کلمه جو
صفحه اصلی

نپتون

فارسی به انگلیسی

neptune

فارسی به عربی

نبتون

مترادف و متضاد

neptune (اسم)
نپتون، الهه اقیانوس، ستاره نپتون

فرهنگ فارسی

هشتمین سیارۀ منظومۀ شمسی ازلحاظ فاصله از خورشید که سیاره‌ای گازی با قطری نزدیک به 4 برابر زمین است و حلقۀ بسیار کم‌نوری از ذرات و غبار و تکه‌های یخ و سنگ به دور آن وجود دارد


در اساطیر رومی خدای دریاها پسر ساتورن و برادر ژوپیتر و پلوتون که در قصری در ته دریاها زندگی میکند . او سوار بر کالسکه ای است که اسبهای دریائی او را در روی امواج دریا می کشند .
در اساطیر روم نام الهه دریاست او را با نیزه سه شاخه ای تصویر کرده اند کنایه از این نکته که هر که بر دریا ها تسلط یافت بر عالم مسلط است وی پسرش سارتون و برادر ژوپیتر و پلوتن است یونان او را پوزنیدون نامیده اند .

فرهنگ معین

(نِ ) [ فر. ] (اِ. ) هشتمین سیاره از منظومة شمسی است . حجم آن ۵۷ برابر زمین می باشد که هر ۱۶۵ سال یک بار به دور خورشید و هر ۱۵ ساعت و ۴۸ دقیقه ، یک بار به دور خود می گردد.

لغت نامه دهخدا

نپتون. [ ن ِ ] ( اِخ ) نام سیاره ای است از منظومه شمسی. این سیاره به سال 1846 م. توسط ل ُ وریه کشف شد. نپتون در مداری مستدیر به فاصله 4497000000کیلومتری خورشید میچرخد. مدت گردش آن به دور خورشید حدود 165 سال است ، قطر این سیاره 49100 کیلومتر ( 3/85 بار از زمین بیشتر ) است. ترتیب قرار گرفتن این سیاره در منظومه شمسی ، بعد از اورانوس است.

نپتون. [ ن ِ ] ( اِخ ) در اساطیر روم ، نام الهه دریاهاست.او را با نیزه سه شاخه ای تصویر کرده اند کنایه از این نکته که هرکه بر دریاها تسلط یافت بر عالم مسلط است. وی پسر ساتورن و برادر ژوپیتر و پلوتن است ، یونانیان او را پوزئیدون نامیده اند. مؤلف فرهنگ اساطیر یونان و روم آرد: «نپتون خدای رومی است که با پوزئیدون تطبیق شده ، نام او که اشتقاق و ریشه مبهمی دارد ظاهراً از لغات بسیار قدیم زبان رومی بوده ، وی خدای آب [ بوده است ] و قبل از آنکه با پوزئیدون تطبیق شود داستانی مخصوص به خود نداشته. عید او در شدت گرمای تابستان در 23 ژوئیه برگزار می شد، وی رواقی داشت در دره «سیرکوس ماکزیموس » میان پالاتن و آوانتن که سابقاً نهر آب بالنسبه بزرگی از آن میگذشت و عبادتگاه وی در کنار همین آب قرار داشت. بنابه روایات رومی نپتون شریک و معاون کاری داشت بنام سالاکیا یا ونیلیا ». ( از فرهنگ اساطیر یونان و روم ج 2 ص 616 و 617 ).

نپتون . [ ن ِ ] (اِخ ) نام سیاره ای است از منظومه ٔ شمسی . این سیاره به سال 1846 م . توسط ل ُ وریه کشف شد. نپتون در مداری مستدیر به فاصله ٔ 4497000000کیلومتری خورشید میچرخد. مدت گردش آن به دور خورشید حدود 165 سال است ، قطر این سیاره 49100 کیلومتر (3/85 بار از زمین بیشتر) است . ترتیب قرار گرفتن این سیاره در منظومه ٔ شمسی ، بعد از اورانوس است .


نپتون . [ ن ِ ] (اِخ ) در اساطیر روم ، نام الهه ٔ دریاهاست .او را با نیزه ٔ سه شاخه ای تصویر کرده اند کنایه از این نکته که هرکه بر دریاها تسلط یافت بر عالم مسلط است . وی پسر ساتورن و برادر ژوپیتر و پلوتن است ، یونانیان او را پوزئیدون نامیده اند. مؤلف فرهنگ اساطیر یونان و روم آرد: «نپتون خدای رومی است که با پوزئیدون تطبیق شده ، نام او که اشتقاق و ریشه ٔ مبهمی دارد ظاهراً از لغات بسیار قدیم زبان رومی بوده ، وی خدای آب [ بوده است ] و قبل از آنکه با پوزئیدون تطبیق شود داستانی مخصوص به خود نداشته . عید او در شدت گرمای تابستان در 23 ژوئیه برگزار می شد، وی رواقی داشت در دره ٔ «سیرکوس ماکزیموس » میان پالاتن و آوانتن که سابقاً نهر آب بالنسبه بزرگی از آن میگذشت و عبادتگاه وی در کنار همین آب قرار داشت . بنابه روایات رومی نپتون شریک و معاون کاری داشت بنام سالاکیا یا ونیلیا ». (از فرهنگ اساطیر یونان و روم ج 2 ص 616 و 617).


فرهنگ عمید

از سیارات منظومۀ شمسی دارای دو قمر که مدار آن بین مدار اورانوس و مدار پلوتون است و هر ۱۶۵ سال یک بار دور خورشید می گردد.

دانشنامه عمومی

نپتون هشتمین و آخرین سیارهٔ سامانه خورشیدی است. این نام به عنوان خدای دریا و همزاد اورانوس نامگذاری شده است. نپتون چهارمین سیاره از نظر اندازه و سومین سیاره از نظر جرم است. نپتون، چهارمین جسم در سامانه خورشیدی بر پایهٔ جرم و حجم می باشد.
ماه های نپتون
جو نپتون
آب وهوای نپتون
کشف این سیاره در بین سال های ۱۷۹۰ تا ۱۸۴۰ بر اثر اختلالاتی که در مدار اورانوس مشاهده شد، انجام گردید. این سیاره هر ۱۶۳/۷ سال یک بار دور خورشید می چرخد.
معمولاً همهٔ انسان های روی زمین این سیاره را به رنگ آبی می شناسند. این رنگ را گاز متان حاضر در جو نپتون که رنگ سرخ را جذب می کند و آبی حاصل از طیف نوری خورشید که بازتابیده می شود پدید می آید.
نپتون از نظر ساختاری بسیار شبیه به سایر سیارات گازی به خصوص اورانوس است. تفاوتی که در ساختار سیاره هایی مانند اورانوس و نپتون دیده می شود، به سبب عدم حضور هیدروژن فلزی مایع است که در عوض آن یک ساختار متراکم آب مانندی در اطراف هسته وجود دارد. لایهٔ بیرونی تر نپتون متشکل از هیدروژن ملکولی مایع و هلیوم مایع است.

دانشنامه آزاد فارسی

نپتون (اخترشناسی). نِپْتون (اخترشناسی)(Neptune)
در اخترشناسی، با درنظرگرفتن فاصلۀ میانگین، هشتمین سیاره از جانب خورشید. سیاره ای است گازی، شامل هیدروژن، هلیوم و متان، با جرم۱۷.۲ برابر جرم زمین، و دارای شدید ترین بادها در منظومۀ خورشیدی. فاصلۀ متوسط آن از خورشید۴.۴ میلیارد کیلومتر، قطر استوایی اش ۴۸,۶۰۰ کیلومتر، دورۀ چرخشش شانزده ساعت و هفت دقیقه، و هر سال آن برابر۱۶۴.۸ سال زمینی است. متان موجود در جوّ آن نور سرخ را جذب می کند و سیاره را به رنگ آبی درمی آورد. جوّ این سیاره عمدتاً متشکل است از هیدروژن (۸۵ درصد)، هلیوم (سیزده درصد)، و متان (۲ درصد ـ۱ درصد) سطح سیاره نیز متشکل از هیدروژن، هلیوم و متان است و تصور می شود درون آن هستۀ مرکزی سنگی ای است که با لایه ای از یخ پوشیده شده است.
قمرها. از بین هشت قمر نپتون، دو قمر آن، تریتون و نِرِئید، از زمین دیده می شوند. شش قمر دیگر را کاوشگر ویجر ۲ کشف کرد (۱۹۸۹) که از آن میان پروتئوس، با قطر ۴۱۵ کیلومتر، و بعد از آن نِرِئید، با قطر ۳۰۰ کیلومتر، بزرگ ترند.
حلقه ها. چهار حلقه کم فروغ آن، به ترتیب از جانب نپتون، عبارت اند از گاله، لووریه، آراگو، و آدامز. گاله گسترده ترین آن هاست و ۱,۷۰۰ کیلومتر پهنا دارد. لوریه و آراگو با نواری از ذرات پخش شدۀ موسوم به پلاتو از یکدیگر جدا شده اند. محل نپتون را اخترشناسان آلمانی، یوهان گاله و هاینریش دِ آرست (۱۸۲۲ـ۱۸۷۵)، درپی محاسبه های اخترشناس انگلیسی، جان کوچ آدامز، و پیش بینی ریاضی دان فرانسوی، اوربن لِوریه، با توجه به آشفتگی های حرکت اورانوس، کشف کردند (۱۸۴۶). ویجر ۲، که در اوت ۱۹۸۹ از کنار نپتون گذشت، نقش ابرهای گوناگونی، به ویژه ابری تندری و بیضوی به اندازۀ زمین، را نشان داد که به لکۀ تیرۀ بزرگ معروف است و به لکۀ سرخ بزرگ در مشتری شباهت دارد، با این همه، در ۱۹۹۴، تلسکوپ فضایی هابل نشان داد که این لکۀ تیرۀ بزرگ ناپدید شده است. لکۀ تیرۀ کوچک تری، معروف به DS۲، نیز ناپدید شده است.

نپتون (اسطوره). نِپْتون (اسطوره)(Neptune)
نِپْتون
در اساطیر روم، خدای آب ها. پس از همانندی با پوسیدون، خدای دریاها در اساطیر یونان، به خدای دریا تبدیل شد.

فرهنگستان زبان و ادب

{Neptune} [نجوم] هشتمین سیارۀ منظومۀ شمسی ازلحاظ فاصله از خورشید که سیاره ای گازی با قطری نزدیک به 4 برابر زمین است و حلقۀ بسیار کم نوری از ذرات و غبار و تکه های یخ و سنگ به دور آن وجود دارد

پیشنهاد کاربران

آپام نَپات , آپام - نپتون خدای دریا در روم باستان و همزاد اورانوس است که نام هشتمین اَختر گردونه یِ مهر از همین گرفته شده است. آپام نَپات در فرهنگِ پَهلَوی ایزَد آبهاست است و از انجایی که هشمتین اختر گردونه ی مهر برنگ آب ( آبی ) است بهترین نام برای این اختر در زبان پارسی آپام یا آپام نپات است.
اپام = ابها در زبان اوستایی.
ایزَد در فرهنگِ پَهلَوی به معنی ستاینده یا قربانی شونده و برابربا فرشته یا نیرویی فرازمینی است که بفرمان اهورامزدا به مردم زمین نیکی و خوبی میرساند و روبروی دیو جای دارد.
اهورامزدا دیوان بیافرید. سپس گیومرت ( انسان ) بیافرید. گیومرت پادشاه جهان گشت ازینرو دیوان با گیومرت بد شده و او را بکشتند. گیومرت بر زمین افتاد و ابتخم او بر زمین ریخت که از ان مرتی ( مشی ) و مرتیانا ( مشیانگ ) پدیدار گشت. از مرتی و مرتیانا هفت نژاد برابر هفت کشور که نژاد همه مردم جهان را دربرمیگرند زاده شدند. دیوان, مردمان را برده خویش کرده و کیشِ ( مذهب ) دیویَسنا را به میان اوردند. سپس اهورامزدا ایزدان بیافرید تا مردمان را یاری کرده و با دیوان جنگیده و نابودشان کنند.
( ( ایزَد , یَزد , یَزت و یَزتَه ) ) هم ریشه با ( ( یَسنا یا یَسنَه و یَشتَن ) ) مباشند.
اهورامزدا + یَسنا =اهورامزدایَسنا یا مزدایَسنا یا مزدیسنا = زرتشتیان.

نسیم پر طرنم وجود نامیرا

خدای آب و دریا یکی از اساطیر رم باستان و یکی از برادران پلوتو و ژوپیتر است . همچنین نام سیاره ایست که میان اورانوس و پلوتو هست . او قابل قیاس با پوزئیدون در اساطیر یونان هست ولی نباید این دو را با هم اشتباه گرفت

نپتون
نِفرام : نِف - رام


نپتون ( Neptune ) [اصطلاح دریانوردی]:خدای دریا ها در داستانهای اساطیری یونانیان باستان .


کلمات دیگر: