کلمه جو
صفحه اصلی

نماز جمعه

دانشنامه عمومی

نماز جمعه، نمازی است که مسلمانان هر جمعه، اول ظهر و به جای نماز ظهر برگزار می کنند. این نماز باید حتماً به صورت جماعت خوانده شود و به تنهایی نمی توان آن را خواند. نماز جمعه در نزد بسیاری از شیعیان واجب تخییری است و حضور در آن در زمان غیبت امام واجب نیست و معنای آن این است که مکلَف در ادای فریضه واجب ظهر جمعه بین خواندن نماز جمعه یا نماز ظهر مخیر است. ولی در نزد اهل سنت واجب عینی است و باید حتماً در آن شرکت کنند.
تروراسدالله مدنی
سوء قصد به اکبر هاشمی رفسنجانی
ضرب و شتم وزیران عطالله مهاجرانی و عبدالله نوری
بمب ۲۴ اسفند۶۳
خطبه مسئولیت خون
نماز جنبش سبز
۱۸ آبان ۶۸ خطبه تجمل
نماز جمعه دو رکعت است و دو قنوت مستحبی دارد، یکی در رکعت اول، قبل از رکوع و دیگری در رکعت دوم، پس از رکوع. خواندن دو خطبه، توسط امام جمعه، قبل از نماز، واجب است و ترتیب اعمال در نماز جمعه بدین شرح است: تکبیرةالاحرام، حمد و سوره، قنوت، رکوع، دو سجده، حمد و سوره، رکوع، قنوت، دو سجده، تشهد و سلام.
تا پیش از آنکه انصار، روز جمعه را جمعه بنامند، این روز «یوم العروبه» نامیده می شد. پیامبر اسلام در راه هجرت به یثرب که پس از ورودش «شهر پیامبر» یا «مدینة النبی» نامیده شد، در محله ای به نام قبا توقف کرد تا علی بن ابیطالب و تعدادی از مسلمانان به او بپیوندند.
پیامبر اسلام که روز دوشنبه وارد محله قبا شده بود، تا روز پنجشنبه با مردم آن قبیله نماز گزارد و همراه آنان، نخستین مسجد اسلام را بنا کرد. سپس روز جمعه، به سوی مدینه حرکت کرد و در وادی «رانوناء» همراه مردم مدینه «نخستین نماز جمعه» را، اقامه کرد.

دانشنامه آزاد فارسی

اولین نمازجمعه تهران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به امامت آیت الله طالقانی، تابستان سال 1358ش
نماز روز جمعه، به جای نماز ظهر، در دو رکعت مانند نماز صبح که باید به جماعت خوانده شود. در وجوب تعیینی این نماز، در زمان غیبت امام معصوم (ع) اختلاف است، اما بیشتر فقیهان شیعهبه وجوب تخییری بین آن و نماز ظهر عقیده دارند. بین دو نماز جمعه باید حداقل یک فرسخ شرعی فاصله باشد که حدود ۵,۷۰۰ متر است. امام جمعه، پیش از نماز باید دو خطبه بخواند که مشتمل بر سپاس از خدای متعال، صلوات بر پیامبر (ص) و آل او و دعوت مردم به پرهیزگاری است. نماز جمعه مانند نماز عیدین و حج، عبادتی آمیخته با سیاست است و لازم است از این مواقف به نفع استقلال و عظمت اسلام و مسلمانان استفاده شود. از این رو، شایسته است امام جمعه در خطبه ها مسائل سیاسی و اجتماعی و مصالح مسلمانان و نیازهای مادی و معنوی آنان را مطرح نماید، و سعی کند به وسیله خطبه ها بر آگاهی و رشد معنوی و سیاسی مسلمانان بیفزاید و راه های مبارزه با دشمنان اسلام را به آنان بیاموزد. حاضرین باید خطبه ها را گوش دهند و سکوت کنند و صحبت نکنند و حتی نماز نافله نخوانند و مثل حال نماز باشند، به راست و چپ نگاه نکنند، و جابه جا نشوند. اگر نمازگزاران خطبه ها را گوش ندادند یا شرایط مذکور را رعایت نکردند برخلاف احتیاط عمل کرده اند ولی نمازجمعه آنان صحیح است.

نقل قول ها

نماز جمعه یا نماز آدینه، نمازی است که مسلمانان هر جمعه، اول ظهر و به جای نماز ظهر برگزار می کنند. این نماز باید حتماً به صورت جماعت خوانده شود و به تنهایی نمی توان آن را خواند.
• «این نماز را واجب عینی می داند یعنی به جای نماز ظهر روز جمعه حتماً باید نماز جمعه اقامه شود. و این حکم صریح خداوند است در سوره جمعه و نیز سنت قطعیه. نماز عیدین (فطر و قربان) را هم جزو نمازهای واجب می شمرد.• «کسانی زودتر به بهشت می روند که زودتر در نماز جمعه حاضر شوند.»علی بن ابیطالب• «حتماً در نماز جمعه شرکت کن. نماز جمعه حج مساکین است. مسکین به معنی فقیران است. نماز جمعه حج فقرا است.» -> حضرت محمد،تهذیب‏الأحکام، ج‏۳، ص‏۲۳۶
• ای کسانی که ایمان آورده اید ! هنگامی که برای نماز روز جمعه اذان گفته می شود به سوی ذکر خدا بشتابید ، و خرید و فروش را رها کنید که این برای شما بهتر است اگر می دانستید . و هنگامی که نماز پایان گرفت شما آزادید در زمین پراکنده شوید و از فضل الهی طلب کنید ، و خدا را بسیار یاد نمائید تا رستگار شوید . -> قرآن(جمعه۱۰)
• هنگامی که مردم را به سوی نماز می خوانید (و اذان می گوئید) آنرا به مسخره و بازی می گیرند ، این بخاطر آن است که آنها قومی هستند بی عقل . -> قرآنآیه ۵۸ سوره مائده

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نماز جمعه یکی از عبادات است که دارای جهات مختلف عبادی، سیاسی و اجتماعی است همچنین منشا آثار و برکاتی می گردد آثاری چون: تقویت روح هم بستگی اسلامی و رشد ابعاد اجتماعی اسلام ؛ ایجاد وحدت و الفت بیشتر میان مسلمانان ؛ اصلاح و تزکیه فرد و جامعه با اطلاع رسانی عمومی؛ تأکید بر وعظ و آموزش احکام اسلامی؛ و مطرح کردن مسائل مهم اجتماعی و سیاسی. این عبادت در فقه اسلامی دارای احکام خود می باشد که البته بین فقهای مذاهب مختلف اسلامی، اختلافاتی در این احکام وجود دارد. نماز جمعه در زمان غیبت امام (علیه السلام) از نظر بسیاری از فقها از جمله امام خمینی (ره) واجب تخییری است، یعنی انسان مخیّر است که میان نماز ظهر یا نماز جمعه یکی را انتخاب کند.
نماز جمعه از اهمیّت زیادی برخوردار است؛ امام صادق (علیه السلام) در این زمینه می فرماید: «ما مِنْ قَدَمٍ سَعَتْ الَی الْجُمُعَةِ الَّا حَرَّمَ اللَّهُ جَسَدَها عَلَی النَّارِ؛ هیچ کس نیست که به سوی نماز جمعه گام بردارد مگر آن که خداوند سبحان آتش جهنم را بر او حرام گرداند.»درباره اهمیت حضور در نماز جمعه گفتنی است که حضرت علی (علیه السلام) زندانیان را برای شرکت کردن در آن آزاد می کرد.
نماز جمعه در سخنان امام خمینی
امام خمینی (قدس سرّه) در اهمیّت آن می فرماید: اسلام دین سیاست است، دینی که در احکام آن سیاست به وضوح دیده می شود... هر هفته یک اجتماع بزرگ تشکیل می شود تا نماز جمعه که مشتمل بر دو خطبه است و در آن باید مسائل روز و احتیاجات کشور از هر جهت طرح شود، برپا گردد؛ اسلام مردم را برای مقاصد بزرگ به این اجتماعات دعوت کرده است. «... نماز جمعه عبادت است لکن عبادتی که مدغم (ادغام شده، ممزوج) در سیاست است.»
وجوب نماز جمعه
نماز جمعه در فقه اسلامی دارای احکام خود می باشد و در بین فقهای مذاهب مختلف اسلامی، اختلافاتی در این احکام وجود دارد.
← ادله وجوب
...

پیشنهاد کاربران

Friday prayer


کلمات دیگر: