کلمه جو
صفحه اصلی

باقر شریف قرشی

دانشنامه عمومی

محمدباقر شریف قرشی (۱۳۴۴–۱۴۳۳ ه‍.ق در نجف) نویسنده، مورخ و پژوهشگر شیعه دوازده امامی عراقی است. او دوران تحصیل خود را نزد کسانی چون بشیر العاملی، ایروانی، آل شیخ راضی، مرعشی نجفی، خویی و سید محسن حکیم گذراند. از او بیش از ۴۰ اثر منتشر شده است. در پنجمین دورهٔ کتاب سال ولایت در مهرماه ۱۳۸۲ از تلاش های او در زمینهٔ دین و ولایت تقدیر و جایزهٔ ویژهٔ پنجمین دوره به وی اهدا شد. برخی از آثار او از این قرار است:
حیاة الرّسول الأعظم (ص)، ۳ جلد
الامام امیرالمؤمنین، علی بن ابی طالب (ع)، ۱۱ جلد
حیاة سیدة النساء فاطمة الزهراء (س)
حیاة الامام الحسن (ع)، ۳ جلد
حیاة الامام الحسین (ع)، ۳ جلد
حیاة الامام زین العابدین (ع)، ۲ جلد
حیاة الامام الباقر (ع)، ۲ جلد
موسوعة الامام الصادق (ع)، ۷ جلد
حیاة الامام موسی بن جعفر (ع)، ۲ جلد
حیاة الامام الرضا (ع)، ۲ جلد
حیاة الامام الجواد (ع)
حیاة الامام الهادی (ع)
حیاة الامام الحسن العسکری (ع)
حیاة الامام المهدی (عج)
النظّام التربوی فی الاسلام
النظام السیاسی فی الاسلام
النظام الاجتماعی فی الاسلام
نظام الحکم و الاداره فی الاسلام
العمل و حقوق العامل فی الاسلام
الشیعة و الصّحابة
سلامة القرآن من التّحریف

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باقر شریف قرشی در سال ۱۳۴۴ ق در شهر نجف به دنیا آمد. وی از کودکی به تحصیل مشغول شد و از محضر اساتید بزرگی بهره مند شده است.
باقر شریف القرشی در سال ۱۳۴۴ ق در شهر نجف متولد شد. پدرش شیخ شریف از علمای نجف و جدش شیخ مهدی قرشی از شاگردان میرزای بزرگ شیرازی بود. «قرش» یا «قرش» از خاندان های شناخته شده نجف است. وی اهل منطقه شمس شهر کوت و منسوب به عشیره ای از جعافره است و کسی که از این مناطق به نجف بیاید به او قرشی می گویند. باقر شریف از کودکی به تحصیل مشغول شد و پس از طی کردن دروس اولیه و آموختن ادبیات، از سال ۱۳۸۰ قمری به درس خارج فقه و اصول پرداخت.
اساتید
او از محضر اساتید بزرگی همچون سید موسی بعاج، شیخ بشیر عاملی، شیخ محمدتقی ایروانی، سید محمود مرعشی نجفی، شیخ محمد طاهر آل شیخ راضی، آیت الله خویی و آیت الله سید محسن حکیم بهره برد. به گفته خود وی، بیست سال در دروس مرحوم خویی حاضر شده و مباحث علمی و مهم وی را در فقه و اصول نوشته است که به صورت خطی در کتابخانه امام حسن علیه السّلام در نجف نگهداری می شود.
فعالیت اجتماعی
به گفته وی در زمان عبدالکریم قاسم که تفکرات کمونیستی در حال گسترش بود و طرفداران این مکتب سمینارها و مراسمی برگزار می کردند، باقر شریف، به همراه برخی علما و طلاب مانند محمد حسین حرزالدین به مقابله با کمونیسم و طرفداران آن پرداخته و با سخنرانی ها و اعلامیه های مختلف سعی بر آگاه کردن اقشار و عامه مردم داشته اند. همچنین در این زمینه به نگارش کتاب های مختلفی از جمله العمل و حقوق العامل فی الاسلام، فی انظمه الحکم و الاداره دست زدند که قابل توجه واقع شد. پس از آن در پی گفتگو با شهید سید محمد باقر صدر مصصم به تالیف روشمند در زمینه اهل بیت علیهم السّلام گرفتند که تا کنون از حدود پنجاه اثر منتشر شده از او ۴۶ اثر راجع به اهل بیت علیهم السّلام است. با توجه به اختناق شدیدی که در عراق نسبت به چاپ کتب دینی در زمان رژیم صدام وجود داشت، تالیف و چاپ کتاب هایی در زمینه اهل بیت علیه السّلام ، تشیع و عقاید اسلامی حائز اهمیت است. چنانکه به خاطر سانسور و نظارت شدید بر چاپخانه ها، برای نشر آثار دینی شیعه به برخی چاپخانه ها پول داده تا آثار را منتشر کنند و نام مؤسسات نشر لبنان، دمشق، قاهره و مانند آن را می آوردند تا آثار منتشره ضبط نشود. باقر شریف، هم اکنون در نجف اشرف به ادامه تحقیق و تالیف در زمینه حیات امامان شیعه مشغول است و در برخی سال های گذشته سفرهایی به ایران نیز داشته و در یکی از این سفرها به دریافت جایزه کتاب سال ولایت نایل شده است.
منبع
...


کلمات دیگر: