کلمه جو
صفحه اصلی

انسان معلق

دانشنامه عمومی

انسانِ معلق در فضا یکی از دلایل فلسفی و تجربی ابن سینا برای اثباتِ وجود نفس و مغایرت آن با پیکر انسان است.
فکر می کنم پس هستم
ابوعلی سینا در کتاب شفا و کتاب اشارات به طور مبسوط به بیانِ برهانِ این موضوع پرداخته است. وی در رساله فی معرفة النفس الناطقة و احوالها و رساله اضحویه نیز به این مطلب اشاره کرده است که این تکرارِ مطلب حاکی از علاقه ابن سینا به موضوع انسان معلق می باشد.
ارسطو عقیده دارد که نفس ناطقه با پیکره مادی یگانگی و اتحاد کامل دارند اما ابن سینا بر خلاف ارسطو یگانگی و اتحاد نفس یا روح با پیکره مادی را رد کرده و جدائی و افتراق نفس با پیکره مادی را ممکن می داند.
ابن سینا عقیده دارد که نفس، موجودی می باشد که می تواند بدونِ یاریِ پیکر به درک معقولات بپردازد و پس از مرگِ پیکر بقا داشته باشد. البته ابن سینا وجود نفس ناطقه و پیکره مادی را دو ماهیت متمایز نمی داند و نفس را جوهر واقعی می داند که به پیکر انسان حقیقت می بخشد و آن را به حرکت درمی آورد و تنِ آدمی با حضور نفس است که به درجه کمال و تمامیت می رسد. در کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی به آن انسان پرنده (bird man) می گویند. این موضوع یکی از مهم ترین و بدیع ترین و عجیب ترین وعمیق ترین مباحث ابن سینا در مورد اثبات وجود نفس انسان است و بعضی از فیلسوفان مسلمان نیز برای اثبات وجود نفس به مسله انسان معلق ابن سینا استناد کرده اند.


کلمات دیگر: