کلمه جو
صفحه اصلی

معاد شناسی


مترادف معاد شناسی : آخرت شناسی، رستاخیزشناسی

فارسی به انگلیسی

eschatology

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] معاد شناسی، یکی از آثار ارزشمند علامه ی طهرانی بشمار می رود. ایشان این مباحث را در ماه مبارک رمضان سال 1396ق برای شاگردان خود القاء نموده، سپس مذاکرات را به رشته ی تحریر آورده و به صورت 75 مجلس تدوین نموده است. ایشان با استفاده از آیات قرآنی و اخبار معصومین(ع) و ادله ی عقلی و مطالب ذوقی کیفیت سیر و حرکت انسان در دنیا و نحوه ی تبدل نشأه ی غرور به عالم حقائق و ارتحال او به سوی خدا را به نحو وافی وافر مطرح کرده اند. مؤلف همچنین درباره ی عالم برزخ، نحوه ی خلقت فرشتگان، نفخ صور، حشر و نشر مردم در صحرای قیامت، حساب و کتاب، میزان، صراط، شفاعت، بهشت و دوزخ بحث مستوفایی به عمل و در خلال مباحث به داستان های جذاب و شیرینی اشاره می کند.
اینک به توضیح هر یک از مجالس کتاب می پردازیم که در برگیرنده مطالب اصلی کتاب می باشد.
مطالعه کتاب معاد شناسی در پایگاه کتابخانه دیجیتال نور
[ویکی نور] معادشناسی، ترجمه بخش معاد از کتاب «الإلهیات علی هدی الکتاب و السنة و العقل»، اثر آیت‎الله جعفر سبحانی (متولد 1308ش) است که برگردان آن توسط علی شیروانی (متولد 1343) صورت گرفته است.
«الإلهیات علی هدی الکتاب و السنة و العقل»، مشتمل بر یک دوره کلام اسلامی از مبدأشناسی تا معادشناسی است و از جایگاه ویژه‎ای برخوردار است؛ زیرا مجموعه‎ای است که آیت‎الله سبحانی پس از سال‎های متمادی تدریس و نگارش کتاب‎های متعدد در موضوع عقاید اسلامی، آن را به‎عنوان متن درسی در رشته عقاید و کلام برای مجامع فرهنگی و به‎ویژه حوزه‎های علمیه سامان داده‎اند و سال‎هاست که محور درس‎های عقاید در حوزه علمیه قم است.
کتاب «الإلهیات»، دارای ویژگی‎های منحصربه‎فردی است که یکی از آن‎ها کثرت استناد به آیات قرآن و احادیث است؛ به‎گونه‎ای که می‎توان این مجموعه را یک دوره تفسیر موضوعی قرآن کریم بشمار آورد. این ویژگی، علی شیروانی را راغب به ترجمه این اثر نموده است.
این اثر شامل مقدمه مترجم و دو بخش است. بخش اول شامل شش عنوان و بخش دوم در هفده عنوان آمده است.
علی شیروانی، در بخش نخست (که اثر خود مترجم است و ترجمه کتاب الإلهیات نیست)، فشرده‎ای از مباحث معاد را عرضه می‎دارد تا خواننده پیش از ورود در بحث‎های تفصیلی، تصویری کلی از قیامت و حیات اخروی در ذهن داشته باشد.
دکتر شیروانی در بخش اول، به «مروری بر مباحث معاد» پرداخته است. او سه دلیلِ عبث بودن دنیا بدون معاد، معاد مقتضای عدل الهی و معاد مقتضای رحمت الهی را از عوامل ضرورت معاد مطرح می‎نماید و درباره هرکدام توضیحی مختصر ارائه می‎دهد. سپس از انگیزه منکرین معاد سخن به میان می‎آورد. او در این رابطه می‎گوید: پیروی از هوا و هوس، زمینه انکار معاد و استبعاد وقوع آن را در ذهن باطل‎گرایان فراهم می‎سازد و با بهانه‎های گوناگون از پذیرش آن خودداری می‎کنند.

پیشنهاد کاربران

با بازی کردن با کلمات، مفاهیم و مقولات و چیدن آنها کنار همدیگر، نمیتوان معاد را به خوبی شناخت. برای شناخت معاد باید واقعیت را لمس کرد و در آن نفوذ کرد و لایه های پنهانی آنرا به ادراک کشید. برای این کار باید از پیش رفت های علمی و تکنیکی عصر جدید بهره برد و در متون قدیمی غرق نشد. اگر این پیشرفت ها وجود نداشت، ما نمی توانستیم به سهولت از طریق سایت های اینترنتی با نظریات همدیگر آشنا گردیم. معاد در لغت به معنای باز گشتن یا رجعت می باشد. اما رجعت و باز گشت به معنای برگشت انسان به سمت خداوند نیست. چرا؟ زیرا انسان بخشی از وجود خداوند میباشد و بطور جاودانه همیشه همراه خداوند می باشد و آنهم در قالب جزئیات خود خداوند. بنا بر این رجعت و معاد در حقیقت برگشتن خود خداوند به حالت اولیه ملکوتی خویش می باشد. من اگر لذت و سعادت اخروی را برای فرد خودم و خانواده و دوستان و یاران و طرفداران خودم آرزو نمایم و برای مخالفین و رقیبان و دشمنان خودم عذاب و آلام جهنمی آرزو نمایم، نشاید که نامم نهند آدمی.


کلمات دیگر: