کلمه جو
صفحه اصلی

جبال بارز

فرهنگ فارسی

رشته کوهی است در کرمان که قله آن ۳۷۹٠ متر ارتفاع دارد .

لغت نامه دهخدا

جبال بارز. [ ج ِ ل ِ رِ ] ( اِخ ) رجوع به جبال البارز شود.

دانشنامه عمومی

جبال بارز نام رشته کوهی در استان کرمان در جنوب شرق ایران است. این رشته کوه با طول تقریبی ۱۰۰ کیلومتر از شمال غرب به جنوب شرق و به موازات هلیل رود تا شمال شرق جیرفت و جنوب غرب بم کشیده شده و بیشینه ارتفاع آن به ۳٬۷۵۰ متر می رسد. کوه های این رشته کوه توسط کوه های دیگری مانند کوه شهسواران و کوه هودیان تا جنوب شرق ادامه می یابد. کوه های جبال بارز دشت هامون جازموریان را از نمک زار شهداد و دشت لوت جدا می کند.
کوه های جبال بارز عمدتاً از سنگ های بیرونی و نفوذی متعلق به دوره ائوسن ساخته شده و در محلی قرار دارد که با نام های کوه های مرکزی ایران و کمربند آتشفشانی سهند- بزمان شناخته می شود. بخش عمده این کمربند کوهستانی بر اثر فعالیت های آتشفشانی و ژرف توده گرایی (پلوتونیسم) طی دوره ائوسن شکل گرفته و از آتشفشان سهند در شمال غرب تا آتشفشان بزمان در جنوب غرب ایران کشیده شده است.

جبالبارز شهری است در استان کرمان ایران.
جبالبارز مرکز بخش جبالبارز شهرستان جیرفت است. مرکز بخش جبالبارز تا سال ۱۳۷۵ تحت عنوان روستای محمدآباد مسکون و پس از آن به نام شهر جبالبارز نامیده شد. شهر جبال بارز در حدود ۴۶ کیلومتری شمال شهر جیرفت و در راه اصلی جیرفت - کرمان و در خاور بخش جبال بارز قرار دارد.
این شهر در دامنه غربی رشته کوه بارز واقع است و با کوه های گودِ سرخ از شمال باختری، بُنه رَمی از سوی خاور، و سروتمین از جنوب خاوری احاطه شده است. رود سقدر در جنوب شهر جریان دارد. آب و هوای شهر معتدل و متمایل به سرد است. در جنوب شهر، چند معدن و در اطراف شهر چشمه های آب گرم وجود دارد.
اهالی جبال بارز شیعه دوازده امامی هستند و به فارسی با لهجه جبال بارزی گویش می کنند.نام جبالبارز ترجمه عربی نام اصلی فارسی منطقه یعنی «کوه های پارچ» است.


کلمات دیگر: