[ویکی فقه] بسته ای از چوب و مانند آن را ضِغث گویند. عنوان یاد شده در باب یمین و حدود به کار رفته است.
چنان چه مولا سوگند یاد کند که برده اش را صد تازیانه بزند، در صورتی که در زدن مصلحت دینی وجود داشته باشد، بنابر دیدگاه برخی که بر آن ادعای اجماع نیز شده می تواند با یک بسته صد تایی شاخه نازک درخت، یک ضربه به بدن او بزند و همین کفایت می کند. در این که ضربه باید درد آور باشد یا نه، اختلاف است. همچنین اختلاف است که آیا تمامی صد شاخه باید به بدن بخورد یا روی هم قرار گرفتن شاخه ها و فرود آمدن سنگینی همه آن ها باهم بر بدن کفایت می کند؟ بنابر قول نخست، آیا ظن به رسیدن همه شاخه ها به بدن کفایت می کند یا علم به آن لازم است؟ مسئله اختلافی است.
تازیانه زدن بزهکار
بر بزهکار بیماری که حدّ او قتل نیست، تا زمان بهبود یافتن، حد جاری نمی شود و چنان چه مصلحت در تعجیل اجرای حدّ باشد، مانند موردی که بر اثر شدت بیماری امیدی به بهبود او نیست، برای تعطیل نشدن حدود الهی بسته ای از چوب به تعدادی که باید بر بزهکار زده شود، یک باره بر بدن او می زنند و همین کفایت می کند و اصابت همه چوب ها بر بدن لازم نیست؛ بلکه اگر بعضی شاخه ها بر بعضی دیگر فرود آید، به گونه ای که درد آن در بدن حس شود، کفایت می کند و در مواردی که شمار تازیانه زیاد مثلا صد تا است، می شود دو بار؛ هر بار یک بسته پنجاه تایی زد.
wikifeqh: درخت است ودر عبارت"أَضْغَاثُ أَحْلَامٍ " خوابهای پریشان را که حقایقش روشن نیست به دستههایی از چوب و یا ریحان تشبیه کرده چون خواب پادشاه مصر به نظر ایشان یک دسته خاطرات غیر مربوط به هم بوده .
واین که ...
تکرار در قرآن: ۳(بار)
به فتح (ض) مخلوط کردن «ضَغَثَ الْحَدیثُ ضَغْثاً: خَلَطَهُ» چنانکه در صحاح و اقرب گفته. و آن به کسر (ض) دسته علف خشک، دسته ترکه یا ترکه نرم یا دسته ریحان و امثال آن است و نیز به معنی امر مختلط و حدیث مختلط است چنانکه اقرب الموارد به معنی اخیر تصریح کرده. . یعنی دسته علف خشک یا ترکه بر گیر و با آن بزن و نقض عهد مکن این مطلب در «ایوب» گذشت. . اضغاث جمع ضغث به معنی دستهها و مختلطها است و احلام جمع حلم (بر وزن عُنُق و قُفْل) به معنی خواب پریشان است اضافه اضغاث به احلام به معنی «من» میباشد یعنی «اَضْغاثٌ مِنْ اَحْلامٍ» و الف و لام احلام ما قبل است یعنی گفتند: آمیخته هائی است از خوابهای پریشان و ما تعبیر چنین خوابها واقف نیستیم. همین طور است آیه . که در «شعر» مشروحاً گذشت. باید دانست معنی اولی که اختلاط باشد در ضغث ملحوظ است لذا اقرب آن را دسته علف که تر و خشک به هم مخلوط شده معنی کرده است. در نهج البلاغه خطبه 50 فرموده: «وَلکِنْ یُؤْخَذُ ضِغْثٌ مِنْ هذا وَ ضِغْثٌ مِنْ هذا فَیْخْرَجانِ».