کلمه جو
صفحه اصلی

غزوه بنی نضیر

لغت نامه دهخدا


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یهودیان بنی نضیر در اثر دشمنی و مخالفت با خدا و رسول خدا، به توطئه گری پرداختند و با منافقان همپیمان شدند ولی از آنجایی که باور نمی کردند مغلوب مسلمانان شدند، با ذلت و خواری از مدینه رانده شدند.
غزوه در اصطلاح به جنگی گفته می شود که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) خود فرماندهی آن را به عهده داشت.غزوه «بنی نضیر»، دومین جنگ پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) با یهودیان مدینه است که در ربیع الاول سال چهارم هجرت اتفاق افتاد. جنگ اول با بنی قینقاع در بیستمین ماه هجرت و جنگ دوم با بنی نضیر در سی و ششمین ماه هجرت صورت پذیرفت. بنی نضیر به همراه بنی قینقاع و بنی قریظه، قبایل یهودی ساکن مدینه از هم پیمانان پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به شمار می رفتند که هر سه پیمان شکن شدند.
تاریخ غزوه
«غزوه بنی نضیر» در روز بیست و دوم ماه ربیع الاول سال چهارم هجری اتفاق افتاد. در این غزوه پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) پس از آگاهی از قصد خیانت یهودیان، آن ها را محاصره و سپس از مدینه تبعید نمود. در مورد زمان این غزوه ابن سعد می نویسد:«در ماه ربیع الاول سال چهارم هجرت غزوه بنی نضیر واقع شد» طبری می نویسد:«این غزوه پس از غزوه حمراء الاسد بوده است». بیهقی زمان آن را ۶ ماه پس از جنگ احد و یعقوبی ۴ ماه پس از احد نوشته اند. واقدی نیز زمان آن را ماه ربیع الاول، ۳۶ ماه پس از هجرت رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) ذکر کرده است.
علت نبرد
در بیان توضیح پیمان شکنی بنی نضیر و جنگ پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) با ایشان باید گفت که در سی و هفتمین ماه هجرت رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) به مدینه یکی از مسلمانان، به نام "عمرو بن امیه بن ضُمری" در اتفاقی بر اثر جهل دو نفر از قبیله بنی عامر را کشت. این قبیله که از هم پیمانان پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به شمار می رفتند بر اساس معاهده و پیمان امضا شده با پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) درخواست دیه کشته شده ها را کردند. طبق مفاد همان معاهده نامه که بین همه قبایل ساکن در مدینه بسته شده بود، هم پیمانان باید در مقدار دیه مشارکت می کردند. پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به همراه برخی از اصحاب برای اخذ سهم قبیله بنی نضیر عازم قلعه آنها شدند. ضمن این که بنی نضیر خود از هم پیمانان بنی عامر نیز به شمار می رفتند.
← پیمان شکنی بنی نضیر
...


کلمات دیگر: