کلمه جو
صفحه اصلی

مجمع البحرین

فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - جای پیوسته شدن دو دریا محل اتصال دو دریا : نور رای تو فالق الاصباح کف و بلک تو مجمع البحرین . ( انوری ) ۳ - الف - حضرت قاب قوسین . ب - حضرت جمع وجود . ج - دل .
نام مقامی که موسی و خضر (ع ) در آن ملاقات کرده اند

لغت نامه دهخدا

مجمعالبحرین. [ م َ م َ عُل ْ ب َ رَ ] ( ع اِ مرکب ) جایی که در آن دو دریا جمع شده باشند. ( غیاث ) ( آنندراج ). ملتقی ( اصطلاح جغرافیایی ) . ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ) :
در و دست تو مقصد آمال
دل و طبع تو مجمعالبحرین.
انوری.
نور رأی تو فالق الاصباح
کف و ملک تو مجمعالبحرین.
انوری.
|| حضرت قاب قوسین است به جهت اجتماع بحرین وجوب و امکان در آن. ( از تعریفات جرجانی ). در اصطلاح صوفیه عبارت است از قاب قوسین از جهت بحرین وجوب و امکان و آن نور محمدی ( ص ) است و پاره ای گفته اند عبارت است از جمیع وجود به اعتبار اجتماع اسماء الهیه و حقایق کونیه در او چنانکه شجر در نواة. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ). || حضرت جمع وجود. ( از فرهنگ علوم عقلی سیدجعفر سجادی ). || دل. ( فرهنگ علوم عقلی سیدجعفر سجادی ).

مجمعالبحرین. [ م َ م َ عُل ْ ب َ رَ ] ( اِخ ) نام مقامی که موسی و خضر علیهماالسلام در آن ملاقات کرده اند و آن جایی است که آنجا دریای روم و دریای فارس جمع شده اند. ( غیاث ) ( آنندراج ). ملتقای بحر فارس و روم. ( از کشاف اصطلاحات الفنون ) : و اذ قال موسی لِفَت̍یه لاابرح حتی ابلغ مجمع البحرین او امضی حقباً. ( قرآن 60/18 ).

دانشنامه آزاد فارسی

مَجمعُ البَحْرین
(در لغت به معنای ملتقای دو دریا) در قرآن جایگاهی که موسی و یکی از بندگان صالح خدا (که در برخی روایات، خضر دانسته شده است) در آن جا یکدیگر را ملاقات کردند. (کهف، ۵۹) و تنها یک بار به آن اشاره شده است. این که مجمع البحرین دقیقاً کجاست، میان محققان اختلاف است. برخی آن را تنگۀ جبل طارق و برخی منتهی الیه خلیج فارس از ناحیۀ غربی می دانند.

مجمع البحرین (کتاب). مَجمعَ البحرین (کتاب)
کتابی به فارسی تألیف دارا شکوه (۱۰۲۴ـ۱۰۶۹) دربارۀ عرفان اسلامی و عرفان هندو و تطبیق آن ها با هم. این کتاب نخستین اثری است که در جهان اسلام به عرفان تطبیقی پرداخته است. بهترین چاپ آن همراه با شرح و تفسیر به همت داریوش شایگان فراهم آمده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] به معنای "جای به هم پیوستن دو دریا" در آیه 60 سوره کهف آمده است: «لَا أَبْرَحُ حَتَّی أَبْلُغَ مَجْمَعَ الْبَحْرَیْنِ» (سوره کهف، 60) موسی علیه السلام به غلام خود گفت: پیوسته می روم تا وقتی به جای پیوستن دو دریا رسم.
علامه شعرانی در مورد محل مورد اشاره آیه می گوید: «جای آن به تحقیق معلوم نیست البته تنگه ایست در حوالی شام و مصر که یکی از دریاهای آن به خلیجی می پیوندد».
برخی نیز گفته اند: منتهی الیه دریای روم (مدیترانه) از ناحیه شرقی و منتهی الیه خلیج فارس از ناحیه غربی است که بنابراین مقصود از مجمع البحرین آن قسمت از زمین است که به یک اعتبار در آخر شرقی مدیترانه و به اعتبار دیگر در آخر غربی خلیج فارس قرار دارد و به نوعی مجاز آن را محل اجتماع دو دریا خوانده اند.

پیشنهاد کاربران

محل ادراک دو شء /محل شناخت دو موجود

هو
باسلام، به معنی جمع شدن دو در یا درکنار هم، مانند دریای روم ( مدیترانه ) و دریای فارس.
البته نام برخی کتب تاریخی نیز میباشد.
مجمع البحرین و مطلع السعدین
مجمع البحرین و مطلع النیرین ، کتابی در خصوص واژه نامه یا قاموس عربی در شش مجلد.
و مقامی بوده که حضرت موسی ( ع ) با حضرت خضر ( ع ) ملاقات کرده اند.
با تشکر


کلمات دیگر: