کلمه جو
صفحه اصلی

نگارش قران

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نگارش قرآن. نگارش آیات قرآن در عصر پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) صورت می گرفته است.
منظور از اصطلاح «کتابت قرآن» یا «کتابت وحی»، نگارش آیات قرآن کریم بر نوشت افزارهای مختلف عصر نزول مانند سنگ، استخوان، لیف خرما، پوست و… است که عاملان و مباشران آن، گروهی از برجستگان اصحاب رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) و تحت نظارت و اشراف آن حضرت بودند.
امتیاز قرآن
به طور کلی، یکی از امتیازات قرآن کریم بر سایر کتاب های آسمانی آن است که علی رغم این که عرب ها چندان با نگارش آشنا نبودند و با توجه به حافظه قوی خود تمایلی به این کار نداشتند، قرآن کریم به سفارش رسول گرامی (صلی الله علیه و آله وسلّم) همزمان با نزول، نگارش یافت و این روند تا پایان دوران رسالت ادامه یافت؛ به گونه ای که با پایان یافتن دوره نزول، تمام آیات قرآن مکتوب شده بود.
پیدایش خط عربی
اثری به دست نیامده است که بر آشنایی عرب حجاز به کتابت و خط در گذشته دور دلالت داشته باشد. آنان اندکی پیش از ظهور اسلام با خط و کتابت آشنا شدند.علت آن که کتابت و خط در میان عرب حجاز رایج نبوده، زندگی بدوی آنان بوده است. آنان همواره در حال کوچ کردن و رفت و آمد و یا جنگ و غارت به سر می برده اند. این قبیل اشتغالات، آنان را از تفکر درباره صنایع و از جمله کتابت که از صنایع مدنیت و شهر نشینی است، باز می داشت. جز برخی از آنان که به منظور تجارت به شام و عراق سفر می کردند، رفته رفته تحت تاثیر مردم متمدن آن مناطق قرار گرفتند و متخلق به اخلاق آنان شدند، و خط و کتابت را به عاریت از آنان گرفتند. از این رو با خط نبطی و یا سریانی آشنا شدند، و این دو نوع خط تا پس از فتوحات اسلامی در عرب باقی و معروف بود.
← پیدایی خط کوفی
...


کلمات دیگر: