کلمه جو
صفحه اصلی

رودسر

فرهنگ فارسی

۱- شهرستانی است از گیلان (استان یکم ) که در ساحل بحر خزر و بین لنگرود و رامسر قرار گرفته . رودهای شلمان رود شیررود و کیا رود آنرا مشروب میسازد . محصول عمده برنج چای ابریشم و کنف است و در کوهستان غلات و فندق بعمل میاید. ۲- مرکز شهرستان شهر رودسر است که حدود ۷۴۶٠ تن جمعیت دارد.
شهری کوچک و مرکز بخش رودسر از شهرستان لاهیجان است .

لغت نامه دهخدا

رودسر. [ س َ ] ( اِخ ) نام یکی ازبخشهای پنجگانه شهرستان لاهیجان است. این بخش در قسمت شرقی گیلان و یکی از بزرگترین بخشهای استان یکم واقع، و حدود آن بدین قرار است : از طرف شمال و شمال شرقی به دریای خزر و از طرف جنوب به خطالرأس ارتفاعاتی که بین گیلان و شهرستان قزوین قرار دارد محدود است و شهرستان شهسوار در شرق و بخش لنگرود و دیلمان در غرب آن واقع است. قسمت جنوبی بخش کوهستانی خوش آب و هوا و سردسیر، و قسمت شمالی که در ساحل دریای خزر و جلگه واقع است مانند گیلان معتدل و مرطوب است. محصول عمده قسمت جلگه ، برنج و چای و ابریشم و کنف ، و محصول قسمت کوهستانی غلات و فندق است. آب قرای جلگه آن ازرودخانه های پلرود و شلمانرود و خشک رود و سیاهکل رود و سامان رود، و آب دیههای کوهستانی آن از چشمه سار و رودخانه های محلی تأمین میشود. این بخش از یازده دهستان بشرح زیر تشکیل شده است : حومه ، املش ، پلرودبار، رحیم آباد، سیارستاق ، قشلاقی ، سیاهکل رود، اوشیان ، اشکوروسطی ، اشکور پایین ، سیارستاق ییلاقی و سمام. جمع دیههای بخش 402 آبادی بزرگ و کوچک ، و جمع سکنه آن در حدود 87000 تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2 ).

رودسر. [ س َ ] ( اِخ ) شهری کوچک و مرکز بخش رودسر از شهرستان لاهیجان است. این شهر در 28هزارگزی شرق لاهیجان و 67هزارگزی غرب شهسوار و در سر راه شوسه ٔکناره قرار دارد و مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است : طول 50 درجه و 18 دقیقه و عرض 37 درجه و 8 دقیقه و 30 ثانیه. شهر تازه ساز رودسر به امر رضاشاه بنا شده و بناهای دوطبقه و یک طبقه زیبا در طول خیابان شرقی و غربی آن احداث گردیده است. هریک از ادارات بخشداری ، شهرداری ، دارایی ، ثبت اسناد، فرهنگ ، آمار، کشاورزی ، دامپزشکی ، ژاندارمری و شهربانی در یکی از بناهای دولتی واقع است و در حدود 300 باب مغازه و دکان دارد. در این شهر دبیرستان و دبستانهای متعدد و نیز یک باب مدرسه علوم دینی که هزینه آن از طرف انجمن خیریه محلی تأمین میشود، وجود دارد. جمعیت رودسر در حدود 8هزار تن است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).

رودسر. [ س َ ] (اِخ ) شهری کوچک و مرکز بخش رودسر از شهرستان لاهیجان است . این شهر در 28هزارگزی شرق لاهیجان و 67هزارگزی غرب شهسوار و در سر راه شوسه ٔکناره قرار دارد و مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است : طول 50 درجه و 18 دقیقه و عرض 37 درجه و 8 دقیقه و 30 ثانیه . شهر تازه ساز رودسر به امر رضاشاه بنا شده و بناهای دوطبقه و یک طبقه ٔ زیبا در طول خیابان شرقی و غربی آن احداث گردیده است . هریک از ادارات بخشداری ، شهرداری ، دارایی ، ثبت اسناد، فرهنگ ، آمار، کشاورزی ، دامپزشکی ، ژاندارمری و شهربانی در یکی از بناهای دولتی واقع است و در حدود 300 باب مغازه و دکان دارد. در این شهر دبیرستان و دبستانهای متعدد و نیز یک باب مدرسه ٔ علوم دینی که هزینه ٔ آن از طرف انجمن خیریه ٔ محلی تأمین میشود، وجود دارد. جمعیت رودسر در حدود 8هزار تن است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8).


رودسر. [ س َ ] (اِخ ) نام یکی ازبخشهای پنجگانه ٔ شهرستان لاهیجان است . این بخش در قسمت شرقی گیلان و یکی از بزرگترین بخشهای استان یکم واقع، و حدود آن بدین قرار است : از طرف شمال و شمال شرقی به دریای خزر و از طرف جنوب به خطالرأس ارتفاعاتی که بین گیلان و شهرستان قزوین قرار دارد محدود است و شهرستان شهسوار در شرق و بخش لنگرود و دیلمان در غرب آن واقع است . قسمت جنوبی بخش کوهستانی خوش آب و هوا و سردسیر، و قسمت شمالی که در ساحل دریای خزر و جلگه واقع است مانند گیلان معتدل و مرطوب است . محصول عمده ٔ قسمت جلگه ، برنج و چای و ابریشم و کنف ، و محصول قسمت کوهستانی غلات و فندق است . آب قرای جلگه ٔ آن ازرودخانه های پلرود و شلمانرود و خشک رود و سیاهکل رود و سامان رود، و آب دیههای کوهستانی آن از چشمه سار و رودخانه های محلی تأمین میشود. این بخش از یازده دهستان بشرح زیر تشکیل شده است : حومه ، املش ، پلرودبار، رحیم آباد، سیارستاق ، قشلاقی ، سیاهکل رود، اوشیان ، اشکوروسطی ، اشکور پایین ، سیارستاق ییلاقی و سمام . جمع دیههای بخش 402 آبادی بزرگ و کوچک ، و جمع سکنه ٔ آن در حدود 87000 تن است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 2).


دانشنامه عمومی

شهر رودسر (به گیلکی: رۊدِˇسر)، (نام قدیمی به گیلکی: هۊسم و نام قدیمی تر از هوسم :کُوتَم بود)، از شهرهای استان گیلان است.جمعیت این شهر ۴۰۰۰۰ نفر است و در شهرستان رودسر قرار دارد. این شهر در گذشته مرکز حکمرانی زیدییان و لنگر پسر وشمگیر از خاندان زیاریان و زادگاه خاندان بویه (در روستای بویه، املش کنونی) بوده است.پل خشتی تمیجان با قدمت ۷۰۰ سال
آنچه در مورد وجه تسمیه این شهر می توان بیان نمود؛ این است که رودسر در قرون گذشته «هوسم» نامیده می شود و حاکم بیه پیش در قرن هشتم هجری هوسم را که در جریان سوانح طبیعی ویران شده بود بازسازی کرد و بعد آن را رودسر نامید. گویا دلیل نامگذاری هوسم به رودسر اشتغال مردم به کشتی سازی و رونق تجاری و کسب مردم از طریق کشتی به باکو و بندر انزلی بود.
مردم روسر گیلک هستند و به زبان گیلکی سخن می گویند.
مقدسی قدیمی ترین تاریخ نگار کشورمان در سال ۳۷۵ ه‍.ق هوسم را با بازاری خوب که مسجد جامعی بزرگ نزدیک مقر حاکم قرار دانسته وصف نموده است. وی در ادامه اضافه نموده که رودخانه ای پرآب از شهر هوسم می گذرد و دارای پلی از قایق می باشد. این ناحیه مرکز اقامتگاه حاکم علوی «داعی محمد حسن الا طروش» که در نیمه دوم قرن سوم هجی بدون شناسایی خلیفه بغداد و بی اعتنا به او حکومت مستقلی در این ناحیه داشت به شمار می رفت. حمدالله مستوفی که به سال ۴۷۰ هجری از هوسم دیدار کرده دربارهٔ این شهر می نویسد: «هوسم نزدیک دریا قرار داشته و بندر کشتی هایی است که از گرگان، طبرستان و شیروان می آیند». رابینو که قریب ۸۰ سال پیش از رودسر دیدار کرده ساکنان رودسر را چنین توصیف می کند: «مردم رودسر با ملایمت طبع و علاقمندی به مذهب اسلام معروف می باشند. کرجی ها (قایق بزرگ و کشتی کوچک) تقریباً تا نزدیکی ساحل می آیند و ماهی شور، ماهی دودی، همچنین قند، قماش و نفت با خود از بندر انزلی به رودسر می آروند. بازرگانی برنج با روسیه توسط مسلمانان باکو در رودسر جریان دارد». اما اگر بخواهیم گذری کوتاه نیز بر تاریخ رودسر بیفکنیم باید این کار را از دوره رضا خان آغاز کنیم که بعد از به قدرت رسیدن مناطق شمالی ایران که از نظر وی دارای اهمیتی خاص بود. بازسازی گردید که نمونه بارز آن در ساختمان قدیمی شهرداری و مجموعه ساختمانهای قدیمی میدان شهرداری مشاهده نمود. این آثار در دوره حکومت فرزندش محمدرضا نیز حفظ گردید و پس از انقلاب اسلامی تا به امروز مورد مرمت قرار گرفته است.

پیشنهاد کاربران

شهرستان رودسر، شهرستانی واقع در شرق گیلان عزیز. که یکی از مناطق گالش نشین بوده واز خانواده بزگ کاسی ( گالش، گیل، تالش، دیلمی ) می باشد.
رودسر نهمین شهر پرجمعیت گیلان، که به زبان گالشی تکلم میکنند.
دارای مردمانی خونگرم، غیرت مند، غیور، با فرهنگ، متمدن، اصیل و. . . می باشد.
گالش ها سر سلسله کاسی تبار ان دنیا با تاریخ کهن 77هزارساله.
دراین منطقه کشاورزی از رونق خوبی بر خوردار بوده واز محصولات عمده این شهرستان، فندق ومرکبات را می توان نام برد.
کاسبین. دریای کاسبین.

محلی که رود از آنجا سرچشمه می گیرد


کلمات دیگر: