کلمه جو
صفحه اصلی

انطاکیه

فرهنگ فارسی

شهری در ترکیه که سابقا مقر سلوکیان بود واقع در ساحل ارنت یا نهر العاصی که به بحر الروم ( مدیترانه ) میریزد سابقا تا ۵٠٠٠٠٠ سکنه داشت ولی امروز جمعیت آن ۷۷٠٠٠ تن است . مرکز تجاری است .
شهری در ترکیه در کنار رود اورونتس واقع در ۲۲ کیلومتری ساحل مدیترانه . انطاکیه از شهر های مشهور قدیمی است آن را سلوکوس اول در حدود ۳٠٠ ق . م . بنا کرد و به نام پدرش آنتیخوس نام نهاد .

لغت نامه دهخدا

انطاکیه. [ اَ ی ی َ / ی َ ] ( اِخ ) شهری در ترکیه در کنار رود اورونتس ( نهرالعاصی ) واقع در 22 کیلومتری ساحل مدیترانه دارای 30385 تن جمعیت. انطاکیه از شهرهای مشهور قدیمی است ، آن را سلوکوس اول در حدود 300 ق. م. بنا کرد و بنام پدرش ، آنتیوخوس نام نهاد. بزودی از مراکز معتبر تجاری گردید و شکوه و جلالش شهرت یافت. در 64 ق. م. پومپیوس آن را گرفت و انطاکیه بزرگترین و مهمترین شهرهای آسیایی دولت روم و کرسی ایالت آسیایی امپراتوری روم گردید. در سالهای 258 و 260 م. شاپور اول ساسانی آن رااشغال و تاراج کرد و سکنه اش را به جندی شاپور منتقل نمود. در 540 م. بوسیله انوشروان ویران شد و اگرچه بوسیله یوستی نیانوس از نو بنا گردید لیکن هیچگاه رونق اولیه را پیدا نکرد. انطاکیه در تاریخ مسیحیت بسبب شوراهای دینی که در آنجا تشکیل شده اهمیت دارد. ( از دایرةالمعارف فارسی ). و رجوع به لاروس و دایرةالمعارف فارسی و معجم البلدان و قاموس کتاب مقدس و لغات تاریخیه و جغرافیه ترکی ج 1 ص 278 و قاموس الاعلام ترکی و تاج العروس و منتهی الارب و ناظم الاطباء و ایران باستان پیرنیا ( فهرست ) و اندیو در همین لغت نامه شود.

دانشنامه عمومی

انطاکیه (به یونانی: Αντιόχεια)،(به لاتین: Antiochia) نام شهری باستانی در سوی شرقی رود عاصی می باشد. امروزه شهر انتاکیه در ترکیهٔ کنونی جای آن را گرفته است.
این شهر در پایان سدهٔ چهارم پیش از میلاد و به دست سلوکوس یکم بنیاد نهاده شد.
حدود سال ۲۶۱ میلادی هنگامی که شاپور یکم رومیان را شکست می دهد، انطاکیه توسط لشکریان او تاراج می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

اَنْطاکیِه (Antioch)
اَنْطاکیِه
(نام باستانی: آنتیوخ؛ آنتیوخیا) مرکز استان هاتای(ختای) در جنوب ترکیه، با ۱۳۷,۲۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۴). در ساحل شرقی رود اورونتس(نهرالعاصی) و در ارتفاع ۸۰متری از سطح دریا قرار دارد و جنوبی ترین شهر ترکیه است. مرکّبات، میوه، و انگور از محصولات کشاورزی و چرم، ابریشم، و صنایع دستی فلزی از محصولات صنعتی آن است. سُلوکوس اولدر ۳۰۰پ م این شهر را بنا کرد و به نام پدرش، آنتیوخیا و به روایتی به نام پسرش آنتیوخوس نامید. جانشینان سلوکوس این شهر را پایتخت خود قرار دادند. انطاکیه در دورۀ آنتیوخوس چهارمبه مرکز مهم دانش و فرهنگ تبدیل شد و پس از مرگ او روبه ضعف نهاد. پومپیوس، سردار رومی، در ۶۴پ م انطاکیه و سوریه را تصرف و به قلمرو دولت روم منضم کرد. با ورود مسیحیان به این شهر به صورت مرکز دینی درآمد و به یکی از بطرک نشین های مسیحی تبدیل شد. پیروان حضرت عیسی اولین بار در این شهر مسیحی خوانده شدند. در ۲۵۸م و در ۲۶۰م شاپور ساسانی اول شهر را غارت و ساکنانش را به جندی شاپور منتقل کرد. انطاکیه پس از ظهور اسلام به مدت سیزده قرن تحت حکومت بیزانسی ها، سلجوقیان ترک، صلیبیون، و مصریان بود. این شهر در جنگ های صلیبیصحنۀ درگیری بود. جمعیت شهر در این زمان از مسلمانان و مسیحیان تشکیل می شد. مسلمانان برای جلوگیری از کمک احتمالی مسیحیان به صلیبیون آن ها را از شهر بیرون کردند. انطاکیه در ۱۵۱۶ بخشی از امپراتوری عثمانی شد. در جنگ جهانی اول تحت الحمایۀ فرانسه شد. در ۱۹۳۸ خودمختاری گرفت و در ۱۹۳۹ به ترکیه بازگردانده و از این تاریخ به بعد با نام هاتای (ختای) به یکی از استان های ترکیه تبدیل شد. انطاکیه امروزی قسمت کوچکی از انطاکیۀ قدیم است. از شهر قدیمی آثار باستانی فراوانی برجا مانده است. در ۱۹۱۰، باستان شناسان در کاوش های خود «جام بزرگ انطاکی» را کشف کردند که احتمال می دهند همان جام مقدّس باشد. قلعه ها، باروها، کلیساها، و مساجد و پل های قدیمی متعدّد نیز در این شهر وجود دارد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] انطاکیه، شهری عذاب شده به جهت تکذیب فرستادگان الهی می باشد.
اَنطاکِیه که با تای منقوط نیز خوانده شده شهری در روم باستان بوده که به دست یونانیان در سال ۳۰۰ قبل از میلاد بنا شده و هم اکنون جزو قلمرو کشور ترکیه است.
سازنده
سازنده آن را انطیقس یا انطیوخوس (معرّب انطیوکوس) سومین پادشاه پس از اسکندر گفته اند ؛ ولی برخی فرزند وی سلوکوس نیکاتور را سازنده آن دانسته اند. وی این شهر را انطاکیه نامید تا منسوب به پدرش انطیخوس باشد. برخی نیز برآن اند که پدر بنای آن را آغاز و پسر پس از درگذشت او آن را به پایان رساند ؛ امّا دسته ای از موّرخان بنای آن را توسط انطاکیة دختر روم بن یقن بن سام بن نوح (علیه السلام) دانسته اند.
جایگاه
این شهر زمانی یکی از سه شهر بزرگ سرزمین روم به شمار می آمد و دارای موقعیتی سرسبز، نهرهای آب خوش گوار و مرکز تجارت آسیای غربی و نزد یونانیان به انطاکیه زیبا و ملکه شرق مشهور بود. نصارا نیز از شهر انطاکیه با وصف شهر خدا، شهر شاهی و مادر شهرها یاد می کردند، زیرا نخستین شهری بود که اهل آن همگی به حضرت مسیح و به دین نصارا گرویدند. پولس و برنابا از حواریان حضرت عیسی (علیه السلام) در آن جا به تبلیغ اشتغال داشتند.
پیش از اسلام
...
[ویکی فقه] انطاکیه (قرآن). انطاکیه یکی از شهرهای شامات بوده، و این شهر یکی از شهرهای بسیار معروف روم قدیم بوده، و هم اکنون از نظر جغرافیایی جزء قلمرو کشور ترکیه است. و در آیاتی از قرآن به آن اشاره شده است.
انطاکیه، از شهرهای باستانی روم شرقی، واقع در ترکیه کنونی است.
در قرآن
۱. ↑ حموی، یاقوت بن عبدالله، معجم البلدان، ج۱، ص۲۶۶.
...


کلمات دیگر: