصر به جهان اسلام می نگریسته و در طول تاریخ اسلامی، مصر جوامع اسلامی آفریقا را تغذیه نموده است. نظر به توانمندی ها و امکانات مصر در گذشته و حال، همیشه این کشور تغذیه کننده ی عمده تفکرات مذهبی جهان اهل سنت بوده و بسیاری از علمای برجسته ی اهل سنت که در ک شورهای اسلامی مشغول تبلیغ می باشند یا مصری هستند و یا فارغ التحصیل دانشگاه الازهر می باشند. بالا بودن سطح علمی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در مصر این امکان را فراهم کرده است تا این کشور به مهد و کانون اندیشه های متعدد سیاسی، اجتماعی و مذهبی تبدیل شود. پناه بردن سیدجمال الدین اسدآبادی به مصر به همین دلیل بوده و بخش عمده ای از موفقیت های وی نیز در دوران اقامت او در قاهره حاصل شده است.
معرفی اخوان المسلمین
یکی از مهم ترین جنبش های اسلامی شکل گرفته در مصر، جنبش اخوان المسلمین است و از این کانون، اندیشه ها و افکار خود را به سایر کشورهای اسلامی نیز گسترش داد. در حال حاضر ستون فقرات جنبش های اسلامی در جهان به ویژه در آفریقا و خاورمیانه را اخوان یا اخوانی های سابق تشکیل می دهند. رهبران اصلی دو گروه جهاد اسلامی و جماعت اسلامی از اعضای سابق جنبش اخوان المسلمین می باشند. به رغم تفاوت دیدگاه شاخه های مختلف اخوان المسلمین در کشورهای اسلامی، می توان تاکید کرد که هم چنان مصر مرکز اصلی و مؤثر تصمیم گیری ایشان است. محمد مهدی عاکف، رهبر معنوی فعلی اخوان المسلمین در مصر مستقر است.
وضعیت احزاب در مصر
در حال حاضر حدود حزب سیاسی عمده در مصر مشغول فعالیت هستند که برخی از آن ها احزاب اسلام گرا محسوب می شوند. گروه های اسلامی مصر به دلیل عدم امکان فعالیت قانونی، بالاجبار دارای فعالیت های زیرزمینی هستند که مهم ترین این گروه ها اخوان المسلمین است که البته فعالیت زیرزمینی نداشته و به طور علنی ولی غیر قانونی به فعالیت می پردازد.
ائتلاف حزب کار و اخوان المسلمین
...


کلمات دیگر: