کلمه جو
صفحه اصلی

سبق و رمایه

فرهنگ فارسی

لغه این دو کلمه در جای خود معنی شده است ولی مراد بهر یک از این دو عقد و تعهدی است بی دو نفر بر پیشی گرفتن و غلبه بر دیگری در امور راجعه بجنگ که یک نفر آنرا ایجاب و دیگری قبول مینماید و فایده این در فراگرفتن فنون جنگ و تمرین بر آداب آن و ورزیده شدن در سلحشوری است

فرهنگ معین


لغت نامه دهخدا

سبق و رمایه. [ س َ ق ُ رِ ی َ ] ( ترکیب عطفی ، اِ مرکب ) لغةً این دو کلمه در جای خود معنی شده است ولی مراد بهر یک از این دو عقد و تعهدی است بین دو نفر بر پیشی گرفتن و غلبه بر دیگری در امور راجعه بجنگ که یک نفر آن را ایجاب و دیگری قبول مینماید وفایده این در فراگرفتن فنون جنگ و تمرین بر آداب آن و ورزیده شدن در سلحشوری است. بااینکه گروبندی در اسلام تحریم و منع شده است این موضوع را تشریع بلکه تحریص و ترغیب نموده ، و بعضی از فقهاء مغالبه با عوض را در امور راجع بمحاربه محدود و منحصر ببعضی از مراکب و بعضی از آلات جنگ نموده است. بهر تقدیر صحت این دو عقد و ترتب آثار بر آن بشروطی توقف دارد: 1 - دو حریف می بایست ببلوغ عقل و رشد و عدم محجوریت کامل باشند. 2 - تعهد و عقد به ایجاب و قبول انشاء و هر لفظبلکه اشاره و مکاتبه که دال بر آن باشد کفایت می نمایند. 3 - عوض و گروگان بین دو حریف اعم از این که عین خارجی یا در ذمه باشد میبایست معین و معلوم باشد. و در هر یک از این دو سبق و رمایه علاوه بر این شرایط، شرایط دیگری نیز معتبر است. برای اطلاع بیشتر رجوع به شرح تبصره علامه حلی صص 35 - 45 تألیف زین العابدین ذوالمجدین چ دانشگاه و کتاب شرایع و مسالک شود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سَبْق مصدر «سَبَقَ» یا «سابَقَ» در لغت به معنی در گذشتن از کسی، جلو افتادن از کسی و پیشی گرفتن می باشد.رمایه مشتق از «رمی» به معنای مطلق تیراندازی است.
در اصطلاح فقه، سبق و رمایه به عقد مسابقه، اسب سواری و تیراندازی به منظور آمادگی برای پیکار و جهاد با دشمنان اسلام گفته می شود.
حکم سبق و رمایه
چنین مسابقه ای از نظر اسلام جایز است و همچنین در حدیث نبوی (صلی الله علیه وآله) آمده است:«لا سَبَقَ الّا فی نَضْلٍ اوْ خُفٍّ اوْ حافِرٍ» «مسابقه جایز نیست، مگر در تیراندازی یا شتر دوانی یا اسب دوانی.» البته منظور مسابقه ای است که در آن برد و باخت مطرح است.رسول خدا (صلی الله علیه وآله) فرمود: «عَلِّمُوا اوْلادَکُمُ السَّباحَةَ وَ الرِّمایَة» «به فرزندانتان شنا و تیر اندازی را بیاموزید.»


کلمات دیگر: