کلمه جو
صفحه اصلی

کارکردگرایی

فارسی به انگلیسی

functionalism

فرهنگ فارسی

نظریه‌ای که بر پایۀ آن ساختارها و فرایندها و پدیده‌های اجتماعی را باید براساس کارکرد آنها در کل جامعه تحلیل کرد


دانشنامه عمومی

کارکردگرایی می تواند به موارد زیر اطلاق شود:
کارکردگرایی یا کارکردگرایی ساختاری، یک سنت نظری در جامعه شناسی و مردم شناسی است.
زبان شناسی نقش گرا یا زبان شناسی کارکردگرا یکی از رویکردهای نظری در زبان شناسی است که در مقابل زبان شناسی صورت گرا قرار می گیرد.
روان شناسی کارکردگرا
کارکردگرایی (معماری)
کارکردگرایی (فلسفه ذهن)
کارکردگرایی در برابر نیت گرایی
کارکردگرایی در روابط بین الملل
کارکردگرایی (روابط بین الملل). کارکردگرایی یکی از نظریه های روابط بین الملل است که در دوره بین دو جنگ جهانی و در پی نگرانی از منسوخ شدن دولت به عنوان شکلی از سازمان اجتماعی به وجود آمد. کارکردگرایان به جای تمرکز بر منافع شخصی به مثابه عامل ایجادکننده انگیزه که مورد توجه واقع گرایان است، بر منافع مشترک تأکید می کنند.
نظریه روابط بین الملل
اتحادیه اروپا

کارکردگرایی (فلسفه ذهن). کارکردگرایی یکی از رویکردها در فلسفه ذهن است. ایده اصلی در این رویکرد آن است که حالت های ذهنی (باورها، خواست ها، احساس درد داشتن و ...) فقط از طریق نقش کارکردی خود ایجاد می شوند- یعنی همان روابط علی و معلولی با سایر حالت های ذهنی، ورودی های حسی و خروجی های رفتاری هستند.

کارکردگرایی (معماری). کارکردگرایی به سبک معماری ای گفته می شود که عملکرد ساختمان یا طرح معماری بیشتر از دیدگاه هایی دیگر مانند زیبایی- اقلیم مد نظر طراح می باشد.

دانشنامه آزاد فارسی

کارکردگرایی (روانشناسی). کارکَردگرایی (روانشناسی)(functionalism)
(یا: روان شناسی کارکردی) مکتبی مبتنی بر مطالعۀ ذهن به منزلۀ بخشی مفید و کارآ در موجود زنده. نگرش کارکردگرایانه نتیجۀ طبیعی علاقۀ فراگیر به داروینیسم و نظریۀ «بقای انسب» بود. این مکتب بر فنونی مانند آزمون های هوش در انسان و آزمایش های کنترل شده برای سنجش توانایی یادگیری و حل مسئله در حیوانات، تأکید می کرد. این نوع پژوهش نشانۀ نقض آشکار روش های درون نگرانه ای بود که روان شناسان قرن ۱۹ طرفدار آن بودند. ویلیام جیمز از نخستین هواداران این رویکرد بود، و جان دیویی نخستین کسی بود که این نظریه را رسماً تدریس کرد. از ۱۸۹۰ تا ۱۹۱۰، این مکتب مهم ترین جنبش در روان شناسی، و از جنبه های بسیاری، مقدمۀ رفتارگرایی بود. هم اکنون، کارکردگرایی مکتب روان شناختی مستقلی نیست، اما دیدگاه آن در زمینه های کاربردی روان شناسی نوین، چون آزمون هوش و استعداد، تأثیری پایدار داشته است.

فرهنگستان زبان و ادب

{functionalism} [باستان شناسی، جامعه شناسی] نظریه ای که بر پایۀ آن ساختارها و فرایندها و پدیده های اجتماعی را باید براساس کارکرد آنها در کل جامعه تحلیل کرد

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کارکردگرایی (ابهام زدایی). کارکردگرایی ممکن است در معانی ذیل به کار رفته باشد: • کارکردگرایی (روان شناسی)، کنش گرایی یا کارکردگرایی، یکی از مکاتب روان شناسی و پایه گذاری شده توسط "جان دیویی" و "جیمز رولند آنجل"• کارکردگرایی (کلام)، یکی از مسائل جدید کلامی، کارکردگرایی به معنای انتظار داشتن از دین یا هر چیز دارای ادعایی
...

پیشنهاد کاربران

functionalism
فرهنگ واژه های مصوّب فرهنگستان
[جامعه شناسی]
نظریه ای که بر پایۀ آن ساختارها و فرایندها و پدیده های اجتماعی را باید براساس کارکرد آنها در کل جامعه تحلیل کرد

کارکردگرایی FUNCTIONALISM :[اصطلاح جامعه شناسی]دیدگاهی نظری بر پایه ی این اندیشه که رویدادهای اجتماعی را می توان به بهترین وجه بر حسب کارکردهایی که انجام می دهند - یعنی کمکی که به دوام و بقای جامعه می کنند - تبیین کرد.
منبع https://rasekhoon. net



کلمات دیگر: