کلمه جو
صفحه اصلی

امامزاده قاسم

فرهنگ فارسی

قریه ایست در شمال شرقی تجریش و دره امامزاده قاسم در سر پل تجریش بدره در بند متصل می شود . بقعه [ امامزاده قاسم ] در آنجا محل زیارت است .

لغت نامه دهخدا

امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) دهی است از بخش شمیران شهرستان تهران واقع در هزار و پانصدگزی شمال تجریش. در دامنه بنا شده و سردسیر است ، 1113 تن سکنه دارد. آب آن از رود دربند و گلاب دره تأمین میشود. محصولش غلات وبنشن و میوه ، و شغل اهالی زراعت و کسب است. در تابستان عده بسیاری از طهران به این ده می آیند و تا خاتمه تابستان در آنجا می مانند. در سالهای اخیر در نتیجه احداث باغ و باغچه و ساختمان به تجریش و دربند متصل شده است و مزرعه حسن آباد جزء این ده است و نیز قبرستان ظهیرالدوله که آرامگاه معروفی است در اراضی این ده قرار دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 1 ).

امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان دو هزار شهرستان شهسوار واقع در 39 هزارگزی جنوب باختری شهسوار و 3 هزارگزی اشتوج. کوهستانی و سردسیر است و 50 سکنه دارد. آب آن از چشمه سار تأمین میشود. محصولش گندم و جو و لبنیات و فندق و شغل اهالی زراعت و گله داری و راهش مالرو و صعب العبور است و زیارتگاهی دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان درجزین بخش رزن شهرستان همدان ، واقع در 8 هزارگزی جنوب رزن و 2 هزارگزی راه شوسه رزن به همدان. در جلگه قرار گرفته وسردسیر است ، 86 تن سکنه دارد. آب آن از قنات تأمین میشود و محصولش غلات و لبنیات و حبوب و صیفی و شغل اهالی زراعت و گله داری است. امام زاده ای بهمین نام در این ده وجود دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) امام زاده ای است در دهکده ای بهمین نام در دهستان درجزین بخش رزن شهرستان همدان. رجوع به امام زاده قاسم ( ده ) شود.

امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان جاپلق بخش الیگودرز شهرستان بروجرد، واقع در 41 هزارگزی شمال باختری الیگودرزو 6 هزارگزی خاوری راه آهن اراک به دورود. در جلگه قرار گرفته و هوایش معتدل است ، 1405 تن سکنه دارد. آب آن از قنات و چاه تأمین می شود. محصولش غلات و چغندرو پنبه و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی زنان قالی بافی است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

امام زاده قاسم. [ اِ دَ / دِ س ِ ] ( اِخ ) نام دهی است در بخش سنگر شهرستان سمنان که نام دیگر آن زیارت است. رجوع به زیارت شود.

دانشنامه عمومی

امامزاده قاسم نام چندین مکان جغرافیایی در ایران است، از آن جمله:
امام زاده قاسم (تهران) در شمیرانات تهران.
امامزاده قاسم (ازنا) در منطقه چاپلق ازنا در دشت جاپلق در استان لرستان.
امام زاده قاسم (زرقان) در استان فارس-زرقان.
امام زاده قاسم (مهدی شهر) نام آرامگاهی در شمال غربی استان سمنان و در شهر مهدی شهر (سنگسر) است.
امامزاده قاسم (آمل) امامزاده قاسم نام امامزاده ای در آمل.
امامزاده قاسم (بابل)
امامزاده قاسم (ساری)
امامزاده قاسم (بروجرد)
روستای امامزاده قاسم (تنکابن)
امامزاده قاسمامامزاده قاسم بخش کوهپایه شهرستان اصفهان

دانشنامه آزاد فارسی

امامزاده قاسم (بابل). اِمامزاده قاسِم (بابل)
بقعه ای واقع در مرکز شهر بابل در استان مازندران، مشهور به بقعۀ آستانه یا کلاج مشهد. وی را فرزند امام موسی کاظم (ع) دانسته اند، ولی ظاهراً این انتساب درست نیست و امامزاده قاسم بن موسی کاظم (ع) به گفتۀ محدث قمی در هشت فرسخی حله مدفون است. صاحب این مرقد را قاسم فرزند امام محمدتقی (ع) نیز می دانند. صندوق نفیس چوبی قبر متعلق به ۸۸۸ق است. بنا شامل مسجد مسقف آجری و گنبد آجری هرمی شکل به ارتفاع ۲۲متر است.

امامزاده قاسم (تفرش). اِمامزاده قاسِم (تفرش)
مقبره ای واقع در چند کیلومتری شهر تفرش (ترخوران) و در مظهر قنات دهکدۀ کهک. به احتمال فراوان وی فرزند حمزة بن موسی کاظم (ع) بوده که به همراه برادرزادۀ خود از مدینه خارج شده، به ایران رفته و در سرزمین قم اقامت گزیده است. بنابه روایتی، وقتی در وادی آشتیان در سایۀ درختی آرمیده بود، به دست راهزنان به شهادت رسید. ضریح چوبی منبّت و صندوق نفیس چوبی منبت آن متعلق به ۹۲۳ق است.

امامزاده قاسم (تهران). اِمامزاده قاسِم (تهران)
اِمامزاده قاسِم
بقعه ای واقع در منطقۀ شمیران، در تهران. دربارۀ نسب این امامزاده سند معتبری وجود ندارد. برخی وی را قاسم ثانی فرزند قاسم بن حسن (ع) دانسته اند و برخی دیگر معتقدند که سَرِ مبارک قاسم بن حسن (ع) در این جا مدفون است، اما هیچ یک از این گفته ها درست نیست، اگرچه امامزاده بودنِ صاحبِ مقبره را نیز نمی توان انکار کرد. بقعۀ قدیمی و اصلی برجِ هشت ضلعی آجری است که آن را از آثار قرن ۷ق دانسته اند. این بنا در سلطنت شاه طهماسب صفوی و فتحعلی شاه قاجار توسعه یافته و مرمت شده است.

گویش مازنی

/emaam zaade ghaasem/ از بقاع متبرکه واقع در شهرستان آمل و بابل


کلمات دیگر: