کلمه جو
صفحه اصلی

رکن یمانی

فرهنگ فارسی

یکی از ارکان کعبه است یکی از ارکان کعبه است و آن رکنی است که در سمت یمن واقع شده رکن دوم را رکن بصری و سوم را رکن عراقی و چهارم را شامی گویند

لغت نامه دهخدا

رکن یمانی. [ رُ ن ِ ی َ ] ( اِخ ) یکی از ارکان کعبه است. ( غیاث اللغات ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ). یکی از ارکان کعبه است و آن رکنی است که در سمت یمن واقع شده رکن دوم را رکن بصری و سوم را رکن عراقی و چهارم را شامی گویند. رجوع به عقد الفرید ج 4 ص 129 شود.

دانشنامه عمومی

رکن یمانی یا رکن جنوبی در زاویه جنوبی خانه کعبه قرار دارد و تقریباً مقابل کشور «یمن» و قبل از رکن حجرالاسود می باشد.
در روایات بر استلام آن تأکید شده است.
رکن یمانی از اماکنی است که دعا در آنجا به اجابت می رسد.
جبرئیل به این مقام آمده است.
رکن یمانی باب بهشت است.
یزید بن قعنب می گوید: … دیدم دیوار پشت کعبه (رکن یمانی) شکافت و فاطمه بنت اسد که به علی حامله بود و نُه ماه از مدت حملش می گذشت وارد کعبه شد و از چشمان ما ناپدید گشت و دیوار به هم چسبید. برخاستیم که قفل در خانه کعبه را باز کنیم، قفل باز نشد، دانستیم که این رویداد به فرمان خدا رخ داده است.
فاصله آن تا رکن اسود ۵۲/ ۱۱ متر است.
روایات زیادی از شیعه و سنّی دربارهٔ فضیلت و اهمیت این رکن نقل شده است. به گفته رسول جعفریان، بنابر مشهور محلی که برای فاطمه بنت اسد شکافته شد تا به درون کعبه رود و فرزندش علی بن ابیطالب را به دنیا آورد، در کنار رکن یمانی بوده است.

دانشنامه آزاد فارسی


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] رکن یمانی، یا رکن جنوبی، این رکن، در زاویه جنوبی خانه کعبه است و تقریبا مقابل کشور «یمن» و قبل از رکن حجرالاسود می باشد.
رکن یمانی، یا رکن جنوبی: این رکن، در زاویه جنوبی خانه و تقریبا مقابل کشور «یمن» و قبل از رکن حجرالاسود می باشد. فاصله آن تا رکن اسود ۵۲/ ۱۱ متر است. خلیل خدا ، ابراهیم علیه السلام هنگامی که کعبه را بنا کرد، دو رکن بر آن قرار داد؛ نخست «رکن حجرالاسود» و دیگر «رکن یمانی» و دیوار کعبه از سوی حجر اسماعیل را به صورت نیم دایره ای ساخت، بطوری که زاویه ای بر آن قرار نداد.
علت نامگذاری
از این جهت به آن یمانی می گویند که به سمت یمن بوده و جهت قبله اهل یمن به ناحیه این رکن است.
فضلیت
از میان چهار رکن کعبه، فضیلت رکن یمانی و رکن اسود از دو رکن دیگر بیشتر است؛ چنان که روایات زیادی از شیعه و سنی درباره فضیلت و اهمیت این دو رکن نقل شده است. پیامبر صلی الله علیه و آله همواره رکن یمانی را استلام می کردند. پیامبر گرامی اسلامصلی الله علیه و آلهقبل از هجرت به مدینه، و در زمانی که مسجدالاقصی قبله مسلمانان بود هنگامی که رو به سوی بیت المقدس می ایستاد، بین رکن حجرالاسود و رکن یمانی قرار می گرفت و در این حال کعبه در مقابل آن حضرت و بین بیت المقدس و ایشان واقع می شد و بدین سان هم کعبه و هم بیت المقدس را، همزمان استقبال می نمودند.
← محل استجابت دعا
...


کلمات دیگر: