کلمه جو
صفحه اصلی

قران و استشراق

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قرآن و استشراق. از خاورشناسی یا شرق شناسی در عربی با " استشراق " و در انگلیسی با "Orientalism" یاد می شود. این واژه در ابتدا به دانشجوی اهل مشرق زمین اطلاق می شد، سپس در سال ۱۸۱۲م. در فرهنگ آکسفورد به معنای "شرق شناسی" به کار رفته است.
"Orientalism" که به معنای مکتب خاورشناسی بوده، از سه واژه تشکیل یافته؛ "Orient" به معنای خاور ، مشرق یا آسیا بوده، پسوند "al" برای ربط است، یعنی مسائل مربوط به مشرق زمین و خاورشناسی و پسوند "ism" به معنای مکتب است.
تعریف اصطلاحی استشراق
از "خاورشناسی" تعریف های بسیار مختلفی ارائه شده که تعریف کلی و ساده ی آن یعنی، مطالعه ی غربی ها درباره ی امور مختلف شرق (از لحاظ جغرافیایی، نژاد ، زبان ، هنر ، مذهب دین و...) ؛ اما این تعریف مورد پسند همه نبود، از این رو برخی دانشمندان، خاورشناسی را جهت گیری علمی برای مطالعه ی شرق و به هدف برتری و سیادت بر شرق دانستند. مناسب ترین و جامع ترین تعریف درباره ی استشراق، این است که خاورشناسی را دو نوع دانسته و برای هر کدام تعریفی خاص ارائه دهیم:
← استشراق به معنای عام
درباره ی نقطه ی آغاز استشراق، اختلاف نظر بسیاری است و از قرن ششم قبل از میلاد تا قرن نوزدهم میلادی نزدیک به دوازده نظر مختلف وجود دارد. این اختلاف نظر شدید به این دلیل است که از خاورشناسی تعریف روشن و مشخصی در دست نیست و برخی آغاز یکی از پدیده های فرهنگی را که قسمتی از شرق شناسی بوده، نقطه ی آغاز استشراق دانسته اند. در بحث تاریخی شرق شناسی دوره هایی وجود دارد که شرق شناسی طی آنها روند رشد خود را پشت سر گذاشته است:
← دوره ی استشراق دینی
...


کلمات دیگر: