کلمه جو
صفحه اصلی

گوشه


مترادف گوشه : زاویه، کنج، پسله، خلوت، سو، کرانه، کنار، طعن، کنایه، اشاره، ایما، تعریض، سربسته

فارسی به انگلیسی

angle, corner, nook, hint, allusion, sarcastic remark, cant, figure

corner, angle, hint, allusion, sarcastic remark, figure


angle, cant, corner, nook


فارسی به عربی

دعابة , زاویة , زوایة , شحمة الاذن , عتلة

مترادف و متضاد

recess (اسم)
کنار، تعطیل موقتی، گوشه، تنفس، پس زنی، باز گشت، طاقچه، تو رفتگی، فترت، تو رفتگی در دیوار، عقب نشینی، دوره فترت

quip (اسم)
کنایه، گوشه، بذله، لطیفه، طعنه، طنز

angle (اسم)
طرف، زاویه، گوشه، کنج، قلاب ماهی گیری، تیزی یا گوشه هر چیزی

corner (اسم)
زاویه، گوشه، کنج

nook (اسم)
گوشه، بر امدگی، قطعه زمین پیش امده، مامن

quoin (اسم)
گوشه، کنج، گوه، سنگ زاویه، سنگ نبش، آجر نبش

lobe (اسم)
گوشه، لخته، خاج، اویز، نرمه، بخشی از عضله یا مغز

jest (اسم)
کردار، کنایه، گوشه، مسخره، شوخی، بذله، لطیفه، خوش مزگی، طعنه، تمسخر، مزاح، بذله گویی

cantle (اسم)
گوشه، تکه، قاش

اشاره، ایما، تعریض، سربسته


زاویه، کنج


پسله، خلوت


سو، کرانه، کنار


طعن، کنایه


۱. زاویه، کنج
۲. پسله، خلوت
۳. سو، کرانه، کنار
۴. طعن، کنایه
۵. اشاره، ایما، تعریض، سربسته


فرهنگ فارسی

نقطه‌ای که در آن دو یا چند خط مرزی با یکدیگر تلاقی می‌کنند


یکی از دهستانهای بخش خاش شهرستان زاهدان واقع در شمال خاش . کوهستانی و گرمسیر دارای ۸ آبادی و ۱۵٠٠ تن سکنه محصول غله ذرت پنبه و محصولات دامی .
کنج، کنار، زاویه، گوشانه نیزگفته شده
( اسم ) ۱ - کنار کناره کران : اسرائیل بحضرت آمد . سلطان او را ترحیب ... تمام کرد و با خویشتن در گوش. تخت بنشاند بالای تمام امرا . یا از ( ز ) گوشوری به گوشوری . از کران تا کران سراسر : در فکند سرخ مل بر طل دو گوشه روشن گردد جهان ز گوشه بگوشه . ( منوچهری ) یا گوش. جام شکسته . ماه نو . یا گوش. جگر . ۱ - کنار. جگر . ۲ - فرزند جگر گوشه . یا گوش. چشم . ۱ - کنج چشم : ... اگر گوش. چشم بخشم بر فلک کبود پوش سرخ کردی ... ۲ - کمترین نگاه . ۳ - اندک توجه . ۴ - غمزه . یا گوش. خاطر . اندک میل باطن : مگر گوش. خاطرش با جمال یکی از شاگردان میلی داشت . یا گوش. دهان ( دهن ) . کنج دهن . یا به گوش. چشم نگریستن . التفات اندک کردن . یا گوش. ابرو بلند شدن ( کردن ) . بی حوصله و بی دماغ شدن . یا گوش. ابرو ترش کردن . غضبناک شدن . یا گوش. ابرو جنبانیدن . بگوش. ابرو اشاره کردن . یا به گوش. ابرو گره بستن . خشمگین شدن . یا گوش. ابرو نمودن . بگوش. ابرو اشاره کردن . یا گوش. چشم بکسی کردن . توجه کردن التفات نمودن : آنان که خاک را بنظر کیمیا کنند آیا بود که گوش. چشمی به ما کنند ? ( حافظ ) یا گوش. چیزی را شکستن . ۱ - خم دادن گوش. آنرا ( کلاه دستار نقاب و غیره ) : کدام زهره جبین گوش. نقاب شکست که رعشه ساغر زرین آفتاب شکست . ( صائب ) ۲ - جدا کردن قسمتی از کنار. چیزی . ۲ - کنج زاویه . ( اطاق و غیره ) . ۳ - زاویه : هر مثلث را سه گوشه است . یا گوش. باز. زاوی. منفرجه .یا گوش. تند . زاوی. حاده . ۴ - طرف سوی جانب : سلجوقیان از هر گوشه ای رجعت کردند . ۵ - قطعه ناحیه : نامه ای نوشت و از کشور او گوشه ای بخواست که آنجا آرام سازد . ۶ - جای دور دست خلوت جای : ازاین قوم که من سخن خواهم گفت یک دو تن زنده اند و در گوشه ای افتاده ... یا گوش. انزوا . کنج انزوا گوش. خلوت . یا گوش. بی کسی . کنج غربت . یا به گوشه بودن . بر کنار بودن دور بودن . یا گوش. باغی گرفتن . ۱ - در گوش. باغی اقامت کردن . ۲ - خلوت گزیدن . ۷ - حلقه . یا حلق. زنجیر . حلق. زنجیر . ۸ - دندانه ا آی در سر زه کمان که زه را بدور آن می پیچند دو سر کمان : و چون بحقیقت نگاه کنی کمان سینه و دست مردم است یکی دست باز کشد و پشت دست باز خماند سینه چون قبضه گاه و بازو و ساعد دو خانه و دو دست دو گوشه . یا گوش. کمان . هر یک از دو قسمت نزدیک بدو سر کمان خم گوش. کمان : هران کمان که بجنباندش کس او بکشد چنانکه سر بهم آرند گوشه های کمان . ( عنصری ) ۹ - دست. آوند دستاویز : مقبض عروه . ۱٠ - گردنا گردانک . ۱۱ - دردی که در گوش. ناخن پدید آید از جمع شدن چرکی اندک در آن و آن خفیف تر از عقربک است داحس . ۱۲ - کنایه تعریض . ۱۳ - قسمتی از یک دستگاه . توضیح در هر دستگاه بنابر آنکه بیک پله بیشتر اهمیت داده شود آن پله بیشتر اهمیت داده شود آن پله معرف یک گوشه و یا مقام میگردد ٠ ممکن است یک پله معرف چند مقام باشد در این صورت اختلاف آنها بر سر سبکی است که روی آن بازی میکنند ٠ یا گوش. طرز ٠ گوشه ای از دستگاه همایون ۱۴ ٠ - بندی از کاغذ بشکل مثلث قائمالزاویه که پشت آن چسبناک است و بوسیل. آن عکس را در آلبوم الصاق کنند . ۱۵ - هر یک از دو مثلث ( فوقانی و تحتانی ) هر رویه از جلد کتاب که آنرا با کاغذ یا چرم برنگی غیر از رنگ روی. جلد صحافی کنند .
دهی است جزئ دهستان شرائ بالا بخش کمیجان شهرستان اراک واقع در ۶۶ هزار گزی جنوب کمیجان و ۶ هزار گزی راه عمومی . آب آن از دو رشته قنات مخروبه و محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است و از شهم آباد اتومبیل میتوان برد .

فرهنگ معین

(ش ) (اِ. ) ۱ - کنج ، زاویه . ۲ - هر یک از تقسیمات دستگاه موسیقی ایرانی . ۳ - کنایه ، حرف کنایه آمیز. ۴ - کناره ، لبه . ۵ - جای خلوت ، جای دور از مردم .

لغت نامه دهخدا

گوشه . [ ش َ / ش ِ ] (اِخ ) دهی است جزء دهستان سربند پایین بخش سربند شهرستان اراک . واقع در 45هزارگزی جنوب باختری آستانه و 45هزارگزی راه عمومی . دامنه و سردسیر و دارای 539 تن سکنه است . آب آن از رودخانه ٔ چوبدر و تواندشت تأمین میشود. محصول آن غلات و بنشن و انگور و میوه های جنگلی و قلمستان و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2).


گوشه . [ ش َ / ش ِ ] (اِخ ) ده کوچکی است از دهستان جانکی بخش لردگان شهرستان شهرکرد. واقع در 6هزارگزی شمال باختر لردگان متصل به راه عمومی لردگان به پل کره . کوهستانی و معتدل و سکنه ٔ آن 75 تن است . آب آن از چشمه و محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10).


گوشه . [ ش َ / ش ِ ] (اِخ ) دهی است از بخش قشم شهرستان بندرعباس . واقع در 40000 گزی باختر قشم و 40000 گزی جنوب راه مالرو قشم به باسعید. و جلگه و گرمسیر و سکنه ٔ آن 150 تن است . آب آن از چاه و باران و محصول آن خرما و غلات و شغل اهالی زراعت و صید ماهی و راه آن مالرو و صنایع دستی آنان پارچه بافی است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8).


گوشه . [ ش َ / ش ِ ] (اِخ ) دهی است از دهستان زلقی بخش الیگودرز شهرستان بروجرد. واقع در 70هزارگزی جنوب خاوری الیگودرز،کنار راه مالرو عباسی به سوزر. کوهستانی و سردسیر وسکنه ٔ آن 237 تن است . آب آن از قنات و چاه تأمین میشود. محصول آن غلات و لبنیات و چغندر و پنبه و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی آنان قالی بافی و راه آن مالرو است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6).


گوشه . [ ش َ / ش ِ ] (اِخ ) دهی است از دهستان میزدچ بخش حومه شهرستان شهرکرد. واقع در 27هزارگزی جنوب باختر شهرکرد و 6هزارگزی راه شهرکرد به ده چشمه . در دامنه ٔ کوه واقع شده و معتدل است . سکنه ٔ آن 547 تن است . آب آن از چشمه و رودخانه تأمین میشود. محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و راه آن فرعی است . این ده زیارتگاه دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 10).


گوشه . [ ش َ / ش ِ ] (اِخ ) یکی از دهستانهای کوچک نه گانه ٔ بخش خاش شهرستان زاهدان . این دهستان در شمال خاش واقع شده حدود آن به شرح زیر است : از طرف شمال و خاور به بخش میرجاوه ، از طرف جنوب به دهستان کاراوندر و از طرف باختر به بخش بزمان . این دهستان منطقه ای است کوهستانی که در دامنه ٔ باختری ارتفاعات کوه تفتان واقع شده و سکنه ٔ آن معتدل است . و آب آن از قنات و چشمه تأمین میشود. آبادیهائی که در مجاورت کوه تفتان واقعاند دارای چشمه و آب گرم مخلوط به گوگرد میباشند. محصول عمده ٔ دهستان غلات و ذرت ، لبنیات و پنبه و شغل اهالی زراعت و گله داری است . این دهستان از 8 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن در حدود 1500 تن است . راههای دهستان عموماً مالرو است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8).


گوشه . [ ش ِ / ش َ ] (اِخ ) دهی است از دهستان اصفاک بخش بشرویه شهرستان فردوس . 36هزارگزی شمال باختری بشرویه و 8هزارگزی جنوب خاوری اصفاک . جلگه و گرمسیر است . سکنه ٔ آن 8 تن میباشد.آب آن از قنات و محصولش غلات و شغل اهالی زراعت و راه آنجا مالرو است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9).


گوشه . [ش َ / ش ِ ] (اِخ ) دهی است از دهستان سوسن بخش ایذه شهرستان اهواز. واقع در 48هزارگزی شمال خاوری ایذه . کوهستانی و معتدل و سکنه ٔ آن 219 تن است . آب آن از چشمه تأمین میشود. محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6).


گوشه. [ ش َ / ش ِ ] ( اِ ) کنار. ( ناظم الاطباء ). کران. کرانه.طرف. جانب. مقابل میان و وسط. جیزة. خُصم. سِقط. شَفا. عَروض. کُلتة. نُبذة. ( منتهی الارب ) :
یکی باغ پیش اندر آمد فراخ
برآورده از گوشه باغ کاخ.
فردوسی.
چون کشتی پر آتش و گرداندر آب نیل
بیرون زد آفتاب سر از گوشه جهن.
عسجدی.
کیانی نشستنگهی دلپذیر
گزیدند بر گوشه آبگیر.
اسدی.
چون میان سرای برسیدم یافتم افشین را بر گوشه صدر نشسته. ( تاریخ بیهقی ).
ز گوشه منظر او بنگریدم
بزیر خویش دیدم چرخ گردان.
ناصرخسرو.
شاه تخم را به باغبان داد و گفت در گوشه ای بکار. ( نوروزنامه ). زاغ زنی را دید که پیرایه بر گوشه بام نهاده بود. ( کلیله و دمنه ).
دل نیست کبوتر که چو برخاست نشیند
از گوشه بامی که پریدیم پریدیم.
وحشی.
- ز گوشه به گوشه ؛ از گوشه به گوشه. از کران تا کران. سرتاسر :
در فکند سرخ مل به رطل دو گوشه
روشن گردد جهان ز گوشه به گوشه.
منوچهری.
- گوشه بالش ؛ گوشه و کنار مسند. ( برهان ). کناره مسند. ( آنندراج ). کنار مسند. ( ناظم الاطباء ).
- گوشه صحرا ؛ طرف صحرا. به ناحیتی دوردست از صحرا : درویشی مجرد به گوشه صحرائی نشسته بود. سعدی ( گلستان ).
|| جای دوردست. مکانی دور از ازدحام. خلوت جای :
آیم و چون گنج به گوشه ای بنشینم
پوست به یک ره برون کنم ز ستغفار.
فرخی.
از این قوم که من سخن خواهم گفت یک دو تن زنده اند و در گوشه ای افتاده. ( تاریخ بیهقی ).
گوشه ای از خلق و کنجی از جهان
بر همه گنج روان خواهم گزید.
خاقانی.
مردان جهان به گوشه ای زان رفتند
کامروز مخنثان جهان بگرفتند.
عطار.
آدم از جهل تست در گوشه
از چنان خرمن این چنین خوشه.
اوحدی ( جام جم ص 244 ).
وقت است اگر چو سایه نشیند به گوشه ای
زان کافتاب بر سر دیوار دیدمش.
ابن یمین ( دیوان ص 436 ).
- به گوشه بودن ؛ برکنار بودن. دور بودن :
و گر موبدی گفت انوشه بدی
ز هر بد به هر سو به گوشه بدی.
فردوسی.
- به گوشه چشم نگریستن ؛ اندک التفات کردن. اندک توجه کردن :
دعای گوشه نشینان بلا بگرداند

گوشه . [ ش َ / ش ِ ] (اِ) کنار. (ناظم الاطباء). کران . کرانه .طرف . جانب . مقابل میان و وسط. جیزة. خُصم . سِقط. شَفا. عَروض . کُلتة. نُبذة. (منتهی الارب ) :
یکی باغ پیش اندر آمد فراخ
برآورده از گوشه ٔ باغ کاخ .

فردوسی .


چون کشتی پر آتش و گرداندر آب نیل
بیرون زد آفتاب سر از گوشه ٔ جهن .

عسجدی .


کیانی نشستنگهی دلپذیر
گزیدند بر گوشه ٔ آبگیر.

اسدی .


چون میان سرای برسیدم یافتم افشین را بر گوشه ٔ صدر نشسته . (تاریخ بیهقی ).
ز گوشه منظر او بنگریدم
بزیر خویش دیدم چرخ گردان .

ناصرخسرو.


شاه تخم را به باغبان داد و گفت در گوشه ای بکار. (نوروزنامه ). زاغ زنی را دید که پیرایه بر گوشه ٔ بام نهاده بود. (کلیله و دمنه ).
دل نیست کبوتر که چو برخاست نشیند
از گوشه ٔ بامی که پریدیم پریدیم .

وحشی .


- ز گوشه به گوشه ؛ از گوشه به گوشه . از کران تا کران . سرتاسر :
در فکند سرخ مل به رطل دو گوشه
روشن گردد جهان ز گوشه به گوشه .

منوچهری .


- گوشه ٔ بالش ؛ گوشه و کنار مسند. (برهان ). کناره ٔ مسند. (آنندراج ). کنار مسند. (ناظم الاطباء).
- گوشه ٔ صحرا ؛ طرف صحرا. به ناحیتی دوردست از صحرا : درویشی مجرد به گوشه ٔ صحرائی نشسته بود. سعدی (گلستان ).
|| جای دوردست . مکانی دور از ازدحام . خلوت جای :
آیم و چون گنج به گوشه ای بنشینم
پوست به یک ره برون کنم ز ستغفار.

فرخی .


از این قوم که من سخن خواهم گفت یک دو تن زنده اند و در گوشه ای افتاده . (تاریخ بیهقی ).
گوشه ای از خلق و کنجی از جهان
بر همه گنج روان خواهم گزید.

خاقانی .


مردان جهان به گوشه ای زان رفتند
کامروز مخنثان جهان بگرفتند.

عطار.


آدم از جهل تست در گوشه
از چنان خرمن این چنین خوشه .

اوحدی (جام جم ص 244).


وقت است اگر چو سایه نشیند به گوشه ای
زان کافتاب بر سر دیوار دیدمش .

ابن یمین (دیوان ص 436).


- به گوشه بودن ؛ برکنار بودن . دور بودن :
و گر موبدی گفت انوشه بدی
ز هر بد به هر سو به گوشه بدی .

فردوسی .


- به گوشه ٔ چشم نگریستن ؛ اندک التفات کردن . اندک توجه کردن :
دعای گوشه نشینان بلا بگرداند
چرا به گوشه ٔ چشمی به ما نمی نگری .

حافظ.


رجوع به همین ترکیب در ردیف خود شود.
- گوشه ٔ ابرو بلند کردن ؛ در مقام بی دماغی باشد. (آنندراج ) :
در محفلی که گوشه ٔ ابرو کند بلند
گیرم ز رشک وسمه بر ابرو زند هلال .

سنجر کاشی (از آنندراج ).


- گوشه ٔ ابرو بلند شدن ؛ در مقام بی دماغی باشد. (آنندراج ) :
کدام گوشه ٔ ابرو بلند شد یارب
که همچو قبله نما قبله گاه می لرزد.

صائب (از آنندراج ).


- گوشه ٔ ابروترش کردن ؛ خشمگین شدن . (مجموعه ٔ مترادفات ص 142) :
او کرده ترش گوشه ٔ ابرو ز سر خشم
من منتظرم آنکه چه دشنام برآید.

ابوشکور (از مجموعه مترادفات ص 143).


- گوشه ٔ ابرو جنبانیدن ؛ اشاره کردن به گوشه ٔ ابرو. (آنندراج ) :
اگر برق تجلی گوشه ٔ ابرو بجنباند
که از راه کلیم اﷲ سنگ طور بردارد.

صائب (از آنندراج ).


عطارد بشکند لوح تفاخر بر سر کیوان
به تحسین خطش گر گوشه ٔ ابرو بجنبانی .

طالب آملی (از آنندراج ).


- گوشه ٔ ابروگره بستن ؛ گوشه ٔ ابرو ترش کردن . خشمگین شدن .(مجموعه ٔ مترادفات ص 242).
- گوشه ٔ ابرو نمودن ؛ اشاره به گوشه ٔ ابرو کردن . (آنندراج ).
- گوشه ٔ انزوا ؛ کنج خلوت .
- گوشه ٔ باغی گرفتن ؛ خلوت گرفتن . (آنندراج ). خلوت گزیدن . (ناظم الاطباء). گوشه نشینی و خلوت گزیدن . (برهان ). رجوع به مجموعه ٔ مترادفات ص 305 شود.
- گوشه ٔ بی کسی ؛ کنج غربت . غریبی .
- گوشه ٔ جام شکسته ؛ ماه نو. (برهان ).و رجوع به مجموعه ٔ مترادفات ص 276 شود.
- گوشه ٔ چشم ؛ کنج چشم . ملق . مجازاً کمترین نگاه . اندک توجه . غمزه :
گوشه گرفتم ز خلق و فایده ای نیست
گوشه ٔ چشمت بلای گوشه نشین است .

سعدی .


- گوشه ٔ چشم به کسی کردن ؛ التفات کردن . (آنندراج ). توجه کردن . به لطف نگریستن . نگریستن :
آنانکه خاک را به نظر کیمیا کنند
آیا بود که گوشه ٔ چشمی به ما کنند.

حافظ (از آنندراج ).


بسته ای از جهانیان بر دل تنگ من دری
تا نکنم به هیچ کس گوشه ٔ چشم و خاطری .

سعدی (بدایع).


- گوشه ٔ چیزی ؛ سر چیزی و نوک چیزی . (ناظم الاطباء). قَعبَل . (منتهی الارب ). آن سوی چیز که نوکدار است . چون گوشه ٔ ابرو و گوشه ٔ چشم و جز آن :
نصرت از کوهه ٔ زینت نه فرودست و نه بر
دولت از گوشه ٔ تاجت نه فرازست و نه باز.

منوچهری .


- گوشه ٔ خاطر ؛ اندک میل باطنی : مگر گوشه ٔ خاطرش با جمال یکی از شاگردان میلی داشت . (گلستان ).
- گوشه ٔ دهن ؛ کنج دهن . (ناظم الاطباء). رجوع به شعوری ج 2 ص 324 شود.
- گوشه ٔ عزلت ؛ گوشه ٔ انزوا. خلوتگاه .
- گوشه ٔ کار ؛ به اضافت و فک اضافت روی کار، مرادف چشمه ٔ کار. (آنندراج ) :
بود پیشه ام ناله سازی مفید
فغان چون کمان گوشه ٔ کار من .

مفید بلخی (از بهارعجم ).


- گوشه کردن ؛ کناره کردن . (ناظم الاطباء). کناره گیری کردن :
تا نبرد خوابت ازو، گوشه کن
اندکی از بهر عدم توشه کن .

نظامی .


- گوشه گرفتن ؛ کناره گیری کردن . گوشه ای از خلق و جهان گزیدن :
گوشه گرفتم ز خلق و فایده ای نیست
گوشه ٔ چشمت بلای گوشه نشین است .

سعدی .


|| کنج و زاویه . (ناظم الاطباء). زاویه . (فرهنگستان ) : هر مثلث را سه گوشه است . (التفهیم ). رجوع به زاویه شود.
- گوشه ٔ باز ؛ زاویه ٔ منفرجه . (فرهنگستان ).
- گوشه ٔ تند ؛ زاویه ٔ حاده . (فرهنگستان ).
- چارگوشه ؛ دارای چهار زاویه و ضلع. چهارگوشه . مربع (در سطوح ) :
بدان چارگوشه خط اطلسی
برانگیخت اندازه ٔ هندسی .

نظامی .


رجوع به چهارگوشه شود.
|| (در احجام ) چهار سوک . دارای چهار طرف . محدود به چهار سطح : این صندوق چهار گوشه است ؛ مکعب شکل است .
- چهارگوشه ؛ چارگوشه . دارای چهار زاویه .
- دوگوشه ؛ دارای دو زاویه و بعد. دو سوک .
- || دارای دو لبه . (در ظرف و جای مایع):
درفکند سرخ مل به رطل دوگوشه
روشن گردد جهان ز گوشه به گوشه .

منوچهری .


- سه گوشه (در سطوح ) ؛ دارای سه زاویه . سه سوک . مثلث .
- || دارای سه طرف . محدود به سه سطح (در احجام ).
- || دارای سه بعد (درظروف و جای مایع). هم گوشه ، هم سطح . دارای گوشه ٔ واحد. مشترک .
|| طرف . سو :
ز کشته چو دریای خون شد زمین
به هر گوشه ای مانده اسبی بزین .

فردوسی .


این بر این گوشه همی گوید: کای شاعر! گیر
وآن بر آن گوشه همی گوید:کای زائر! دار.

فرخی (دیوان چ دبیرسیاقی ص 100).


بیوراسب که او را ضحاک خوانند از گوشه ای درآمد... (نوروزنامه ).
هرکسی در گوشه ای دم می زند
لیک چون عیسی دمی کم میزند.

عطار.


|| قطعه . ناحیت . ولایت :
ز گیتی یکی گوشه او را دهم
سپاسی به دادن برو برنهم .

فردوسی .


نامه ای نوشت و از کشور او گوشه ای بخواست که آنجا آرام سازد. (مجمل التواریخ ).
- گوشه ٔ زمین ؛ ناحیه ای از زمین . (از ناظم الاطباء). بخشی از زمین .
|| اندکی از کناره ای . بخشی خرد. باریکه . لب و لبه . قسمتی اندک :
نرم نرمک ز پس پرده به چاکر نگرید
گفتی از میغ همی تیغ زند گوشه ٔ ماه .

کسائی .


و یا چو گوشه ٔ دینار جعفری بمثل
که کرده باشد صراف ازو به گاز جدا .

؟


- جگرگوشه ؛ گوشه ٔ جگر.
- || مجازاً به معنی فرزند :
پدرکه چون تو جگرگوشه از خدا می خواست
خبر نداشت که دیگر چه فتنه می زاید.

سعدی .


- گوشه ٔ چیزی شکستن ؛ خم دادن گوشه ٔ آن را چون کلاه و دستار ونقاب و فرد و مانند آن . (آنندراج ) :
کدام زهره جبین گوشه ٔ نقاب شکست
که رعشه ساغر زرین آفتاب شکست .

صائب (از آنندراج ).


نیست در طالع دل بی حاصل ما را قبول
کیست صائب گوشه ٔ این فرد باطل بشکند.

صائب (از آنندراج ).


- || جدا کردن قسمتی از کناره ٔ چیزی : گوشه ٔ بشقاب را شکست یعنی بخش کوچکی از لبه ٔ بشقاب را شکست و جدا ساخت .
|| حلقه . در قدیم پیرامون سفره حلقه ها یا مادگی داشته که بر آن رشته می گذرانیدند و چون جمع کردن سفره می خواستند آن رشته را می کشیدند حلقه ها بهم پیوسته و سفره فراهم می آمد. (یادداشت مؤلف ) :
نهادند یک خانه خوانهای ساج
همه گوشه اش زر و پیکر ز عاج .

فردوسی .


- گوشه ٔ زنجیر ؛ حلقه ٔ زنجیر. (آنندراج ) (غیاث ) :
نی همین مجنون نظربند است در دامان دشت
عشق در هر گوشه ٔ زنجیر دارد شیرها.

صائب (از آنندراج ).


خستگان از بس که می ریزند در زندان عشق
هر زمان در گوشه ٔ زنجیر شیون می شود.

محمدقلی بیک سلیم (از آنندراج ).


|| دندانه ای در سر کمان که زه را به دور آن می پیچند. (ناظم الاطباء). دو سر کمان . نزدیک به دو انتهای کمان :
ز پیکان پولاد و تیر خدنگ
کمان گوشه بر گوشه سودند تنگ .

فردوسی .


بر آهن ز چوب وسرو کرده کار
کمان دسته و گوشه عاجین نگار.

اسدی .


و چون بحقیقت نگاه کنی کمان سینه و دست مردم است یکی دست بازکشد و پشت دست بازخماند، سینه چون قبضه گاه ، و بازو و ساعد، دو خانه ، و دو دست ، دو گوشه . (نوروزنامه ).
- گوشه ٔ کمان ؛ هر یک از دو قسمت نزدیک به دو سر کمان ، راغ . خم گوشه ٔ کمان . (مهذب الاسماء). رجل القوس ؛ گوشه ٔ برگشته ٔ زیرین کمان . یدالقوس ؛ گوشه ٔ برگشته ٔ کمان . (منتهی الارب ) :
هر آن کمان که بجنباندش کس او بکشد
چنانکه سر بهم آرند گوشه های کمان .

عنصری .


چو مالد به زه گوشه های کمان
بمالد به کین گوش گشت زمان .

اسدی .


|| عروه . (مهذب الاسماء) (منتهی الارب ). دسته ٔ آوند. (ناظم الاطباء). دسته . دستاویز. مقبض . اذن . گوشواره : کوب ؛ کوزه ٔ بی گوشه . (السامی فی الاسامی ) (مهذب الاسماء). بوقال ؛ کوزه ٔ بی گوشه . اسلق العود فی العروة؛ داخل کرد چوب را در گوشه ٔ کوزه و جز آن . مسمع؛ گوشه ٔ دلوو دسته ٔ سر دلو که رسن بدان بندند تا دلو برابر باشد. (منتهی الارب ). اسماع ؛ گوشه کردن دلو. (تاج المصادر بیهقی ). || بیماریی است در حوالی ناخن شبیه به داحس (عقربک ) و یا خود داحس است . نام دردی که در گوشه ٔ ناخن پدید آید از گرد شدن ریم کم در آن و آن خفیف تر از عقربک است ، فعل آن گوشه کردن است . (یادداشت مؤلف ). داحوس . کژدمه . کژدمک . درد ناخن . ناخن پال . ناخن خواره . ناخن خوار. ناخن خور. داحس و رجوع به داحس شود. || کنایه . تعریض .
- گوشه زدن ؛ بتعریض سخنی گفتن . حرفهای گوشه دار زدن . در حرف خود اشاره به مذمت کسی کردن . (فرهنگ نظام ). کنایه زدن . رجوع به گوشه زدن شود.
|| گردنا. گوش . گردانک . رجوع به هریک از این کلمات شود. || دکمه . || گره . || رحم و زهدان . || در اصطلاح موسیقی ، قسمتی از یک دستگاه .
- گوشه ٔ پنجگاه .
- گوشه ٔ سملی .
- گوشه ٔ سیخی .
- گوشه ٔ طرب انگیز .
- گوشه ٔ قرایی .
- گوشه ٔ مداین .
- گوشه ٔ نهیب .

گوشه . [ ش َ / ش ِ ] (اِخ ) دهی است جزء دهستان قره کهریز بخش سربند شهرستان اراک . واقعدر 45هزارگزی شمال خاوری آستانه و 15هزارگزی راه عمومی . دامنه و سردسیر و دارای 191 تن سکنه است . آب آن از چشمه ، محصول آن غلات و بنشن و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2).


فرهنگ عمید

۱. کنج، زاویه.
۲. کناره، لبه.
۳. جای خلوت و آرام.
۴. [عامیانه، مجاز] قسمتی از چیزی.
۵. (موسیقی ) هریک از قطعات یا آهنگ هایی که دستگاه ها و نغمات موسیقی ایرانی را تشکیل می دهند و به دو دستۀ کلی گوشه های سازی و گوشه های آوازی تقسیم می شوند.
* گوشه گرفتن: (مصدر لازم ) [قدیمی، مجاز] در گوشه ای نشستن و از مردم دوری کردن، گوشه گیری کردن.
* گوشه گزیدن: (مصدر لازم ) [قدیمی، مجاز] = * گوشه گرفتن
* گوشه نشستن: (مصدر لازم )
۱. در گوشه ای نشستن.
۲. [قدیمی، مجاز] گوشه گیری کردن، گوشه نشینی کردن: عابد که نه از بهر خدا گوشه نشیند / بیچاره در آیینهٴ تاریک چه بیند (سعدی: ۱۸۰ ).
* گوشه وکنار: ‹گوشه کنار› [عامیانه، مجاز] این طرف و آن طرف، این سو و آن سو.
* گوشه وکنایه: ‹گوشه کنایه› [عامیانه، مجاز] حرف گوشه دار، سخن آمیخته به طعن و طنز.

۱. کنج؛ زاویه.
۲. کناره؛ لبه.
۳. جای خلوت و آرام.
۴. [عامیانه، مجاز] قسمتی از چیزی.
۵. (موسیقی) هریک از قطعات یا آهنگ‌هایی که دستگاه‌ها و نغمات موسیقی ایرانی را تشکیل می‌دهند و به دو دستۀ کلی گوشه‌های سازی و گوشه‌های آوازی تقسیم می‌شوند.
⟨ گوشه‌ گرفتن: (مصدر لازم) [قدیمی، مجاز] در گوشه‌ای نشستن و از مردم دوری کردن؛ گوشه‌گیری کردن.
⟨ گوشه‌ گزیدن: (مصدر لازم) [قدیمی، مجاز] = ⟨ گوشه گرفتن
⟨ گوشه ‌نشستن: (مصدر لازم)
۱. در گوشه‌ای نشستن.
۲. [قدیمی، مجاز] گوشه‌گیری کردن؛ گوشه‌نشینی کردن: ◻︎ عابد که نه از بهر خدا گوشه نشیند / بیچاره در آیینهٴ تاریک چه بیند (سعدی: ۱۸۰).
⟨ گوشه‌وکنار: ‹گوشه‌کنار› [عامیانه، مجاز] این‌طرف و آن‌طرف؛ این‌سو و آن‌سو.
⟨ گوشه‌وکنایه: ‹گوشه‌کنایه› [عامیانه، مجاز] حرف گوشه‌دار؛ سخن آمیخته به طعن و طنز.


دانشنامه عمومی

گوشه ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
گوشه (بیماری)
گوشه (موسیقی)
گوشه (اراک)
گوشه (اردل)
گوشه (الیگودرز)
گوشه (دورود)
گوشه (فارسان)
گوشه (لردگان)

کناره.


دانشنامه آزاد فارسی

نام قسمت های کوچک تر ردیف در موسیقی ایران. پس از آن که اجرای موسیقی ایرانی از حالت مقامی به حالت دستگاهی و ردیفی درآمد، اصطلاح «گوشه» جانشین «مقام» شد. گوشه های موسیقی ایرانی به طورکلی به سه دسته تقسیم می شوند: گوشه هایی که خود یک مقام خاص اند و اغلب گوشه های جزیی دیگری نیز دارند. در این گوشه ها ترتیب قرارگرفتن فواصل درجه های آن ها اهمیت دارد؛ مهم ترین بخش ردیف را این گوشه ها تشکیل می دهند و با آن هاست که می توان آهنگ هایی ساخت و طرح اولیّه آن را گسترش داد؛ از آن جمله است گوشه های دِلکَش، بیداد، زابل، حِجازْ، عراق، راک، شکسته، مخالف، عشاق، و انواع درآمد همه دستگاه ها و آوازها؛ گوشه هایی که خود روند ملودیک خاص دارند و به عبارت دیگر طرح معیّنی از یک آهنگ اند؛ مانند بختیاری، گرایلی، غم انگیز، نغمۀ مغلوب، دشتستانی، گبَری، گیلکی، لیلی و مجنون، خسرو و شیرین، دیلَمان، و رامکلی. این گوشه ها همیشه به یک طرز اجرا می شوند و تفاوت اجراهای مختلف آن ها، یا ناشی از شعرهای مختلف است، یا به علت تَبَحُّرِ نوازنده یا خواننده در استفاده از تریینات ملودی؛ و گوشه هایی که طرح و خط سیر ملودیک مشخص و معیّن دارند و در هریک از آوازها و دستگاه ها به طرزی خاص اجرا می شوند و در هر دستگاه یا آواز حالت و رَنگ آن را به خود می گیرند؛ مانند جامه دران، بَسته نگار، زنگوله، و پیش زنگوله، کرشمه، مهدی ضَرّابی، محمد صادقخانی، پرپَرَستوک، ساربانگ، حاجی حَسَنی.ردیف آوازی محمود کریمی دارای ۱۴۵ گوشه، ردیف میرزا عبدالله دارای ۲۴۹ گوشه، و ردیف موسی معروفی دارای ۴۶۸ گوشه است. البته با احتساب مواردی همچون ضربی ها، و برخی گوشه که در ردیف ها تکراری است مانند گوشۀ عراق که در ماهور و در نوا و در افشاری و نیز در راست پنج گاه، مشابه هم آمده است و فقط مایۀ آن ها متفاوت است؛ یا تنوع درآمدهای هر دستگاه و آواز که با عبارت درآمد اول و درآمد دوم و ... آمده است.

فرهنگستان زبان و ادب

{corner} [مهندسی نقشه برداری] نقطه ای که در آن دو یا چند خط مرزی با یکدیگر تلاقی می کنند

گویش مازنی

۱کنج ۲کلید


در اصطلاح موسیقی،قسمتی از یک دستگاه –لغت نامه دهخدا،ج۲۲،ص۲۲۵۶۳ ...


/gooshe/ کنج - کلید & در اصطلاح موسیقی، قسمتی از یک دستگاه –لغت نامه دهخدا، ج - - ، ص - - ۵۶۳ در تعزیه: گوشه ها شامل شبیه هایی هستند، که عناصر کمیک در آن ها وجود دارد و از نظر داستانی نیز مستقل هستنداشخاص این شبیه، مذهبی و غیرمذهبی و حتی گاه از سایر ملل نیز برگزیده شده انددر واقع این دسته از تعزیه ها هستند، که عناصر و عوامل اصلی تحول تعزیه به سوی درام غیرمذهبی را فراهم ساختند و بیشترین سهم را در این مورد برعهده داشتندشبیه مضحک، از تحول همین دسته از تعزیه ها و با تاثیرپذیری از عوامل مهم دیگری به وجود آمده و راه را به سوی ایجاددرام غیرمذهبی می گشایدالبته شبیه های این دسته نیز خود به دو گروه تقسیم می شوند: گروه اول، شامل موضع هایی غیرشیعی است که البته در جایی از شبیه، گریزی به صحرای کربلا زده می شوداز این گروه می توان شبیه لیلی و مجنون را نام برد که موضوع آن همان داستان عاشقانه ی معروف است، که از پیشوای ششم شیعیان راهنمایی می طلبدیا می توان از مجلس به چاه انداختن یوسف نام برد که در آن داستان، یعقوب و یوسف و زلیخا در یک درام منظوم به شاعرانه ترین صورت ترسیم شده اندهمین طور از مجلس قربانی کردن اسماعیل توسط ابراهیم(ادبیات نمایشی در ایران ص/ - ۴۴ - ۴۳)

واژه نامه بختیاریکا

قلابهای برای اتصال سیاه چادر به زمین
پَر؛ کَور؛ لِفت؛ لِکر ( لِک ) ؛ وَر؛ ور لِفتی؛ چَپُقی؛ چَپلُقی؛ چُمبَه؛ حد؛ رُ؛ سیک ( سک ) ؛ فرد؛ رُنج؛ رِنگ؛ قِر؛ کِلّه؛ کِل؛ کنج و رُنج؛ گیل

جدول کلمات

ور

پیشنهاد کاربران

سوکلی

سوکولی

حاشیه


سوک . . . کنج . . .


کلمات دیگر: