کلمه جو
صفحه اصلی

ترمذ

فرهنگ فارسی

شهری بود در ماورائ النهر قدیم در نزدیکی ساحل رود جیحون که امروز جزو جمهوری تاجیکستان است .
یا ترمد شهریست به خراسان نام شهری که سادات آنجا بالاتفاق صحیح النسبند صاحب حدود العالم آرد : ترمذ شهریست خرم و بر لب جیحون افتاده .

لغت نامه دهخدا

ترمذ. [ ت ِ م ِ ] ( اِخ ) ترمذ. شهری است به خراسان. ( منتهی الارب ). نام شهری که سادات آنجا بالاتفاق صحیح النسبند. ( شرفنامه منیری ). صاحب حدود العالم آرد: ترمذ شهری است خرم و بر لب جیحون افتاده و او را قهندزیست بر لب رود، این شهر بارگه ختلان و چغانیان است و از وی صابون نیک و بوریای سبز و بادبیزن خیزد. ( حدود العالم چ ستوده ص 109 ) :
ز ختلان و از ترمذ وویسه گرد
ز هر سو سپاه اندر آورد گرد.
فردوسی.
که باشد مرا ترمذ و ویسه گرد
که خود عهد این دارم از یزد گرد.
فردوسی.
چو آمد به ترمذ در و بام و کوی
بسان بهاران پر از رنگ و بوی.
فردوسی.
و ایشان را سوی غزنین بردند چنانکه باز نمودم نشاط شراب و صید کرد بر جانب ترمذ بر عادات پدرش سلطان محمود... ( تاریخ بیهقی چ ادیب ص 239 ). امیر به شراب بنشست و کوتوال ترمذ و سرهنگان دررسیدند. ( تاریخ بیهقی ایضاً ص 240 ). دیگر باره قصد چغانیان و ترمذ خواستند کنند و دو سه منزل از سمرقند برفته بودند. ( تاریخ بیهقی ایضاً ص 501 ). و آب نیل چون زیادت می شود دوبار چندان می شود که جیحون به ترمذ. ( سفرنامه ناصرخسرو ص 48 ). و اصحاب و احزاب او را بانواع قتل... هلاک کردند و فائق چون بشط جیحون رسید کشتی نیافت و بحیلتی خود را از مخلب اجل بیرون انداخت... و بعد از چندروز به ترمذ رفت. ( ترجمه تاریخ یمینی چ 1 تهران ص 114 ). و رجوع به ترمذ شود.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۷°۱۳′ شمالی ۶۷°۱۷′ شرقی / ۳۷٫۲۱۷°شمالی ۶۷٫۲۸۳°شرقی / 37.217; 67.283
فرارود
تِرمِذ یکی از شهرهای ازبکستان و مرکز استان سرخان دریا است.
این شهر بندری در جنوب خاوری ازبکستان و بر کرانه چپ رودخانه آمودریا نهاده است. این ناحیه در مرز ازبکستان با افغانستان قرار دارد.
ترمذ از کهن ترین شهرها و سرزمین های آسیای میانه به شمار می رود و کم و بیش در تمام منابع کهن از آن یاد رفته. به نوشته واعظ بلخی نام کهن آن آواره بوده است. بر اساس داستانی افسانه ای ترمذ را گشتاسپ بنا نهاد و بارها در شاهنامه در بخش تاریخ روزگار کیانیان از آن نام برده شده است. آن چه بی گمان است، این شهر در دوره سلوکیان شهری آباد بوده است.

دانشنامه آزاد فارسی

تِرْمِذ
تِرْمِذ
شهری در جنوب شرقی ازبکستان، و مرکز ولایت سُرخان دریا، با ۶۲هزار نفر جمعیت (۱۹۹۵). در ۲۶۰کیلومتری جنوب سمرقند، در مرز افغانستان، و کنار رود آمودریا و راه آهن بخارا ـ دوشنبه واقع شده است. این شهر مرکز فروش منطقه ای است که الیاف پنبه تولید می کند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تِرمِذ، شهر و بندری تاریخی در ماوراءالنهر، امروزه در جمهوری ازبکستان ، مرکز ولایت سرخان دریا است.
این شهر در ساحل راست رود آمودریا (جیحون) در نقطه مرزی مشترک بین ازبکستان و افغانستان در ارتفاع ۳۰۲ متری قرار دارد و بندر رودخانه ای منطقه ای است. ترمذ از گرمترین شهرهای ازبکستان به شمار می رود و اقلیم آن قاره ای است. حداکثر دمای آن ْ۴ر۳۱ و حداقل آن ْ۸ر۲ است. میزان بارندگی سالانه در آن جا بین ۱۳۰ تا ۳۶۰ میلیمتر و در کوهستانهای پیرامون آن بین ۴۴۵ تا ۶۲۶ میلیمتر است.
جمعیت و فعالیتها
جمعیت ترمذ در ۱۳۷۴ ش/ ۱۹۹۵، ۰۰۰، ۱۰۶ تن بود؛ متشکل از ازبکها (۹ر۷۹%)، تاجیکها (۳ر۱۳%)، روسها (۷ر۲%)، ترکمنها (۳ر۱%)، تاتارها (۲ر۱%)، قزاقها (۳ر۰%)، اوکرائینیها (۵ر۰%) و کره ایها (۲ر۰%). در ترمذ کارخانه های پنبه پاک کنی، بسته بندی گوشت ، تولید نان ماشینی، دوزندگی و تولید قطعات پیش ساخته بتونی فعالیت دارند. خط آهن مسکو ـ دوشنبه و عشق آباد ـ دوشنبه از آن جا می گذرد. در ۱۳۷۴ ش/ ۱۹۹۵، در این شهر فرودگاه ساخته شد.
پیشینه
یافته های باستان شناختی و منابع عربی و یونانی از وجود ترمذ در گذشته های دور خبر می دهند. بنای آن به اسکندر مقدونی (۳۵۶ـ۳۲۳ق م) نسبت داده شده است.نام آن از واژه ترمسته (در زبان باکتریایی به معنای ساحل راست) گرفته شده و در زمانهای بعد به نامهای ترمیته، ترمته، ترمته، تَرْمید و ترمیذ خوانده شده است. به نوشته فرای محل کنونی ترمذ همان شهر اسکندریه است که یونانیان در بلخ (باکتریا) بنیان نهادند. مدارک کهن بودایی نشان می دهد که نام کنونی شهر ترمذ تغییر شکل یافته «دمتریوس»، پایه گذار آن و پادشاه یونانی ـ بلخی، است. آثار بسیاری از کوشانیان و تمدن سُغد در پیرامون این شهر یافته شده است. این آثار حکایت از اقتدار باکتریا در این ناحیه دارد.
ترمذ از نظر مسلمانان
...


کلمات دیگر: