کلمه جو
صفحه اصلی

اهل حدیث

دانشنامه عمومی

اهل حدیث رویکردی در اسلام است که در اصول دین و فروع دین به ظاهر قرآن و سنت عمل مى ‏کنند و از بکارگیرى عقل در زمینه مسائل دینى به شدت پرهیز مى‏ کنند. معروفترین اهل حدیث در صدر اسلام احمد بن حنبل است.نبو
در میان شیعه معمولاً با اخباریان اشتباه گرفته شده و یکی حساب می شوند . حال آنکه این دو با هم تفاوت بسیار دارند .
فیض کاشانی می نویسد : تقلید اگر از روی بصیرت و آگاهی باشد تقلیدی جائز است ، تا آنجا که می گوید : و تقلیدی که از روی بصیرت و آگاهی نیست ولی جائز است تقلید از اخباریون در در فتواهایشان است .حال آنکه اهل حدیث شیعه مانند حر عاملی در کتاب فصول المهمه ابواب فراوانی در حرمت تقلید از غیر معصوم دارد و اشاره دارد که فقها تنها و تنها ناقلان احادیث هستند و فهم آن ها حجت نیست ولی اخباریانی مانند فیض کاشانی تقلید از فقیه اخباری را جائر می دانند.
شیخ یوسف بحرانی در کتاب درر النجفیه می نویسد :انما أخذ بقول هذا الأخباری الذی أفتاه بناء علی ما فهمه من الأخبار، و أن الحکم فی تلک المسألة کذلک، فکیف یکون مقلّدا للإمام، و الأخباری الآخر یفتی بخلافه باعتبار ما أدّی إلیه فهمه و وصل إلیه إدراکه؟ تا آنجا که میگوید: من أنه ربّما نشأ من اختلاف الأخبار، و ربّما نشأ من اختلاف الأفهام، الذی هو السبب التام فی أکثر الأحکامدر اینجا شیخ یوسف بحرانی اشاره دارد که اخباریان و اصولیان در واقع یک طریق در وصول به احکام دارند و تنها فرق اخباریان و اصولیان این است که اخباریان به فهم فقیه عمل می کنند و اصولیان عقل را حجت می دانند .

دانشنامه آزاد فارسی

اَهلِ حَدیث
(یا: اصحاب حدیث) اصطلاحی فقهی، به آن دسته از فقهای اهل سنّت گویند که به تحصیل حدیث و نقل اخبار اهتمام می ورزیدند و در استنباط احکام شرعی از رأی و قیاس پرهیز می کردند؛ مانند مالک بن انس، و محمد بن ادریس شافعی، و سفیان ثَوری؛ و احمد حنبل و داود بن علی بن محمد اصفهانی و پیروان آنان از فقهای حجاز. در تقابل با آن ها اهل رأی هستند. نیز ← اصحاب رأی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عنوان پیروان یکی از دوگرایش فقهی در شیعه (اخباریان) مقابل اصولیان و همچنبن صاحبان یکی از دو گرایش اصلی فقهی در اهل سنت، مقابل اصحاب رأی و همچنین عالمان علم حدیث را اهل حدیث می گویند.
تعلیمات اسلام دارای سه حوزه می باشد:أ. حوزه عقاید که علم کلام متکفل بیان مسائل آن است.ب. حوزه اخلاق که علم اخلاق موظف به کنکاش، در این موضع می باشد.ج. حوزه احکام که علم فقه عهده دار بیان مسائل آن می باشد.
فرقه های مسلمین
مسلمین از نظر فقهی و آنچه مربوط به فروع دین و مسائل عملی است، روش های مختلفی پیدا کردند، بدین سبب فرقه های: جعفری، زیدی، حنفی، شافعی، مالکی و حنبلی، تقسیم شدند و هر فرقه ای، فقهی مخصوص به خود دارد. از نظر مسائل اعتقادی و چیزهایی که مربوط به ایمان و اعتقاد مسلمانان است نیز به فرقه های مختلف تقسیم شدند: و هر فرقه ای مبانی و اصول اعتقادی مخصوص به خود دارد.
اهم مذاهب کلامی
اهم مذاهب کلامی عبارت است از: شیعه، معتزله، اشاعره، مرجئه. از این میان اشاعره را ـ که در اوایل «اهل الحدیث» نامیده می شدند ـ، اجمالاً مورد بررسی قرار می دهیم. ولی از آنجا که تاریخچه «اهل الحدیث» با «معتزله» در هم گره خورده؛ لذا از هر دو به صورت پیوسته یاد خواهد شد؛ تا به طور کامل «اهل الحدیث» یا «اهل السنه» شناخته شود.
بررسی اعتقاد معتزله
...


کلمات دیگر: