کلمه جو
صفحه اصلی

صلاح الدین ایوبی

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۳°۳۰′۴۳٫۶۹″ شمالی ۳۶°۱۸′۲۱٫۴۹″ شرقی / ۳۳٫۵۱۲۱۳۶۱°شمالی ۳۶٫۳۰۵۹۶۹۴°شرقی / 33.5121361; 36.3059694
قاموس الاعلام ترکی
صلاح الدین یوسف اَیّوبی با لقب های ابوالمُظَفَّر و المَلِکُ الناصر (۱۱۳۷، تکریت – ۱۱۹۳، دمشق) که عموماً با نام وارهٔ صلاح الدّین شهرت دارد، بنیان گذار دولت ایّوبیان مصر و شام بود. او را از فرمانروایان بزرگ اسلامی کرد در نیمهٔ دوم سدهٔ ششم هجری می دانند که صلیبیان را در نبرد حِطّین شکست داد و بیت المقدس را در سال ۱۱۸۷ از آنان بازپس گرفت. در جنگ سوم صلیبی با ریچارد یکم شیردل صلح کرد؛ شش سال بعد در دمشق درگذشت و در مسجد جامع اموی دفن شد.
وی از کردهای مسلمان بود که قدرت او سرزمین های مصر و شام و شمال عراق و یمن و حجاز را دربر گرفت. وی پیش از رسیدن به سلطنت، در دمشق ملقب به صلاح الدین گردید و سپس در مصر ملقب به «الملک الناصر» گردید. او توانست اغلب سرزمین های پادشاهی بیت المقدس و شهر قدس را آزاد سازد و این باعث آغاز جنگ سوم صلیبی به فرماندهی پادشاه فرانسه و انگلستان و آلمان گردید.. ایوبیان دودمانی کرد تبار بودند که از ۱۱۷۱ تا ۱۲۶۰/۱۲۵۰م در مصر و سوریه و عراق فرمانروایی کردند. پایتخت های ایشان دمشق و قاهره بود. او برای پیروزی در جنگ های صلیبی جهان اسلام را متحد کرد.
او در دوران حکومتش دو هدف عمده را دنبال می کرد: استوار ساختن قدرت حکومت برای خود و خاندان ایوبی، جنگ با صلیبیون؛ که به هر دو، تا حدود زیادی دست یافت.

صلاح الدین ایوبی (فیلم). صلاح الدین ایوبی (فیلم) فیلمی به کارگردانی حسن ساسان پور و نویسندگی حسن ساسان پور، تریا دورو ساختهٔ سال ۱۳۵۱ است.
جونیت آرکین
کتایون
جهانگیر غفاری
شیرین صالح زاده
چنگیز
قاسمی
شاهین سلحشور
گرگین افراسیابی
عبدالرحمان شادابی
محمود فراهانی
وحید

ابوالمظفر، صلاح الدین یوسف بن ایوب بن شاذی بن مروان بن یعقوب دُوِینی تکرینی، ملقب به صلاح الدین ایوبی (به کردی:سەلاحەدینی ئەییووبی)، در سال ۵۳۲ هجری قمری در تکریت عراق فعلی متولد شد و مؤسس دولت ایوبیان در مصر و شام بود. ایوبیان دودمانی کردتبار بودند که از ۱۱۷۱ تا۱۲۵۰ یا ۱۲۶۰م. در مصر و سوریه و عراق فرمانروایی کردند. پایتخت های ایشان دمشق و قاهره بود. صلاح الدین ایوبی از کردهای مسلمان بود که بر سرزمین های مصر و شام و شمال عراق و یمن و حجاز حکومت کرد. وی پیش از رسیدن به سلطنت، در دمشق ملقب به صلاح الدین شد و سپس در مصر لقب «الملک الناصر» را گرفت. او توانست اغلب سرزمین های پادشاهی بیت المقدس و شهر قدس را آزاد سازد و این سرآغازی برای جنگ سوم صلیبی به فرماندهی پادشاه فرانسه و انگلستان و آلمان شد. او در جنگ های صلیبی جهان اسلام را برای پیروزی متحد کرد.


دانشنامه آزاد فارسی

صلاح الدین ایوبی (تکریت ۵۳۲ـ دمشق ۵۸۹ق)
مقبره صلاح الدین ایوبی، دمشق
یوسف بن ایوب ملقب به الملک الناصر، پادشاه مصر، سوریه و فلسطین و بنیانگذار سلسلۀ ایوبی ( ۵۶۴ ـ ۵۸۹ ق). نوجوانی و جوانی را به همراه پدرش در خدمت عمادالدین زنگی و سپس نورالدین زنگی گذرانید. به همراه عمویش شیرکوه ، در چند لشکرکشی به مصر شرکت کرد. عاضد، خلیفه فاطمی مصر، او را به وزارت منصوب کرد و لقب الملک الناصر بدو داد (۵۶۴ ق). سران دول مسیحی اروپا که از قدرت یابی او نگران بودند، با همۀ نیروهای خود و با فتوای پاپ، چندبار به فلسطین لشکر کشیدند. صلاح الدین در این نبردها، از خود شجاعت و درایت بی مانندی نشان داد و صلیبی ها را درهم شکست و به جز نوار باریکی در کنار دریای مدیترانه، بقیۀ سرزمین فلسطین ازجمله اورشلیم و بیت لحم از تصرف صلیبی ها خارج شد و سرانجام در ۵۸۸ ق پیروزمندانه معاهدۀ صلحی با آن ها امضاء کرد. صلاح الدین امیر و سپهسالاری خردمند، سیاستمدار، مدیر و شجاع بود و در زمانی که سرزمین های اسلامی در برابر صلیبی ها نیازمند قهرمانی بود تا از وحدت سیاسی و دینی آن ها دفاع کند، ظهور کرد. وی مردی پرهیزگار و خیراندیش بود و زندگانی بسیار زاهدانه ای داشت و از مال و منال دنیا بهره ای نیاندوخت . با وجود سرسختی در مقابل صلیبی ها، نسبت به مسیحیان سرزمین های تحت حکومتش با مدارا و مهربانی رفتار می کرد. او علما و دانشمندان را تکریم و تشویق می کرد و در عمران و آبادی مصر و سوریه و فلسطین می کوشید. در میان اتباع خود محبوب بود و اروپاییان نیز به دلاوری و خردمندی او اعتراف داشتند و نزد آنان سرمشق شهسواری بود. پس از درگذشت نورالدین زنگی ، دمشق را فتح کرد و بر بسیاری از سرزمین های شام و جزیره تسلط پیدا کرد. اصلی ترین کار او پیکار با صلیبیان بود. بخش مهمی از متصرفات آنان را باز پس گرفت و به ویژه بیت المقدس را آزاد کرد. در قلع و قمع اسماعیلیان نیز فراوان کوشید .

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] صلاح الدین یوسف بن ایوب بن شاذی که بعدها معروف به صلاح الدین ایوبی شد، یکی از نامدارترین حاکمان و فرماندهان در تاریخ اسلام بوده است.
صلاح الدین یوسف بن ایوب بن شاذی که بعدها معروف به صلاح الدین ایوبی شد، یکی از نامدارترین حاکمان و فرماندهان در تاریخ اسلام بوده است. او فتوحات بسیاری را برای مسلمانان به دست آورد و از مرزهای اسلامی در مقابل مسیحیان اروپایی حفاظت کرد که در ادامه از آن بحث خواهیم کرد. نجم الدین ایوب پدر پادشاهان ایوبی در تکریت زندگی می کرد و صلاح الدین نیز در همان شهر به دنیا آمد. در این شهر قوم کرد زندگی می کردند و خاندان ایوبی نیز جزو قوم کرد بودند. البته به جهت غلبه ای که عربی بودن در آن زمان یافته بود، آنها کمتر به کرد بودن شناخته شده بودند و این به این سبب بوده که در آن زمان نژاد غیر عرب کمتر به عنوان نژاد خاص خود قدرت ترکتازی داشته است. نجم الدین ایوب در زمان عماد الدین زنگی حاکم شهر بعلبک بود. صلاح الدین از همان اوان کودکی علاقه شدیدی به یادگیری فنون جنگی، به ویژه شمشیر بازی و جنگ با خنجر داشت و بالاخره در این فنون مهارت هایی را به دست آورد. او به احتمال زیاد از همان کودکی با فقه شافعی آشنا شده باشد؛ فقهی که بعدها در ترویجش تلاش بسیاری کرد.
← مذهب
مسیحیان در سال های ابتدایی جنگ صلیبی توانسته بودند شهر های مسلمان نشین بسیاری را فتح کنند و این فتوحات به آنان روحیه بسیار داد تا این که طمع فتح قاهره ، مرکز دولت فاطمی را در سر بپرورانند. «ارتش بزرگ مسیحی به سمت قاهره حرکت کرد و شهرهایی که در میان راه بود از جمله شهر بزرگ بلبیس را فتح و آنجا را غارت کرده و مردمان را نیز کشتند». در نهایت آنها به قاهره رسیدند و آنجا را به محاصره خود در آوردند. اما مردم قاهره که بیم آن داشتند فرنگی ها در قاهره نیز چنان کنند که در بلبیس کرده بودند، به دفاع از شهر برخاستند. العاضد که به عنوان خلیفه فاطمی در آنجا حکومت می کرد از حکومت عباسی درخواست کمک کرده و از آنها تقاضا کرد برای رفع مشکل صلیبیون نیروی نظامی به آنجا بفرستند. او که خوب می دانست بدون کمک، قدرتی برای مقابله با غربی ها ندارد، خواستار لشکر کشی اسدالدین شیرکوه فرمانده بزرگ که عموی صلاح الدین بود، شد. «اسد الدین با شش هزار سپاهی عازم مصر شد و پیش از حرکت، نیازهای سپاهیان را رفع نمود و هر سواری را بیست دینار عطا کرد. جماعتی از امرا نیز در خدمت او بودند و صلاح الدین یوسف بن ایوب به همراه پدرش ایوب برادر شیرکوه او را همراهی می کردند. چون نزدیک قاهره شد فرنگی ها عقب نشینی کرده و به شهرهای خود بازگشتند. او نیز در اواسط همان سال وارد قاهره شد. "العاضد لدین الله" خلیفه فاطمی او را خلعت داد و برای او و لشکریانش مقرری معین نمود».
← قتل شاور
دولت فاطمی که می توان آن را دولت علوی نامید، «دولتی بود که دامنه کشورش پهناور و مدت فرمانروایی اش طولانی بود، زیرا آغاز آن در سال ۲۹۶ و پایانش در سال ۵۶۷ بود. اولین خلیفه فاطمی المهدی بالله نام داشت، وی ابو محمد عبید الله بن احمد بن اسماعیل ثالث بن احمد بن اسماعیل ثانی بن محمد بن اسماعیل اعرج بن جعفر الصادق علیه السّلام بود. البته نسب های دیگری نیز برای فاطمی ها نقل شده که در آن اختلاف وجود دارد، اما آنچه از این نسب های مختلف مسلم است این که ایشان علوی و اسماعیلی هستند، و اتصال ایشان به علی علیه السّلام صحیح و درست است». خلفای فاطمی به نشر و گسترش شیعه در مصر همت گماردند که خود مقاله ای دیگر می طلبد و از وظیفه این نوشتار خارج است. اما به ذکر همین نکته بسنده می کنیم که فاطمی ها نمادهای شیعه را برافراشتند و تشیع را به عنوان مذهب رسمی مصریان مطرح کردند.
← دلایل افول فاطمی ها
...


کلمات دیگر: