کلمه جو
صفحه اصلی

جنون


مترادف جنون : دیوانگی، شوریدگی، شیدایی، عقل باختگی

متضاد جنون : عقل

برابر پارسی : دیوانگی، پریشان مغزی، خلی

فارسی به انگلیسی

aberration, craziness, dementia, insanity, lunacy, madness


insanity, madness, lunacy, mania, aberration, craziness, dementia

insanity, lunacy, mania


فارسی به عربی

جنون

عربی به فارسی

ديوانگي , جنون , حماقت


مترادف و متضاد

insanity (اسم)
خبط دماغ، دیوانگی، جنون

dementia (اسم)
خرق، دیوانگی، جنون

lunacy (اسم)
دیوانگی، حماقت، جنون، خواب گردی

psychosis (اسم)
جنون، بیماری روانی

دیوانگی، شوریدگی، شیدایی، عقل‌باختگی ≠ عقل


فرهنگ فارسی

زایل شدن عقل، تباه گشتن عقل، حالت دیوانگی همیشگی
( اسم ) دیوانگی
ابن عمرو بن یوحنا الصلت

فرهنگ معین

(جُ ) [ ع . ] (اِ. ) ۱ - دیوانگی ، تباه گشتن عقل . ۲ - شیفتگی ، اشتیاق . ۳ - کم عقلی ، نادانی .

لغت نامه دهخدا

جنون . [ ] (اِخ ) ابن عمروبن یوحنا الصلت . رجوع به ابوزکریا جنون بن عمرو... شود.


جنون. [ ج ُ ] ( ع مص ) پوشیدن شب. ( منتهی الارب ). درآمدن شب. ( المصادر زوزنی ) ( تاج المصادر بیهقی ). || دفن کردن مرده را. || پوشیده و پنهان شدن ، و فعل آن به این معنی بطور مجهول بکار رود. ( منتهی الارب ). || دیوانه گردیدن. ( منتهی الارب ) ( المصادر زوزنی ) ( تاج المصادر بیهقی ) ( اقرب الموارد ). || شکوفه آوردن گیاه زمین. ( منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). نیک بالیدن گیاه. ( المصادر ) ( تاج المصادر ). || بسیارآواز گردیدن مگس. ( منتهی الارب ). بسیاربانگ گردیدن مگس. ( تاج المصادر بیهقی ). || ( اِمص ) جنون اللیل ؛ تاریکی شب یا اندک تاریکی سر شب. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). || وسوسه. ( یادداشت مؤلف ). || دیوانگی. ( منتهی الارب ) ( اقرب الموارد ) ( آنندراج ) ( مهذب الاسماء ). || شیدایی. شیفتگی. ( یادداشت مؤلف ). و در اصطلاح شعرا نزدیک بمعنی عشق است و خام ، سرشار، خانه برانداز، سبکبال از صفات آن و با لفظ کردن و زدن مستعمل. ( آنندراج ) :
کوته نظری بخلوتم گفت
غوغا مکن آخرت جنون نیست.
سعدی.
خط سبزی جنون بعالم زد
یارب این سایه کدام پری است ؟
ناصر علی ( از آنندراج ).
باآنکه دل از دیدن آن شوخ جنون کرد
سودای وی افزود زمانی که ندیدش.
وحید ( از آنندراج ).
بازم جنون عشق بتی بر دماغ زد
کآتش ز عکس چهره بگلهای باغ زد.
طالب آملی ( از آنندراج ).
- جنون ادواری . رجوع به جنون دوری شود.
- جنون اطباقی ؛ که در هیچ فصلی از فصول زایل نگردد. رجوع به جنون مطبق شود.
- جنون دوری ؛ آنست که در بهار طغیان کند و در فصول دیگر تسکین پذیرد. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ) :
بیک پرگار ما را کی گذارد
جنون دوری دیوانه ما؟
اسماعیل ایما ( از آنندراج ).
مرا جفای تو دیوانه کرددر عالم
جنون دوریم از دست تست چون پرگار.
اثر ( از آنندراج ).
چو گردباد سرِ گشتگی علم سازد
جنون دوری من خاک این بیابان را.
صائب.
- جنون کردن ؛ مثل دیوانگان و مجنونان حرکت کردن. ( آنندراج ) :
دماغ سیر ندارم حریف صحرا نیست
جنون بحوصله خانه میکند دل ما.
امیر ( از آنندراج ) ( از غوامض سخن ).
- جنون نبات ؛ رویش فراوان گیاه. ( دزی ج 1 ص 220 ).

فرهنگ عمید

۱. دیوانگی.
۲. [مجاز] شیفتگی، شیدایی.
* جنون ادواری: (پزشکی ) حالت دیوانگی که گاه گاه در انسان بروز می کند.
* جنون اطباقی: (پزشکی ) حالت دیوانگی همیشگی.
* جنون اعداد: (پزشکی ) نوعی دیوانگی که بیمار وسواس نسبت به اعداد پیدا می کند و دائم می خواهد اشیا را بشمارد.
* جنون پیری: ( پزشکی ) بیماری روانی که بعد از شصت سالگی عارض می شود و بیمار دچار بی خوابی و بی اشتهایی و ضعف حافظه و شدت عناد و بی توجهی به وظایف اخلاقی می شود.
* جنون جوانی: ( پزشکی ) بیماری روانی که بین پانزده تا سی سالگی عارض می شود و بیمار حالت بی خودی و بهت زدگی و گرفتگی و آشفتگی و رفتار ابلهانه پیدا می کند، شیزوفرِنی، اسکیزوفرِنی.

۱. دیوانگی.
۲. [مجاز] شیفتگی؛ شیدایی.
⟨ جنون‌ ادواری: (پزشکی) حالت دیوانگی که گاه‌گاه در انسان بروز می‌کند.
⟨ جنون‌ اطباقی: (پزشکی) حالت دیوانگی همیشگی.
⟨ جنون اعداد: (پزشکی) نوعی دیوانگی که بیمار وسواس نسبت به اعداد پیدا می‌کند و دائم می‌خواهد اشیا را بشمارد.
⟨ جنون‌ پیری: (‌پزشکی) بیماری روانی که بعد از شصت‌سالگی عارض می‌شود و بیمار دچار بی‌خوابی و بی‌اشتهایی و ضعف حافظه و شدت عناد و بی‌توجهی به وظایف اخلاقی می‌شود.
⟨ جنون ‌جوانی: (‌پزشکی) بیماری روانی که بین پانزده تا سی‌سالگی عارض می‌شود و بیمار حالت بی‌خودی و بهت‌زدگی و گرفتگی و آشفتگی و رفتار ابلهانه پیدا می‌کند؛ شیزوفرِنی؛ اسکیزوفرِنی.


دانشنامه عمومی

جنون (ابهام زدایی). جنون ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
جنون (فیلم ۱۹۷۲)
جنون (فیلم ۲۰۰۰)
جنون (فیلم ۲۰۱۵)

جنون (فیلم ۱۹۷۲). جنون (انگلیسی: Frenzy) فیلمی به کارگردانی و تهیه کنندگی آلفرد هیچکاک است که در سال ۱۹۷۲ منتشر شد.
۲۱ ژوئن ۱۹۷۲ (۱۹۷۲-06-۲۱)
از بازیگران آن می توان به آنا مسی، ویوین مرچنت، آلک مک کاون و جین مارش اشاره کرد.

جنون (فیلم ۱۹۷۸). جنون (به هندی: Junoon) فیلمی محصول سال ۱۹۷۸ و به کارگردانی شیام بنگال است. در این فیلم بازیگرانی همچون شاشی کاپور، شبانه اعظمی، جنیفر کندال، نصیرالدین شاه، نفیسه علی، کولبوشان کارباندا، سانجانا کاپور، کاران کاپور، سوشما ست، دیپیتی نوال ایفای نقش کرده اند.
۳۰ مارس ۱۹۷۹ (۱۹۷۹-03-۳۰)

جنون (فیلم ۲۰۰۰). «جنون» (هندی: जोश) فیلمی هندی است که در سال ۲۰۰۰ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به شاهرخ خان، آیشواریا رای و بومان ایرانی اشاره کرد.

جنون (فیلم ۲۰۰۵). جنون (چکی: Šílení) فیلمی به کارگردانی یان شوانکمایر، محصول سال ۲۰۰۵ است.
۳ نوامبر ۲۰۰۵ (۲۰۰۵-11-۰۳)
Wikipedia contributors, "Lunacy (film)," Wikipedia, The Free Encyclopedia, https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Lunacy_(film)&oldid=828395464 (accessed July 20, 2018).

جنون (فیلم ۲۰۱۵). «جنون» (ترکی استانبولی: Abluka) فیلمی ترکیه ای در سبک درام است که در سال ۲۰۱۵ منتشر شد.
۸ سپتامبر ۲۰۱۵ (۲۰۱۵-09-۰۸) (هفتاد و دومین جشنواره فیلم ونیز)
مردی به نام غدیر از زندان آزاد می شود به این شرط که با نفوذ در دل محله قدیمی خودش که تروریست ها در آن فعال اند و مشغول بمبگذاری، آن ها را شناسایی و به پلیس معرفی می کند. غدیر پس از سال ها به برادر کوچک اش احمد ملحق می شود که شغل اش سگ کشی است و همسرش به تازگی به همراه بچه هایشان با مرد دیگری گریخته است.

جنون (فیلم). جنون (انگلیسی: Frenzy) فیلمی به کارگردانی و تهیه کنندگی آلفرد هیچکاک است که در سال ۱۹۷۲ منتشر شد.
از بازیگران آن می توان به آنا مسی، ویوین مرچنت، آلک مک کاون و جین مارش اشاره کرد.

دانشنامه آزاد فارسی

جُنون (Madness-Insanity)
(یا: دیوانگی) در روان شناسی، ابتلا به اختلال ذهنی، خبط دِماغ و شیدایی. دیوانه، مجنون (در فرهنگ معاصر ایرانی لفظ «روانی» نیز تاحدودی بر این معنی دلالت دارد) به کسی گفته می شود که به سبب اختلالات روانی مسئول اعمال خود نیست. جنون به مفهوم بی عقلی یا نابخردی در فرهنگ مدرن غربی از عصر روشنگری بدین سو معنا و قوام یافته است. گفتمان جنون به این معنی در فرهنگ یونانی و اسلامی به کلی مفقود است و آن را در تقابل با مفهوم عقل قرار نمی دادند حتی در فرهنگ اسلامی از «عقلای مجانین» سخن می گفتند؛ به تعبیری، گفتمان لوگوس در فرهنگ یونانی و اسلامی، و به تبع آن فرهنگ اروپایی تا عصر کلاسیک (نیمۀ قرن ۱۷ تا پایان قرن ۱۸) برمبنای تقابل دوتایی «عقل/جنون» تعریف نمی شد. البته این بدان معنا نبود که جنون در گذشته وجود نداشت؛ اما این قدر بود که عقل، جنون را برای اثبات و توصیف خود سرکوب نمی کرد. تقابل میان عقل و جنون، در اروپا در عصر حاکمیت مطلق عقل، عصر کلاسیک، دستخوش تغییرات بنیادینی شد. در این عصر شاهد سرکوب کورکورانه و نظامی وار دیوانگان هستیم. بیش از این دیوانگان رانده و طرد می شدند، اما قانونی برای حبس و تعدی به دیوانگان وجود نداشت. پیدایش دارالمجانین ها، و اقامت دادن اجباری دیوانگان در اروپا رواج کامل یافت. برخورد با پدیدۀ جنون در عصر رمانتیسم و پس از آن (تا به امروز) جنبۀ ملایم تری به خود گرفته است. روان شناسی نوین تیغی دولبه است؛ عقل حق سرکوب جنون را ازدست داد، اما در هیئت روان شناسی همچنان حق قیومیت بر آن را در دست خود دارد. جنون در فرهنگ ایرانی و اسلامی چنان که گفته شد مفهومی کاملاً متفاوت داشته است. این تفاوت نظر به علت تسلط نسبی عرفان و تصوف (به خلاف تسلط فلسفه در غرب) بوده است. عشق، در مقام یکی از بنیادی ترین مفاهیم صوفیه، در اصطلاح اهل عرفان می تواند تاحد جنون پیش رود، و این به هیچ روی نکوهیده نبود. بدین سان، دیوانگی و جنون همچون صورت آرمانی عشق، در ادب فارسی و فرهنگ عرفانی ایرانیان مرتبۀ نهایی سلوک و صداقت در رابطه با معشوق یا معبود تلقی شده است. ترکیب مفهومی «عقلای مجانین» مؤید همین نگرش است. عقلای مجانین، به فرزانگانی گفته می شود که تجلی ناگهانی حق بر ضمیرشان آنان را چنان از خود بی خود می کند که نابه خود سخنانی بیرون از طریق مرسوم بر زبانشان جاری می شود. شخصیت بهلول که خود را به دیوانگی می زد و جهل مردمان را به عاقلانه ترین و هوشمندانه ترین شکل به سخره می گرفت، از شخصیت های مشهور فرهنگ اسلامی است.

فرهنگ فارسی ساره

دیوانگ


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] جنون در فقه به معنای دیوانگی به کار می رود.
منابع فقهی متقدم ، چه شیعه و چه اهل سنت ، کمتر به تعریف دقیق جنون پرداخته و ظاهراً مفهوم عرفی آن را آشکار می دانسته اند. این روش در منابع دوره های بعدی نیز ادامه یافته است ، البته در برخی احادیث منقول از امامان شیعه علیهم السلام ، از مجنون با تعابیری چون «المَغلوبُ علی عَقله » (دچارِ وارونگی عقل ) یاد شده است .
← تعریفهای دیگر از جنون
مسئله مهم دیگر، تشخیص مصادیقی از جنون است که مشمول احکام و مقررات فقهی و حقوقی می شود. از تعابیر فقها برمی آید که آنان معیار تشخیص جنون را چگونگی رفتار و کردار عرفی شخص می دانسته اند. برخی حقوق دانان هم اَماره یا علامت جنون را ناهنجار بودن رفتار شخص و بروز خارجی آن در جامعه می دانند، اما مسئله مهم این است که گاه این ناهنجاری به گونه ای نیست که بتوان به جنون شخص یقین حاصل کرد؛ از این رو، در منابع فقهی همواره این بحث مطرح بوده که در موارد تردید در باره جنون شخص ، به ویژه در مصادیق جنون ادواری و در مواردی که اثبات جنون پیامدهای حقوقی مهمی دارد، چه باید کرد. برخی فقها اصل اولیه را بر زایل نبودن عقل گذاشته و در موارد تردید، جنون شخص را نپذیرفته اند.
← پیشنهاد حقوق دانان
اگر شخصِ متهم به جنایت ، ادعا کند که هنگام ارتکاب جنایت مجنون بوده است ، فقها اصل را بر پذیرش ادعای او گذاشته اند، به ویژه اگر وی سابقه جنون داشته باشد اما در مورد ادعای جنون نسبت به عقود، اصل را بر صحت عقد گذاشته اند.

جدول کلمات

دیوانگی

پیشنهاد کاربران

جنون به معنی دیوانگی ویه نوع شتابزدگیه به معنی حماقت نیس


مانیا

اندیشه های خام. دیوانگی. نوعی بیماری

مانی


کلمات دیگر: