کلمه جو
صفحه اصلی

ایاصوفیه

فرهنگ فارسی

مسجد معروفی است در استانبول و آن در قدیم کلیسایی بود که به نام صوفیه قدیسه از سال ۵۳۲ تا ۵۳۷ م . توسط آنتمیوس ترالی و ایزیدورم لیطی به دستور یوستینیانوس ساخته شد . در سال ۸۵۷ ه. ق . این معبد توسط سلطان محمد خان ثانی به هنگام فتح استانبول به مسجد جامع تبدیل شد و آن پادشاه یک مناره و یک مدرسه بدان افزود و سلطان با یزید مناره دیگری را ساخت و مدرسه را وسعت داد . توضیح این کلمه را معمولا به تخفیف یای اول و تشدید یای دوم تلفظ کنند ولی در اصل به تشدید یای اول و تخفیف دوم است .
ایا صوفیا اجیا صوفیا . مسجد معروفی است در استانبول .

لغت نامه دهخدا

ایاصوفیه. [ اَ فی ی َ ] ( اِخ ) ایاصوفیا، اجیاصوفیا. مسجد معروفی است در استانبول و آن در قدیم کلیسایی بود که بنام صوفیه قدیسه از سال 532 تا 537 م. توسط آنتیموس ترالی و ایزیدور ملیطی بدستور یوستینیانوس ساخته شد، در سال 857 هَ. ق. این معبد توسط سلطان محمدخان ثانی به هنگام فتح استانبول به مسجد جامع تبدیل شد. و آن پادشاه یک مناره و یک مدرسه بدان افزود، و سلطان بایزید مناره دیگری راساخت و مدرسه را وسعت داد. این کلمه را معمولاً بتخفیف یای اول و تشدید یای دوم تلفظ کنند ولی در اصل بتشدید یای اول و تخفیف دوم است. ( فرهنگ فارسی معین ).

دانشنامه عمومی

مختصات: ۴۱°۰′۳۱″ شمالی ۲۸°۵۸′۴۸″ شرقی / ۴۱٫۰۰۸۶۱°شمالی ۲۸٫۹۸۰۰۰°شرقی / 41.00861; 28.98000
آشنایی با معماری اسلامی، محمد کریم پیرنیا، انتشارات دانشگاه علم و صنعت تهران، سال ۱۳۸۲
معماری ایران در دوره اسلامی، محمدیوسف کیانی، انتشارات سمت، تهران سال ۱۳۷۹
هنر در گذر زمان، هلن گاردنر، ترجمه محمد تقی فرامرزی، انتشارات نگاه، تهران ۱۳۷۵
انحطاط و سقوط امپراتوری روم، ترجمه فرنگیس شادمان نازی، تهران ۱۳۷۱
تاریخ تمدن از کهن ترین روزگار تا سده ما، لوکاس هنری، ترجمه عبدالحسین آذرنگ، تهران ۱۳۶۶
سی و دو هزار سال تاریخ هنر (نقاشی – پیکر تراشی – معماری)، فردریک هارت، مترجمان موسی اکرمی، بهزاد برکت، محمدرضا پورجعفری، فریبا خدامی، هرمز ریاحی، نسرین طباطبائی، سپیده عندلیب، دکتر مجدالدین کیوانی، فریبرز مجیدی، فرشته مولوی
دائرةالمعارف معماری جهان، هانری استیرلن، ترجمه نادر روز رُخ، انتشارات فرهنگیان، تهران ۱۳۸۰
تاریخ هنر، تألیف و ترجمه فرهاد گشایش، انتشارات عفاف، تهران ۱۳۷۸
کتاب هنر، هیئت مؤلفان، ویراستار هربرت رید، ترجمه دکتر یعقوب آژند، انتشارات مولی، تهران ۱۳۶۷
ایا صوفیه یا حاجیا سوفیا یا هاگیا صوفیا (ترکی: Ayasofya یونانی:Ἁγία Σοφία) کلیسای مسیحیت شرق بود که ساختمان فعلی آن در دوره امپراتوری بیزانس به سال ۵۳۲ میلادی بنا به دستور امپراتور ژوستین یکم ساخته شد. برای بازسازی بنا دو معمار به نام های ایسیدوروس (از میلتوس یا سوکلی فعلی) و آنتییوس (از تراللس یا آیدنلی فعلی) مأموریت یافتند. بنا با کار ۱۰ هزار کارگر در طول پنج سال و تحت نظر ۱۰۰ استاد باشی تکمیل شد و به تاریخ ۲۷ آرالیک ۵۳۷ افتتاح شد. این کلیسا نخست کلیسای بزرگ نام گرفت. پس از فتح استانبول، محمد دوم دستور داد کلیسای ایاصوفیه را به مسجد تبدیل کنند. سلیمان اول دستور داد نقاشی ها و نگارگری های داخل ایاصوفیه را بپوشانند تا نماز جمعه در آنجا خوانده شود. سلیم دوم به معمار سنان (Sinan) دستور داد که ایاصوفیه را مرمت کند. در زمان مراد سوم، مناره و منبر و محراب به ساختمان ایاصوفیه افزوده شد. در زمان مراد چهارم، آیاتی از قرآن به خط مصطفی چلبی در دیوارها و سقف ایاصوفیه نگاشته شد؛ علاوه بر این لوحه هایی دور تا دور سقف ایاصوفیه نصب شد که در آن نام الله، محمد، ابوبکر، عمر، عثمان، علی، حسن و حسین نوشته شده بود. این لوحه ها در زمان سلطنت عبدالمجید با الواح مدوری که به خط ابراهیم افندی نوشته شده بود، جایگزین گردید. پس از اعلام حکومت جمهوری در ترکیه و به قدرت رسیدن آتاترک، ایاصوفیه به موزه تبدیل شد و تا امروز به همین شکل باقی مانده است.
ارتفاع گنبد بزرگ این مسجد از سطح زمین ۵۵ متر و قطر آن ۳۱ متر می باشد که به وسیلهٔ ۴۰ پشت بند بزرگ و روی چهار ستون اصلی سوار شده است.
در محل کنونی ایا صوفیا ابتدا کلیسایی وجود داشت که اکنون اثری از آن به جای نمانده است. در آن زمان ها معمولاً محل احداث اماکن مقدس با توجه به وجود معبد مقدس در زمان های گذشته انتخاب می شد. ساخت کلیسای اول که به نام کلیسای بزرگ شناخته می شد در زمان امپراطوری کنستانتین دوم و به روایتی کنستانتین کبیر، در کنار محلی که قصر شاهنشاهی در یک طرف و در طرف دیگرش کلیسای کوچکی به نام حاجی آیرین قرار داشت، شروع شد. این کلیسای کوچک در طول مدت احداث کلیسای بزرگ محل عبادت مسیحیان بود تا این که ساختمان کلیسای بزرگ اتمام یافته و مورد بهره برداری قرار گرفت. هر دو کلیسای موجود در این محل طی سال های بعد، محل های اصلی جمع شدن معتقدین بود.

دانشنامه آزاد فارسی


اَیاصوفیه
اَیاصوفیه
اَیاصوفیه
اَیاصوفیه
مُحرَّف نام یونانی هاگیا سوفیا (حکمت مقدس)، از بزرگ ترین بناها و از شاهکارهای معماری قدیم جهان، دارای عظیم ترین گنبد دنیا. ایاصوفیه کلیسایی بود، که پس از فتح قسطنطنیه (استانبول کنونی) به دست ترکان عثمانی (۱۴۵۳) به مسجد تبدیل شد و بعد از استقرار جمهوریت در ترکیۀ آن را موزه کردند. ایاصوفیه به جای کلیسایی ساخته شد که کنستانتین دوم در شهر بیزانتیوم (قسطنطنیۀ بعدی و استانبول کنونی) برپا کرد (۳۶۰م). آن کلیسا در آتش سوخت (۴۰۴م) و بار دیگر ساخته شد (۶۱۵)، امّا این بار هم در کام آتش از میان رفت (۵۳۲م). بنای فعلی به فرمان امپراتور یوستی نیانوس برپا شد (۵۳۲ـ۵۳۷). ترکان عثمانی نشانه های مسیحیت را ازمیان بردند و بر تارک گنبد به جای صلیب، علامت هلال ماه گذاشتند و چهار گلدسته بر چهار گوشۀ بنا افزودند. ارتفاع گنبد ۵۶ متر و قطر آن ۳۱متر است. در دوران جمهوری در ترکیه باستان شناسان گچی را که رویۀ مرمرهای رنگارنگ و موزائیک های زرین درون بنا را پوشانده بود، تراشیدند و زیبایی های آن را آشکار کردند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اَیاصوفیه ، بزرگ ترین کلیسای مسیحیت شرق در دوران امپراتوری بیزانس بود.
اَیاصوفیه ، بزرگ ترین کلیسای مسیحیت شرق در دوران امپراتوری بیزانس ، یکی از معروف ترین مسجدهای جهان اسلام پس از فتح استانبول ، و از ۱۹۳۴م /۱۳۱۳ش به بعد موزه آثار اسلامی و بیزانسی بود.
← پیشینه تاریخی
سلطان محمد در همان روز فتح استانبول فرمان تبدیل کلیسای ایاصوفیه را به مسجد صادر کرد. بعدها در زمان سلطان سلیمان قانونی به علت نامناسب بودن نقاشیها و تزیینات داخل ایاصوفیه ، روی آنها را با گچ پوشاندند.روز پس از فتح استانبول ضمن برپا داشتن مراسم نماز جمعه در ایاصوفیه به امامت آق شمس الدین ، خطبه به نام پادشاه فاتح عثمانی خوانده شد. در وقف نامه های فاتح که نسخه های مختلف آن تا امروز باقی مانده ، نام ایاصوفیه ، «الجامع الکبیر العتیق » آمده است .
← مناره مسجد
(۱) اولیاچلپی ، سیاحت نامه ، استانبول ، ۱۳۱۴ق .(۲) تیتوس بورکهارت ، هنر اسلامی ، زبان و بیان ، ترجمه مسعود رجب نیا، تهران ، ۱۳۶۸ش .(۳) احمد رفعت ، لغات تاریخیه و جغرافیه ، استانبول ، ۱۲۹۹ق .(۴) شمس الدین سامی ، قاموس الاعلام ، استانبول ، ۱۳۰۶ق .(۵) ادوارد گیبون ، انحطاط و سقوط امپراطوری روم ، ترجمه فرنگیس شادمان (نمازی )، تهران ، ۱۳۷۱ش .(۶) هنری لوکاس ، تاریخ تمدن از کهن ترین روزگار تا سده ما، ترجمه عبدالحسین آذرنگ ، تهران ، ۱۳۶۶ش .


کلمات دیگر: