کلمه جو
صفحه اصلی

چاقی


مترادف چاقی : اضافه وزن، سمن، فربهی

متضاد چاقی : لاغری

فارسی به انگلیسی

obesity, adiposity, chubbiness, corpulence, fat, fatness, rotundity, rotundness, stoutness


adiposity, chubbiness, corpulence, fat, fatness, rotundity, rotundness, stoutness


adiposity, chubbiness, corpulence, fat, fatness, rotundity, rotundness, stoutness, obesity

فارسی به عربی

زائد الوزن

مترادف و متضاد

اضافه‌وزن، سمن، فربهی ≠ لاغری


overweight (اسم)
چاقی، وزن زیادی، سنگینی زیاد

rondure (اسم)
گوشتالویی، چاقی، چیز گرد، تپلی

embonpoint (اسم)
فربهی، چاقی، سمینی

فرهنگ فارسی

فربهی . تنومندی . گندگی . سنگینی . پر گوشتی . سمن .

لغت نامه دهخدا

چاقی. ( حامص ) فربهی. تنومندی. گندگی. سنگینی. پرگوشتی. سمن. || صحت. سلامت. عافیت. تندرستی. بهبود.

دانشنامه عمومی

چاقی وضیعت پزشکی است که بافت چربی بیش از حد طبیعی در بدن فرد انباشته شده باشد. انباشت بیش از حد بافت چربی می تواند باعث پسرفت شاخص های سلامتی، از جمله کاهش میانگین طول عمر و/یا کاهش کیفیت زندگی گردد. شایع ترین روش برای تخمین چاقی استفاده از شاخص توده بدن (BMI) است. شاخصی که با تقسیم کردن وزن شخص بر حسب کیلوگرم بر توان دوم قد وی بر حسب متر به دست می آید. طبق تعریف هنگامی که شاخص توده بدن از ۳۰ (kg/m^۲) بیشتر شود، ۳۰ kg/m۲، آن فرد چاق محسوب می شود.
به ازای BMI ≥ ۳۵ یا BMI ≥ ۴۰ "چاقی شدید"
به ازای BMI ≥ ۳۵ یا BMI ≥ ۴۰–۴۴٫۹یا BMI ≥ ۴۹٫۹"چاقی مرضی"
به ازای BMI ≥ ۴۵ یا BMI ≥ ۵۰ "چاقی مفرط"
دلایل متنوعی برای علت چاقی ارائه شده است. اما مهم ترین علت مؤثر در چاقی و اضافه وزن، عبارت است از تمایل بدن ما برای ذخیره انرژی به صورت چربی این تمایل به صورت تکاملی به انسان امروزی به ارث رسیده است. هزاران سال پیش، اجداد انسان امروزی به دلیل نحوه تغذیه که عبارت بود از دوره های پرخوری، و انتظار طولانی مدت برای پیدا کردن دوباره غذا، توانایی ذخیره انرژی به صورت بافت اضافه چربی را به دست آوردند.
مرض چاقی احتمال ابتلا به بیماری های گوناگون، به خصوص بیماری های قلبی، دیابت نوع دوم، آپنه مسدودکننده خواب، انواع مشخصی از سرطان، آرتروز استخوان و آسم را افزایش می دهد. مرض چاقی بیشتر به وسیله ترکیب بیش از اندازه انرژی غذایی ورودی، تحرکات بدنی کم، و استعداد ژنتیکی، ایجاد می شود. هرچند اندک مواردی در ابتدا به وسیله ژن، اختلالات غده درون ریز، داروها یا امراض روانی ایجاد می شوند. به عنوان شاهدی بر این نظریه، برخی از افراد چاق با وجود کم غذا خوردن، به دلیل محدود بودن متابولیسم کند بدن، دچار افزایش وزن می گردند. به طور میانگین، افراد چاق میزان مصرف انرژی بیشتری نسبت به همتایان لاغر خود دارند که این امر به دلیل میزان انرژی لازم برای نگهداری کردن از بدنی که دارای اضافه وزن است، می باشد. .رژیم غذایی و تمرینات ورزشی راه حل های اصلی مرض چاقی می باشند. کیفیت رژیم غذایی را می توان با کاهش مصرف غذاهای پرانرژی، مانند غذاهای پرچرب و شیرین، و همچنین استفاده بیشتر از غذاهای گیاهی رژیمی، افزایش داد. داروهای ضد چاقی ممکن است جهت کاهش اشتها یا جلوگیری از جذب چربی، در کنار یک رژیم غذایی مناسب استفاده شوند. اگر رژیم غذایی، ورزش و دارو مؤثر نباشند، بالن شکمی می تواند به کاهش وزن کمک کند؛ یا ممکن است جراحی برای کاهش حجم شکم و / یا طول روده، به جهت ایجاد سیری زودرس و کاهش توانایی جذب مواد مغزی، انجام گیرد.
مرض چاقی، با افزایش شیوع در بزرگسالان و کودکان، یکی از عمده ترین علل قابل پیشگیری مرگ و میر در سرتاسر جهان می باشد، و صاحب نظران آن را به عنوان یکی از جدی ترین مشکلات سلامت عمومی در قرن بیست و یکم می دانند. مرض چاقی در بسیاری از مناطق مدرن جهان، (مخصوصا درجهان غرب) به عنوان لکه دار شدن شناخته می شود؛ با این وجود در گذشته در بسیاری از موارد چاقی به عنوان سمبول توانگری و باروری شناخته می شده است و هم اکنون نیز در برخی نقاط جهان این عقیده وجود دارد.

چاقی (ابهام زدایی). چاقی ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
چاقی (بیماری)
چاقی (فیلم)

چاقی (بیماری). چاقی وضیعت پزشکی است که بافت چربی بیش از حد طبیعی در بدن فرد انباشته شده باشد. انباشت بیش از حد بافت چربی می تواند باعث پسرفت شاخص های سلامتی، از جمله کاهش میانگین طول عمر و/یا کاهش کیفیت زندگی گردد. شایع ترین روش برای تخمین چاقی استفاده از شاخص توده بدن (BMI) است. شاخصی که با تقسیم کردن وزن شخص بر حسب کیلوگرم بر توان دوم قد وی بر حسب متر به دست میآید. طبق تعریف هنگامی که شاخص توده بدن از ۳۰ (kg/m^۲) بیشتر شود، ۳۰ kg/m۲، آن فرد چاق محسوب می شود.
دلایل متنوعی برای علت چاقی ارائه شده است. اما مهمترین علت مؤثر در چاقی و اضافه وزن، عبارت است از تمایل بدن ما برای ذخیره انرژی بصورت چربی این تمایل به صورت تکاملی به انسان امروزی به ارث رسیده است. هزاران سال پیش، اجداد انسان امروزی به دلیل نحوه تغذیه که عبارت بود از دوره های پرخوری، و انتظار طولانی مدت برای پیدا کردن دوباره غذا، توانایی ذخیره انرژی به صورت بافت اضافه چربی را به دست آوردند. مکانیسم و عوارض چاقی wikirahnama.com
مرض چاقی احتمال ابتلا به بیماری های گوناگون، به خصوص بیماری های قلبی، دیابت نوع دوم، آپنه مسدود کننده خواب، انواع مشخصی از سرطان، آرتروز استخوان و آسم را افزایش می دهد. مرض چاقی بیشتر به وسیله ترکیب بیش از اندازه انرژی غذایی ورودی، تحرکات بدنی کم، و استعداد ژنتیکی، ایجاد می شود. هرچند اندک مواردی در ابتدا به وسیله ژن، اختلالات غده درون ریز، داروها یا امراض روانی ایجاد می شوند. به عنوان شاهدی بر این نظریه، برخی از افراد چاق با وجود کم غذا خوردن، به دلیل محدود بودن متابولیسم کند بدن، دچار افزایش وزن می گردند. به طور میانگین، افراد چاق میزان مصرف انرژی بیشتری نسبت به همتایان لاغر خود دارند که این امر به دلیل میزان انرژی لازم برای نگهداری کردن از بدنی که دارای اضافه وزن است، می باشد. .رژیم غذایی و تمرینات ورزشی راه حل های اصلی مرض چاقی می باشند. کیفیت رژیم غذایی را می توان با کاهش مصرف غذاهای پرانرژی، مانند غذاهای پرچرب و شیرین، و همچنین استفاده بیشتر از غذاهای گیاهی رژیمی، افزایش داد. داروهای ضد چاقی ممکن است جهت کاهش اشتها یا جلوگیری از جذب چربی، در کنار یک رژیم غذایی مناسب استفاده شوند. اگر رژیم غذایی، ورزش و دارو مؤثر نباشند، بالن شکمی می تواند به کاهش وزن کمک کند؛ یا ممکن است جراحی برای کاهش حجم شکم و / یا طول روده، به جهت ایجاد سیری زودرس و کاهش توانایی جذب مواد مغزی، انجام گیرد.
مرض چاقی، با افزایش شیوع در بزرگسالان و کودکان، یکی از عمده ترین علل قابل پیشگیری مرگ و میر در سرتاسر جهان می باشد، و صاحب نظران آن را به عنوان یکی از جدی ترین مشکلات سلامت عمومی در قرن بیست و یکم می دانند. مرض چاقی در بسیاری از مناطق مدرن جهان، (مخصوصا درجهان غرب) به عنوان لکه دار شدن شناخته می شود؛ با این وجود در گذشته در بسیاری از موارد چاقی به عنوان سمبول توانگری و باروری شناخته می شده است و هم اکنون نیز در برخی نقاط جهان این عقیده وجود دارد.

چاقی (فیلم). چاقی فیلمی به کارگردانی و نویسندگی راما قویدل و تهیه کنندگی حمید آخوندی و علیرضا جلالی ساخته سال ۱۳۹۳ است.
«چاقی». وبگاه سی نت. دریافت شده در ۵ ژانویه ۲۰۱۵.
این فیلم روایتی است از یک انتخاب؛ انتخاب عشق یا وجدان.

دانشنامه آزاد فارسی

چاقی (obesity)
اضافه وزن، حداقل بیست درصد بیش از وزن مجاز نسبت به جنس، سن، و جثۀ فرد. چاقی استعداد ابتلا به بیماری ها را افزایش می دهد و به اعضای حیاتی فشار می آورد. همچنین، امید به زندگی۱ را کم می کند. چاقی با کاهش وزن کنترل شده، رژیم غذایی سالم، و ورزش درمان می شود. در سال ۲۰۰۰، حدود ۲۳ درصد از بالغان امریکایی و بیست درصد از بالغان انگلستان چاق بودند. در برخی از کشورها، مثل ساموآ۲، ۵۰ درصد بالغان چاق اند.
life expectancySamoa

نقل قول ها

چاقی (فیلم). چاقی یک فیلم ایرانی به کارگردانی راما قویدل ساخته سال ۱۳۹۳ است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] از این عنوان به مناسبت در بابهای حج، هبه، غصب، رهن و نذر سخن گفته شده است.
چاقی به معنای فربهی، پرگوشت بودن است.از شرایط قربانی در حج لاغر نبودن آن است و مستحب است چاق باشد. چاق بودن قربانیِ مستحب نیز استحباب دارد.
کاربرد چاقی در فقه
فربهی حیوان، زیادی متّصل آن (نماء متّصل) به شمار می رود و تابع حیوان است؛ از این رو، حیوان بخشیده شده اگر نزد کسی که به او بخشیده شده چاق شود، بخشنده ـ در صورت تصمیم به بازپس گیری آن ـ می تواند آن را به عنوان مال خود پس بگیرد، هرچند دیگری آن را فربه کرده باشد. همچنین حیوانی که گرو گذاشته شده، اگر پس از آن به سبب چاقی، بر وزن و ارزشش افزوده شود، مقدار اضافی نیز جزء رهن خواهد بود. نیز حیوان غصبی اگر نزد غاصب چاق شود، وی ضامن مقدار چاقی آن نیز خواهد بود (و اگر لاغر گردد، غاصب، ضامن مابه التفاوت قیمت آن است) مگر آنکه حیوان ـ پس از لاغر شدن ـ دوباره نزد او فربه شود. همچنین کسی که حیوان معیّنی را نذر کسی کرده است، چاقی آن نیز داخل نذر است؛ بنابر این، با چاق شدن حیوان، مقدار اضافی آن نیز از آنِ منذورٌله (کسی که برای او نذر شده) خواهد بود نه نذر کننده.

جدول کلمات

فربهی


کلمات دیگر: