کلمه جو
صفحه اصلی

خرمشهر

فارسی به انگلیسی

khorramshahr

فرهنگ فارسی

(سابقا مخمره ) ۱ - شهرستان خرمشهر در جنوب خوزستان شامل بخشهای : بندر معشور شادگان و هندیجان است. ۲ - مرکز شهرستان . بندر خرمشهر در محلی قرار گرفته است که شعبهاصلی رود کارون به شط العرب میریزد و بواسطه راه اسفالت شده کوتاهی به آبادان متصل است . دنباله خط آهن سراسری ایران از اهواز بخرمشهر در سالهای اخیر کشیده شده و بر اهمیت ارتباطی و تجاری این بندر افزوده است و آن فعلا مهمترین بندر ایران در خلیج فارس و مرکز نیروی دریایی جنوب است . توضیح در شهریور ۱۳۱۴ بموجب تصویب نامه هیئت وزیران نام ( محمره ) به خرمشهر مبدل شده .
خرمشهر مرکز شهرستان خرمشهر یکی از بنادر مهم ایران و نام قدیمی آن بندر محمره بوده است این بندر که مرکز انشعابات خطوط مواصلاتی دریایی است فاصله آن تا تهران ۱٠۵۵ و تا آبادان ۱۵ کیلومتر است .

لغت نامه دهخدا

خرمشهر. [ خ ُرْرَ ش َ ] ( اِخ ) شهرستان خرمشهر، یکی از شهرستان های استان ششم کشور بوده و حدود آن بشرح زیر است : از شمال به اراضی وسیع و شوره زاری که بین این شهرستان و شهرستان اهواز و دشت میشان واقع می باشد، از خاور بشهرستان بهبهان ، از جنوب برودخانه کارون و شهرستان آبادان و بخش بندر امام خمینی و خلیج فارس ، از باختر بکشور عراق. مساحت شهرستان در حدود 6500 کیلومتر مربع است. این شهرستان تقریباً بین 48 درجه و یک دقیقه تا پنجاه درجه و 10 دقیقه طول شرقی و عرض بین 30 درجه و12 دقیقه تا 31 درجه و 7 دقیقه شمالی واقع است.
آب وهوا: هوای شهرستان خرمشهر گرمسیر مرطوب و مالاریائی است.حداکثر حرارت در مرداد 1326 هَ. ش. به 58 درجه رسیده و حداقل حرارت در دیماه همان سال 8 درجه سانتی گراد بوده است. آب آشامیدنی قراء شهرستان از رودخانه کارون و شطالعرب و رودهای جراحی و زهره و چاه تأمین می گردد ولی زراعت غلات دیمی است و از این رودخانه ها جهت زراعت استفاده نمیشود.
ارتفاعات : این شهرستان بطور کلی دشت و شوره زار بوده و ارتفاع مهمی ندارد، فقط در جنوب خاوری شهرستان خرمشهرکوه میشان به ارتفاع 250 متر دیده می شود.
باد: دراکثر مدت سال باد از دو جهت در این شهرستان میوزد: یکی از سمت شمال که در تابستان هوا را معتدل و زمستان سرد نموده و دیگری باد جنوبی معروف به شلجی است که تابستان هوا را بسیار گرم و خفه کننده مینماید.
رودخانه : مهمترین ِ رودخانه های این شهرستان رودخانه کارون است. این رودخانه در نزدیکی خرمشهر با رودهای دجله و فرات که در کشور عراق جریان دارند یکی شده و تشکیل شطالعرب را میدهد. دیگر رودهای کوچک جراحی و زهره میباشد که بترتیب در بخش های شادگان و هندیجان جریان دارد.
سازمان اداری : شهرستان خرمشهر از چهار بخش مرکزی ، شادگان ، بندر معشور و هندیجان تشکیل شده و جمع قراء و قصبات آن 238 و جمعیت شهرستان به اضافه نفوس شهر خرمشهر تقریباً 112هزار نفر است.
زبان و مذهب : زبان مادری سکنه اغلب قراءو قصبات عربی است و بفارسی نیز آشنا هستند. مذهب عمومی سکنه شهرستان اسلام و شیعه اثناعشری می باشد.
محصولات : محصول عمده شهرستان ، غلات و خرما و محصولات حیوانی از قبیل لبنیات و پوست و پشم و غیره است.
صنایع دستی : در این شهرستان صنایع دستی مهمی ملاحظه نمیشود فقط در بعضی قراء و قصبات منحصر به عبا و حصیربافی است جهت جلد خرما و بوسیله زنان تهیه میشود. انتهای راه آهن سرتاسری ایران به خرمشهر منتهی میگردد. از خرمشهر بشهرهای اهواز و آبادان راه شوسه و اسفالت وجود دارد. از خرمشهر به بندر معشور، بهبهان و هندیجان و بطرف مرز عراق راه اتومبیل رو وجود دارد که در فصول غیربارانی میتوان رفت و آمد نمود. بخش مرکزی شهرستان خرمشهر از دهستانهایی بنام نهر یوسف و خین و بهمنشیر و خیران و رویس تشکیل شده و حدود آن بشرح زیراست : از شمال به شهرستان اهواز و اراضی بوته زار، ازجنوب به رودخانه کارون و شهرستان آبادان و از خاوربرودخانه کارون و از باختر بمرز کشور عراق. وضع طبیعی بخش مرکزی دشت و هوای آن گرمسیری است. آب مصرفی بخش از شطالعرب و رودخانه کارون و بهمنشیر تأمین می گردد. تعداد قراء بخش 35 و قراء مهم آن بقرار زیر است : کوت شیخ ، ام جریدیه ، نهر یوسف ، مچری ، دربند، خین ، منیخ. ساکنین بخش از طوایف دریس ، فرهانی ، فیصلی ، عریض ، بغلانی ، موطور و غیره هستند. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6 ).

خرمشهر. [ خ ُرْ رَ ش َ ] (اِخ ) مرکز شهرستان خرمشهر، یکی از بنادر مهم ایران و نام قدیمی آن بندر محمره بوده است . این بندر که مرکز انشعابات خطوط مواصلاتی دریایی است فاصله ٔ آن تا تهران 1055 و تا آبادان 15 کیلومتر است .
مختصات جغرافیایی : خرمشهر در 48 درجه و 11 دقیقه ٔ طول شرقی و 30 درجه و 27 دقیقه ٔ عرض شمالی واقع شده و ارتفاع آن نسبت بسطح دریا در حدود 8 متر میباشد. این شهر بواسطه ٔ موقعیت جغرافیایی خود و اینکه بندر تجارتی است قابل توجه است ، بخصوص اینکه انتهای جنوبی راه آهن سرتاسری ایران بوده و با دریای آزاد ارتباط دارد،اهمیت این شهر روزبروز رو بتزاید است . خرمشهر مطابق صورت آمار که در سال 1327 هَ . ش . تعیین شده دارای 21700 نفر سکنه بوده و بواسطه ٔ موقعیت خاص و نزدیک بودن به تصفیه خانه ٔ نفت آبادان مرتب بر جمعیتش افزوده میگردد. هوای شهر گرمسیر و مرطوب است و آب آشامیدنی شهر بوسیله ٔ لوله کشی و تحت نظر شهرداری از رودخانه ٔکارون تأمین می گردد ولی چون تصفیه نمیگردد از لحاظآشامیدن چندان مطبوع نیست و توأم با گل و لای میباشد. روشنایی شهر بوسیله ٔ مولد برق شرکت نفت و تحت نظرشهرداری است . از خیابانهای قابل اهمیت ، خیابان های پهلوی ، گمرک و بنزین خانه و کوت شیخ و کهنموئی و بایندر میباشد. ادارات دولتی شهرستان در این شهر قرار دارد و اداره ٔ گمرک آن قابل اهمیت است و در حدود 150 باب مغازه و دکان ، 6 گاراژ و 14 مسجد بزرگ و کوچک در آن یافت میشود که مهمترین آنها مسجد جامع میباشد، و نیز 2 دبیرستان و 6 دبستان دارد. بیمارستان معروف به خنیه که بوسیله ٔ آمریکائی ها در سال 1320 هَ . ش . تأسیس شده در این بندر دایر و مورد استفاده ٔ عموم است . ایستگاه راه آهن در شمال باختری شهر واقع شده است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6).


دانشنامه عمومی

خُرَّمشَهر یکی از شهرهای جنوبی استان خوزستان و مرکز شهرستان خرمشهر است. این شهر در محل تلاقی رودخانه های اروندرود و کارون و در ناحیه ای باتلاقی و پست در دلتای رودخانهٔ اروندرود قرار گرفته و ۲۳ کیلومتر مربع مساحت دارد.
کشاورزی علی الخصوص کاشت درخت خرما و سیفی جات
امور بندری، سازمان بنادر و کشتیرانی
امور گمرگی و ترانزیت کالا
منطقه ویژه اقتصادی بندر خرمشهر و شهرک صنعتی
منطقه آزاد اروند
اتصال به راه آهن سراسری کشور
مجاورت با فرودگاه بین المللی آبادان
خرمشهر به جهت واقع شدن در مجاورت خلیج فارس و کشور عراق، از اهمیت استراتژیک اقتصادی، تجاری و سیاسی ویژه ای برخوردار است. این شهر در انتهایی ترین نقطه استان خوزستان قرار گرفته و اسکله های آن در کرانه های رودخانهٔ اروندرود جای گرفته است.
امپراتوری عثمانی همواره بر روی آبادان و خرم شهر (که در آن دوران محمره (المحمرة) نامیده می شد) ادعای مالکیت داشت و در دوره ناصرالدین شاه این دو شهر را اِشغالِ نظامی و به ایالت عِراق (یکی از ایالت های عثمانی که بعدها کشور شد) الحاق کرد. دولت عثمانی در حین اشغال نظامی محمره، کشتار عظیمی از مردم عرب ساکن شهر انجام داد و زنان و دختران را به اسارت گرفت و در بصره به فروش گذاشت. امیرکبیر به نمایندگی از دولت ایران به مذاکره با امپراتوری عثمانی برای بازپس گرفتن محمره و عبادان رفت. عثمانی ها به فکر تطمیع شیوخ قبایل عرب افتادند و وعدهٔ معاف کردن از پرداخت مالیات در صورت الحاق به عثمانی دادند و متقابلاً دولت ایران که اطمینان داشت عرب های ساکن این شهرها خواهان بازگشت به ایران هستند، برای قدرت نمایی جلوی دولت عثمانی اعلام کرد که اگر شیوخ عرب گفتند که خواهان بازگشت به ایران هستند، مبلغ سنگینی بر مالیات سالیانهٔ آن ها افزوده خواهد شد و سخت گیری ها در مالیات گیری تشدید خواهد شد. با این وجود قبایل عرب خواهان بازگشت به ایران شدند و به این ترتیب در سال ۱۸۴۷ در جریان عهدنامه ارزروم عثمانی ها حق حاکمیت مطلقهٔ دولت ایران بر این شهرها را به رسمیت شناختند و از تمامی ادعاهای خود دست کشیدند. تاریخ پژوهان دلایل همگرایی مردم عرب با بقیه مردم ایران را در نفرت از امپراتوری عثمانی به خاطر کشتار بزرگی که در محمره کرد و نیز به خاطر هم مذهبِ شیعه بودن عرب ها و غیرعرب های ایران دانسته اند.
در قرن بیستم، عبدالکریم قاسم پس از آن که با کودتا به ریاست دولت عِراق رسید، ادعا کرد که عهدنامه ارزروم باید باطل شود و خرم شهر و آبادان باید از ایران جدا شده و به عراق الحاق بشوند. قاسم، این دو شهر و نیز کشور کویت را متعلق به عراق نامید و در اتحادیه عرب نیز تقاضای الحاق این ها به عراق را ارائه کرد. صدام حسین با همین انگیزه به ایران تجاوز نظامی کرد و این دو شهر را به اشغال خود درآورد. در جنگ ایران-عراق نیز مردم عرب خوزستان به دفاع مسلحانه از تمامیت ارضی ایران و جنگ با عراقی ها برخاستند. امروزه آثار جنگ ایران-عراق هنوز بر روی این شهرها باقی مانده است.

نقل قول ها

خرمشهر از شهرهای خوزستان در ایران، از شهرهای مرزی ایران.
• «روزهای سخت اوایل مهرماه سال ۱۳۵۹ را از یاد نمی برم؛ روزهایی که مردم خرمشهر خیابان به خیابان ایستادند و مقاومت کردند و خانه به خانه جنگید تا از سراسر ایران برای دفاع، به خرمشهر بیایند... امروز ۲۵ سال از آن روزها می گذرد. اکنون خرمشهر زنده است اما هنوز زخم را در سیمای شهر می توانیم ببینیم، بنابراین باید برای این شهر بیشتر فداکاری کرد. تا رسیدن به خرمشهر خرم و آبادان آباد، فاصله داریم..» مسجد جامع خرمشهر، ۱۳۹۲/۱۰/۲۶ -> حسن روحانی
• «افتخار خرمشهر، مظلومیت آمیخته با عزت خواهی بود و مظلومیت اگر با عزت خواهی همراه شد، مسیر تاریخ را تغییر می دهد.» ۲۲ مه ۲۰۰۳/ ۳ خرداد ۱۳۷۹ منبع -> محمد خاتمی
• «وقتی نام «خرمشهر» را می شنویم نخستین امری که تداعی می شود خون و شهادت و جنگ و درگیری و ویرانی است و جنگ، عنوان خوش آهنگی نیست و در مقابل، صلح، زیبا و دلنشین است.» ۱۱ ژوئن ۲۰۱۱/ ۲۱ خرداد ۱۳۹۰ منبع -> محمد خاتمی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] خرمشهر که خونین شهر هم لقب گرفته بود در ۱۳ آبان ۱۳۵۹ بعد از ۳۴ روز مقاومت جانانه سقوط کرد و بحمدلله در ۳ خرداد ۱۳۶۱ در عملیات بیت المقدس آزاد شد.
قدمت تاریخی شهر خرمشهر به 2173 سال پیش یعنی بسال 163 قبل از میلاد برمیگردد. خرمشهر اولین و برزگترین بندر ایران و خاور میانه قبل از وقوع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران (بتاریخ 31/6/1359) بوده و هم اکنون دومین بندر حمل کانتینری بعد از بندر شهید رجائی با 13 اسکله حمل و تخلیه بار میباشد.این شهر بخاطر داشتن رونق اقتصادی عظیم 250 هزار نفر جمعیت داشته ولی هم اکنون جمعیت آن با احتساب بخشها و دهستانهای تابعه به 163هزار نفر کاهش یافته است.
اهمیت اقتصادی و موقعیت استراتژیکی این شهر و وجود ذخائر عظیم نفتی و داشتن دو رودخانه آب شیرین و دسترسی به خلیج فارس از طریق رودخانه اروندرود باعث شده است که همیشه این عروس جنوبی ایران مورد چشم داشت و حسادت دشمنان و استعمارگران قرار گیرد.قبل از وقوع جنگ مذکور خرمشهر بزرگترین صادر کننده انواع خرما به جهان نیز بوده است.
اولین نامی که برای این شهر در تاریخ ثبت شده است چاراکس(charax) که مقارن با فتح این شهر توسط اسکندر امپراطور روم بدست سردار لشکرش چاراکس بنام وی نامگذاری شد.
سپس قبل از ظهور اسلام به بارما تغییر نام یافت و پس از ظهور اسلام و از قرن یکم تا قرن 12 هجری قمری بیان نام داشت سپس درسال 1342 به خرمشهر تغییر نام یافت .
خرمشهر در تاریخ 10/8/1359 به اشغال نیروهای بعثی عراق در آمد و بخاطر مقاومت 40 روزه و قهرمانانه مردم بی سلاح و بی دفاع این شهر در برابر ارتش مجهز عراق خونین شهر نامگذاری شد و در تاریخ 3/3/1361 در عملیاتی بی نظیر بنام عملیات بیت المقدس آزاد شد.
از مهم ترین آثار تاریخی این شهر میتوان به کانال (شط) عضدی که در عهد عضد الدوله دیلمی ما بین سال 936 الی 983 میلادی(مصادف با 324-372 هجری قمری) برای ارتباط رودخانه کارون به اروندرود و کوتاه نمودن مسیر اهواز - بصره احداث گردیده اشاره نمود . حفاری این کانال که 4600 متر طول و 200 متر عرض دارد 47 سال طول کشید و شهر خرمشهر را به 2 قسمت جنوبی و شمالی تقسیم میکند.(تصویر بالا)
خرمشهر که چندین بار توسط جذر و مد آب (بالا آمدن آب رودخانه) تخریب گردید مجددا در سال 1768 میلادی قسمت جنوبی آن و در سال 1812 میلادی قسمت شمالی آن بنا شد.

پیشنهاد کاربران

شهر پیان ::نام قدیم شهر خرمشهر بود محل سکونت ایل بهداروند لربختیاری
با ورود اعراب به خوزستان نام این شهر به زبان عربی بیان تلفظ شد
بعد به محمره تغییر دادند
و امروزه به آن خرمشهر می گویند

نام رود اروند از نام ایل بهداروند گرفته شده
رود بهداروند ::رود اروند

نام رود بهمنشیر از نام دو برادر به نام اردشیر و بهمن پسران عالی پسر لیراب پسر با جمال پسر بهدار از ایل بهداروند لربختیاری گرفته شده
اجداد دو ایل بهمن عالی ( بهمئی )
و اردشیر عالی ( شیرعالی. شیرعالیان. شیرالی. شیرانی )

نام قلعه اوپاتون ( اوپاتان ) ::نام قدیم شهر آبادان بود
اوپاتون::در زبان لری بختیاری بهمعنی
آب پای شما، پائیدن آب اروندرود با شما. نگهبانی از اروند رود
و با ورود اعراب به خوزستان
نام این شهر در زبان عربی عبادان تلفظ می شود

نام شهری در جنوب کشور



کلمات دیگر: