کلمه جو
صفحه اصلی

حجر اسماعیل

فرهنگ فارسی

گرداگرد کعبه اندورن حطیم از سوی شمال

لغت نامه دهخدا

حجر اسماعیل. [ ح ِ رِ اِ ] ( اِخ ) گرداگرد کعبه اندرون حطیم از سوی شمال. مصطبه ای را گویند که دیواری بر آن محیط است و پس از دوره قریش زیاداتی بر آن کرده و شکل چارگوش رابه شکل مدور نزدیک کرده اند و آن دو در دارد به دو رکن عراقی و شامی. و گویند قبر ساره مادر اسماعیل بدانجاست. رجوع به امتاع الاسماع ص 30 و 100 شود. آن مقدار که حطیم بدو محیط است. آن مقدار زمین که حطیم بدو محیط است. یاقوت گوید: حجرالکعبة قسمتی از زمین کعبه است که ابراهیم پیغمبر آنرا جزء خانه کرد ولیکن قریش بر روی آن ساختمان نکردند و فقط بدور آن سنگ چین کردند تا معلوم باشد که از خانه است پس حجر نامیده شد، و در حدیث است که زیادتی حجر بر خانه هفت ذراع باشد. ابن زبیر این قسمت را نیز جزء خانه ساخت ولیکن حجاج آنرا دوباره بصورت جاهلی درآورد و قبر هاجر مادر اسماعیل در حجر است. ( معجم البلدان ). رجوع به سیرة عمربن عبدالعزیز ص 254 و الوزراء و الکتاب ص 218 شود.

دانشنامه عمومی

حِجر اسماعیل فضایی است بین کعبه و دیواری نیم دایره به عرض حدود ۱۰ متر که از رکن عراقی تا رکن شامی را شامل می شود. دیواری است با ارتفاع ۳۰/ ۱ متر که قوسی شکل بوده و حجر اسماعیل نامیده می شود. حجر اسماعیل یادگار زمان ابراهیم و اسماعیل و مدت زمانی پس از بنای کعبه می باشد. بنابراین، قدمت و پیشینه آن به زمان بنای کعبه به دست ابراهیم می رسد.
بکر، سید، عبدالمجید، (اشهر المساجد فی الاسلام) مطابع سحر، جده، عربستان سعودی:، چاپ أول، انتشار سال ۱۹۸۵ میلادی. (به عربی).
نقل های تاریخی حکایت از آن دارد که اسماعیل در همین قسمت زندگی می کرد و خیمه گاه او در این سوی بوده است. مادرش هاجر نیز با وی در همین جا می زیست و پس از مردن، در حجر دفن شد. از امام صادق نقل شده است که گفت:«الحِجرُ بَیتُ إِسمَاعِیلَ وَ فِیهِ قَبرُ هَاجَرَ وَ قَبرُ إِسمَاعِیلَ»؛(۱۶) «حجر، خانه اسماعیل و محل دفن هاجر و اسماعیل است.»
در برخی از روایات آمده است که پیامبران زیادی در اینجا مدفون شده اند. در اصل، حجر اسماعیل جزئی از کعبه به شمار می آید به همین علت این ناحیه جز مطاف نیست و طواف کنندگان باید آن را دور بزنند نه آنکه داخلش شوند. هرگاه باران بر بام کعبه ببارد، از ناودان رحمت در این فضا می ریزد.
گویا برای نخستین بار، منصور عباسی حجر اسماعیل را با سنگ های سفید پوشانید. پس از آن در دوره مهدی و نیز هارون الرشید عباسی این سنگ ها تعویض و نو شد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حجر اسماعیل فضایی بین رکن عراقی و شامی است. از این عنوان در باب صلات و حج سخن گفته اند.
حِجْرِ اسماعیل، فضای بین کعبه و دیواری نیم دایره که از یال شمالیِ کعبه (رکن عراقی) تا یال غربی آن (رکن شامی) امتداد دارد.حجر اسماعیل فضایی وصل به کعبه، بین رکن عراقی و شامی که دیواری قوسی شکل بر آن احاطه دارد.
وجه تسمیه
حِجر، مصدر ریشه حجر، در لغت به معنای منع و بازداشتن، نگاهداری و حمایت کردن، حرام و جز این ها به کار رفته است.از این ریشه، حَجْر و حُجْر نیز در بیش تر این معانی به کار می روند. محدوده بین دیوار نیم دایره و خانه کعبه در فاصله میان رکن عراقی و شامی را بدان سبب حِجر نامیده اند که این دیوار حائل بین طواف کنندگان و کعبه است.
بیت اسماعیل
حجر اسماعیل طبق بعضی روایات، محلّ سکونت حضرت اسماعیل بوده و مادرش هاجر نیز با وی در همین مکان می زیسته است و پس از درگذشت، در همین مکان دفن شده اند. اسماعیل علیه السّلام پس از دفن مادرش در حجر، برای آنکه طواف کنندگان بر روی قبر وی گام ننهند، گرد آن دیواری کشید. که هم اکنون با ارتفاع ۳۰/ ۱ متر محیط بر این فضا است. شیر خوارشان اسماعیل به وادی مکه رسیدند، با راهنمایی جبرئیل در جایگاه کنونی حجر مستقر شدند.سپس هاجر و اسماعیل، همراه با گوسفندانشان، در همین مکان و در سایبانی که با چوب درخت ساختند، سکونت گزیدند. ازاین رو، در برخی احادیث از این مکان با عنوان بیت اسماعیل یاد شده است.
مدفن اسماعیل
...


کلمات دیگر: