است. این اثر، به
است، بعدها به صورت کتابی مستقل با نام «معالم الاصول» به چاپ رسیده است.
کتاب، مشتمل بر مقدمه مصحح، مقدمه کتاب (که در اصل، مؤلف، این مقدمه را بر کتاب «معالم الدین و ملاذ المجتهدین» نگاشته است) و دو مقصد (که در اصل، دو بخش از مقدمه کتاب مزبور می باشند) و یک خاتمه (که در اصل، خاتمه مقصد دوم است) می باشد. مقصد اول، در ۱۲ فصل و مقصد دوم، در ۹ مطلب تنظیم شده است.
wikifeqh:
معالم الدین و ملاذ المجتهدین است که مؤلف، آن را برای عرضه فقه استدلالی نگاشته است، منتها مقدمه مزبور که مشتمل بر مطالبی در باب اصول و قواعد کلی استنباط است، بعدها به صورت کتابی مستقل با نام معالم الاصول به چاپ رسیده است.
کتاب، مشتمل بر مقدمه مصحح، مقدمه کتاب(که در اصل، مؤلف، این مقدمه را بر کتاب «معالم الدین و ملاذ المجتهدین» نگاشته است) و دو مقصد(که در اصل، دو بخش از مقدمه کتاب مزبور می باشند) و یک خاتمه(که در اصل، خاتمه مقصد دوم است) می باشد. مقصد اول، در 12 فصل و مقصد دوم، در 9 مطلب تنظیم شده است.
مؤلف، در مقدمه، پس از ستایش الهی و نثار درود و سلام بر پیامبر اکرم(ص) و عترت طاهرینش، با عباراتی بلیغ و در نهایت اخلاص، به ذکر این نکته می پردازد که تحصیل علم فقه، ارزنده ترین و برترین گنجی است که می ارزد
انسان تمام
عمر خویش را در راه آن صرف کند و در جست وجوی آن، اندیشه خویش را به تکاپو وادارد، سپس شمه ای از تلاش و خدمات پیشینیان را برمی شمارد و در قالب جملاتی، به صورت برائت استهلال از برخی از کتاب های فقهی و روایی آنان نام می برد و در ادامه، به طور خلاصه روشی را که در بیان مطالب فقهی برگزیده و هدفی را که در کتاب، دنبال می کند، تبیین می نماید.
مقصد اول: مؤلف، در این بخش، ابتدا، در باره شرافت و فضیلت علم و آنچه برای
عالمان واجب است، سخن می گوید و پیرامون تعریف، جایگاه، شرافت و موضوع و مبادی
علم فقه به تفصیل مطالبی را که از کتاب و
سنت برداشت شده، ابراز می دارد. پیش از صاحب معالم، معمولاً از چنین مطالبی، بدین تفصیل سراغ نداریم جز
محقق حلی در آغاز کتاب معتبر یا
شهید اول در اوایل ذکری که آنها نیز بسیار خلاصه در باره علم آموزی و سفارش های لازم برای محصل علم فقه سخن رانده اند.
مقصد دوم: این مقصد، در تحقیق این مباحث اصولی تنظیم شده است: پاره ای از مباحث الفاظ، اوامر و نواهی، عموم و خصوص،
مطلق و مقید و مجمل و مبین، اجماع، اخبار، نسخ،
قیاس و
استصحاب و
اجتهاد و تقلید.
wikinoor:
سلطان العلماء است و تا به امروز، تمام فتاوا و نظریاتی که در نزد علمای اصول، مدار مباحث اصولی می باشد، ماخوذ از حاشیه مزبور است.کتاب، با حاشیه سلطان العلماء و تصحیح شیخ علی محمدی، به زیور طبع آراسته شده است و فهرست مطالب، در پایان آن ذکر گردیده است.