کلمه جو
صفحه اصلی

حسین بن عبدالوهاب

دانشنامه عمومی

حسین بن عبدالوهاب (احتمالاً نیمهٔ دوم سدهٔ چهار و نیمهٔ اول سدهٔ پنجم هجری قمری) نویسندهٔ کتاب عیون المعجزات است. در شرح حال نویسی نوین مکتب امامیه، وی را «فقیه، شاعر، آگاه به علوم و حدیث و دانشمند جلیل امامی» معرفی می کنند. اما از نظر علم رجال شخصیتی مجهول و ناشناخته به شمار می رود. تنها منبع اطلاعات زندگی او، کتاب خود اوست. افندی نویسندهٔ ریاض العلماء نیز اطلاعاتی را که دربارهٔ زندگی او می دهد، با توجه به قرائن کتاب عیون المعجزات به دست آورده است، مانند معاصربودن او با سید رضی، سید مرتضی و شیخ طوسی. بااین حال از وی در هیچ یک از کتاب های رجال هم عصر با او مانند نجاشی اثری نیست. محمدباقر مجلسی نیز که از کتاب عیون المعجزات استفاده کرده، از زندگی نویسنده اش اطلاعاتی ندارد. تنها منبعی که گسترده ترین اطلاعات از وی را دارد، ریاض العلماء افندی است. افندی حتی نام چند اثر دیگر از وی و نام برخی از استادان او را نیز می آورد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حسین بن عبدالوهاب از علما و محدثان قرن پنجم هجری است، اولین کسی که از وی یاد کرده افندی در قرن دوازدهم است. از این رو به نظر برخی وی شخصیتی مجهول به شمار می آید.
وی از علما و محدثان قرن پنجم هجری است که افندی در ریاض العلماء از وی یاد کرده و او را به عنوان عالمی جلیل و آگاه به اخبار و ناقد حدیث و همچنین فقیه و شاعر ستوده است. البته در قرون اولیه از وی در فهرست ها و کتب رجال یاد نشده و شهرت نداشته است. گویا اولین کسی که از وی یاد کرده افندی در قرن دوازدهم است. از این رو به نظر برخی وی شخصیتی مجهول به شمار خواهد آمد زیرا پیش از این دوره از او یاد نشده و کتابش نیز شهرتی نداشته است. به همین دلیل گاهی کتاب وی را از سید مرتضی دانسته اند.
اساتید
برخی مشایخ وی عبارتند از علی بن محمد مصری، احمد بن زید، ابوالحسین بن احمد، ابوعبدالله کازرونی و ابوالغنائم سروی. با توجه به نسخه ای که در کازرون از این کتاب یافت شده و تالیف آن را مربوط به تاریخ ۴۴۸ هجری می داند، مؤلف را از علمای قرن پنجم دانسته اند.
عناوین مرتبط
عیون المعجزات (کتاب)
منبع
...


کلمات دیگر: