کلمه جو
صفحه اصلی

زینب بنت جحش

دانشنامه عمومی

زینب دختر جحش از زنان محمد بود. (نام کامل وی: زینب بنت جحش بن ریاب بن یعرب بن صبره بن مره بن کبیر بن غنم بن دودان بن أسد بن خزیمه)
طباطبایی، سید محمد حسین، تفسیر المیزان، ترجمه:، ج۱۶، صص:۴۸۲ تا ۴۹۰
انساب الاشراف، ج ۲، ص ۶۷–۶۸.
اسدالغابه، ج ۷، ص ۱۲۵–۱۲۷.
الاصابه، ج ۴، ص ۳۱۳–۳۱۴.
الاستیعاب (در حاشیهٔ الاصابه)، ج ۴، ص ۳۱۴.
احزاب / ۳۶.
همان، / ۳۷.
همان، / ۵.
همان، / ۳۷.
طبقات ابن سعد جلد (۸).
التعریف والاعلام للسیوطی.
زوجات النبی صلی الله علیه وآله وسلم و اولاده. نوشته: امیر مهنا الخیامی.
مادرش امیمه بنت عبدالمطلب بن هاشم بن عبد مناف بن قصی بود. وی دختر عمه پیامبر اسلام بود.زینب با زید پسر حارثه فرزند خوانده محمد ازدواج کرده بود. زید بن حارثه قبلاً برده محمد بود، سپس پیامبر اسلام آزادش کرد و او را به فرزندخواندگی خود پذیرفت و این بخششی بود که محمد به وی کرد، سپس دختر عمه خود - زینب دختر جحش - را همسر او کرد.طبری در تاریخ خود می گوید که روزی محمد به دیدن زید رفت. زینب از جایش بلند می شود تا خود را بپوشاند و به محمد بگوید که زید در منزل نیست اما محمد آنجا را ترک می کند. وقتی که زید به منزل بازمی گردد، زینب قضیه را به وی می گوید. زید نزد محمد آمد و مشورت کرد، که اگر محمد اجازه دهد او می خواهد زینب را طلاق دهد، محمد او را از این کار نهی کرد و در نهی او از این عمل پافشاری کرد و این آیه نازل شد:
«(به خاطر بیاور) زمانی را که به آن کس که خداوند به او نعمت داده بود و تو نیز به او نعمت داده بودی (به فرزند خوانده ات «زید») می گفتی: «همسرت را نگاه دار و از خدا بپرهیز!» (و پیوسته این امر را تکرار می کردی)؛ و در دل چیزی را پنهان می داشتی که خداوند آن را آشکار می کند؛ و از مردم می ترسیدی در حالی که خداوند سزاوارتر است که از او بترسی! هنگامی که زید نیازش را از آن زن به سر آورد(و از او جدا شد)، ما او را به همسری تو درآوردیم تا مشکلی برای مؤمنان در ازدواج با همسران پسر خوانده هایشان -هنگامی که طلاق گیرند- نباشد؛ و فرمان خدا انجام شدنی است. (۳۷) هیچ گونه منعی بر پیامبر در آنچه خدا بر او واجب کرده نیست؛ این سنت الهی در مورد کسانی که پیش از این بوده اند نیز جاری بوده؛ و فرمان خدا روی حساب و برنامه دقیقی است! (۳۸).» (سوره احزاب، آیات ۳۷ و ۳۸)∗
و سرانجام زید همسرش را طلاق داد.این روایت را افرادی چون علامه مجلسی و محمد بن جریر طبری نقل کرده اند.برخی از علمای اسلام این واقعه را رد می کنند و ازدواج محمد با زینب را به دلیل طرد سنت جاهلی حرمت ازدواج با زن پسرخوانده، و شأن نزول این آیات ظاهراً پیرامون این رخداد می آورند.مسلمانان براساس این آیات معتقدند خداوند به محمد دستور داد تا با زینب ازدواج کند زیرا خداوند می خواست این رسم غلط جاهلیت مبنی بر اینکه یک مرد نمی تواند با زن پسرخوانده خود ازدواج کند را از میان بردارد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] زینب دختر جَحْش، از همسران پیامبر اسلام بود. پدر او، جحش بن ریاب، از خاندان غَنْم و از دودمان اسدبن خُزَیمَه بود که پس از کوچ به مکه، هم پیمان شاخۀ بنی امیه قریش شد. مادر زینب، اُمیمه، دختر عبد المطلب وعمۀ رسول خدا بود.
از تاریخ دقیق تولد زینب اطلاعی در دست نیست، اما چون در سال ۲۰ هجری و در روزگار خلافت عمر بن خطاب درگذشته؛ همچنان که تفصیل آن خواهد آمد؛ و بیشتر سیره نویسان نوشته اند که هنگام مرگ ۵۳ سال داشته، احتمالاً ۳۳ سال پیش از هجرت و حدود ده سال پیش از بعثت پیامبر به دنیا آمده است. ابن حجر سن زینب را به هنگام درگذشت پنجاه سال ذکر کرده، اما افزوده که سن او را ۵۳ سال هم نوشته اند که در این صورت به هنگام بعثت ده ساله بوده است. ابن سعد خبری نقل کرده که بنا برآن، زینب هنگام ازدواج با پیامبر ۳۵ ساله بوده است. در صورت صحت این خبر، احتمالاً او در حدود ۲۹ یا ۳۰ قبل از هجرت به دنیا آمده است. همچنین مادر عکاشة بن محصن سن زینب را هنگام مهاجرت به مدینه سی و اندی دانسته است که خبر پیشین را تأیید می کند.
هجرت زینب از مکه
زینب و افراد خانوادۀ جحش را از نخستین هجرت کنندگان به مدینه برشمرده اند. خانه های خالی از سکنۀ خاندان جحش را در مکه ابو سفیان، با تصرف عدوانی، به عمرو بن عَلقَمه فروخت.
نام نخست زینب
نام نخست زینب، بَرَّه بود و پیامبر بعد از ازدواج با ایشان، نام او را به زینب تغییر داد.
منش والای زینب
...


کلمات دیگر: