کلمه جو
صفحه اصلی

ذخیره خوارزمشاهی

فرهنگ فارسی

کتابی است مفصل بزبان فارسی شامل همه بخشهای علم طب قدیم تالیف اسماعیل بن حسن جرجانی (ه.م. ) این کتاب بنام قطب الدین محمد بن انوشتکین خوارزمشاه در سال ۵٠۴ ه. ق . تالیف شده و آن در زمره مهمترین کتاب طبی عالم اسلامی است .ازین کتاب نسخ متعدد در کتابخانه های اروپا و ایران موجود است .
کتابی است بسیار حجیم و مبسوط بزبان فارسی در جمیع شعب علم طب تالیف زین الدین ابو ابراهیم اسمعیل بن حسن بن احمد بن محمد.

دانشنامه عمومی

ذخیرهٔ خوارزمشاهی کتابی است به زبان فارسی در پزشکی نوشتهٔ اسماعیل جرجانی. آغاز تألیف آن ۵۰۴ قمری بوده است. کتاب تقدیم به قطب الدین محمد خوارزمشاه است. ذخیرهٔ خوارزمشاهی بزرگ ترین کتاب پزشکی به زبان فارسی بود که تا بدان تاریخ نوشته می شد. جرجانی خود در باب تفصیل کتاب در مقدمهٔ اثر گوید:
خفی علائی
و خاصیت این کتاب تمامی است از بهر آنکه قصد کرده آمده است تا اندر هر بابی آنچه طبیب را اندر آن باب بباید دانست از علم و عمل به تمامی یاد کرده آید و معلوم است که بر این نسق هیچ کتابی موجود نیست. و این کتاب چنان جمع کرده آمده است که طبیب را اندر هیچ باب به هیچ کتاب دیگر حاجت نباشد و به سبب بازگشتن به کتابهای بسیار، خاطر پراکنده نشود.
ذخیرهٔ خوارزمشاهی در نه بخش و یک تتمه است که هر یک کتابی است. محتوای کتاب ها به بیان نویسنده چنین است:
تا کنون دست کم ۴ چاپ حروفی (۳ چاپ نیمه کاره و یک چاپ کامل) از ذخیره خوارزمشاهی منتشر شده است اما هیچ یک از آنها ویژگیهای چاپی مناسب را ندارد.

دانشنامه آزاد فارسی

ذخیرۀ خوارزمشاهی
کتابی به فارسی در علم طب، نوشته اسماعیل جرجانی، پزشک دربار خوارزمشاهیان. جرجانی این کتاب را در ۵۰۴ق به نام محمد خوارزمشاه در خوارزم تألیف کرد. ذخیرۀ خوارزمشاهی مفصل ترین و مهم ترین کتاب پزشکی به زبان فارسی است و تمام مباحث پزشکی را دربر دارد. این کتاب در ۹ جلد تألیف شده و بالغ بر ۴۵۰هزار کلمه است و از نظر شیوایی بیان و اصطلاحات فارسی پزشکی کم نظیر است. متن کامل آن به صورت چاپ عکسی از روی نسخه ای قدیمی منتشر شده است و برخی از مجلدات آن نیز توسط مصححان مختلف تصحیح و به چاپ رسیده است. جرجانی اغراض الطب را از ذخیرۀ خوارزمشاهی استخراج کرده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ذخیره خوارزمشاهی، تألیف سید اسماعیل جرجانی، به زبان فارسی و در موضوع طب است. مؤلف، کتاب را به تشویق امیر دانشوری چون قطب الدین محمد خوارزمشاه به رشته تحریر درآورده است.
مؤلف برای به وجود آوردن نظمی در نگارش کتاب ذخیره، آن را در نه کتاب تنظیم کرده و بعدا دو کتاب دیگر بدان افزوده است که جمعاً یازده کتاب می شود.
کتاب اول، دارای 6 گفتار است که به ترتیب مشتملند بر 3 باب، 8 باب (باب هشتم آن دارای 6 فصل)، 6 باب، 5 جزو (که خود به ترتیب مشتملند بر 12، 13، 6، 4 و 7 باب)، 17 باب و 5 باب.
کتاب دوم، شامل 9 گفتار است که به ترتیب مشتملند بر 12 باب، 12 باب، 23 باب، 5 باب، 29 باب، 11 باب، 5 باب، 6 باب و 3 جزو (که خود به ترتیب مشتملند بر 23، 21 و 3 باب).
کتاب سوم، حاوی 2 بخش است و هرکدام دارای 7 گفتارند. گفتارهای بخش اول به ترتیب مشتملند بر 14 باب، 7 باب، 2 جزو (که خود مشتملند بر 24 و 13 باب)، 18 باب، 5 باب، 6 باب و 4 باب. گفتارهای بخش دوم به ترتیب مشتملند بر 5 جزو (که خود به ترتیب مشتملند بر 7، 11، 18، 35 و 10 باب)، 4 باب، 6 باب، 4 باب، 8 باب، 5 باب و 7 باب.


کلمات دیگر: