کلمه جو
صفحه اصلی

لطف الله صافی گلپایگانی

دانشنامه عمومی

لطف الله صافی گلپایگانی (زادهٔ ۳۰ بهمن ۱۲۹۷، گلپایگان) از مراجع تقلید شیعه است که در قم زندگی می کند.سید محمدتقی خوانساری سید حسین طباطبایی بروجردی محمدکاظم شیرازی سید جمال الدین گلپایگانی محمدعلی کاظمی
پدر او، آخوند ملا محمدجواد صافی گلپایگانی (۱۲۴۹–۱۳۳۷ خورشیدی)، از فقهای عصر خویش بود. و مادرش، فاطمه خانم، دختر مجتهدی به نام آخوند محمدعلی بود. علی صافی گلپایگانی برادر او بود. آخوند محمدعلی، هم بحث میرزای شیرازی بوده است. لطف الله صافی گلپایگانی همچنین داماد سید محمدرضا گلپایگانی است که بر پیکر وی نیز نماز میت اقامه کرده بود. لطف الله صافی اکنون از مراجع طرازاول شیعه به شمار می رود. وی به خاطر نوشتن کتاب التعزیر؛ أنواعُه و ملحقاتُه، که یک کتاب فقهی است، برندهٔ کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، و به خاطر نوشتن کتاب پرتوی از عظمت حسین، برندهٔ کتاب سال ولایت گردیده است.وی همچنین به دلیل نوشتن همین کتاب در سال ۱۳۸۱ به عنوان خادم برگزیدهٔ فرهنگ مکتوب عاشورا ازسوی وزارت ارشاد شناخته شد.او برگزیدهٔ هفتمین همایش دکترین مهدویت به خاطر تألیف کتاب منتخب الاثر است.
صافی گلپایگانی ابتدا در گلپایگان، کتب پایهٔ ادبیات عرب را نزد آخوند ملا ابوالقاسم مشهور به «قطب» آموخت و ادامه مباحث ادبیات، کلام، تفسیر، حدیث، فقه و اصول را تا پایان سطح نزد پدر فراگرفت. در سال ۱۳۶۰ قمری گلپایگان را ترک کرد و به حوزه علمیه قم رفت.وی چند سال بعد به نجف رفت و در آنجا نیز از استادان آن حوزه، برای یک سال بهره مند شد. پس از آن مجدداً به قم بازگشت و بیش از پانزده سال، در مجلس درس سید حسین طباطبایی بروجردی شرکت جست و نیز یکی از مشاورین ویژه و اصحاب خاص استفتاء او گشت. بروجردی، پاسخگویی به سؤالات مهم و حساسی از فقه و کلام شیعی و نیز نگارش کتابی دربارهٔ مهدویت را که منتخب الاثر نام گرفت، به لطف الله صافی واگذار کرد.
از اساتیدش در قم سید محمدتقی خوانساری، سید محمد حجت کوه کمری، سید صدرالدین صدر، سید حسین طباطبایی بروجردی و در نجف محمدکاظم شیرازی، سید جمال الدین گلپایگانی و محمدعلی کاظمی را می توان نام برد.

نقل قول ها

لطف الله صافی گلپایگانی (۱۹۱۹) مرجع تقلیدِ شیعهٔ دوازده امامی ایرانی، ادیب و شاعر فارسی زبان.
• «اگر این دین و این برنامه های انسان سازی که در این دین است، به دیگران شناسانده شود و آن را بشناسند، خود به خود دلهایشان به اسلام مایل خواهد شد، زیرا تشنه اگر به آب خوشگوار هدایت شد، خودش آن را می نوشد، و گرسنه اگر به سفره غذای لذیذ و بی ضرر دعوت شد، آن را تناول می کند. آنچه فطرت انسانها می خواهد، در این دین، که دین فطرت است و دین همه و برای همه است و به یک قوم و نژاد اختصاص ندارد وجود دارد؛ فِطْرَةَ اللّهِ الّتی فَطَرَ النّاسَ عَلَیْها. (این فطرت الهی است که مردمان را بر وفق آن آفریده است) دین اسلام در طبع خود چنان است که باید عالمگیر باشد و عالم گیر خواهد شد. بشریت بدون دین نمی تواند خود را آرام کند و این زندگی دنیا را معنا و تفسیر کند و آن را پوچ و بی معنا نشمارد، و دینی که می تواند او را به این معانی ارزشمند برساند غیر از دین اسلام نیست.»• «یکی از مسائل مهم، مسأله هویت اسلامی است که هر مسلمانی به آن هویت افتخار دارد. مسلمان پیش از اینکه هویت نژادی یا آسیایی یا اروپایی یا آفریقایی داشته باشد، هویتش اسلامی است. افتخارش به اسلام، به قرآن، به تاریخ اسلام، به مفاخر عالم اسلام، به آثار اسلامی، به مسجد الحرام، به مسجد مدینه، به مسجد الاقصی، به مسجد کوفه، به مساجد ویران شده اسپانیا، به مساجد عظیم هند و ترکیه و مشاهده مشرفه و مقامات مقدّسه اهل بیت، علیهم السّلام، و صدها و هزارها سوابق گوناگون تاریخی وعظمت تمدن اسلامی و شاهکارهای علم وآثار نبوغ مسلمین است.»

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] لُطفُ الله صافی گُلپایگانی (زاده ۱۳۳۷ق)، از مراجع تقلید شیعیان و از اساتید درس خارج فقه و اصول در قم. او از شاگردان برجسته آیت الله بروجردی و عضو شورای استفتای وی بوده و کتاب منتخب الاثر درباره امام دوازدهم شیعیان را به توصیه استاد خود نوشته است. عضویت در مجلس خبرگان قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، عضویت در شورای نگهبان و دبیری آن، از مناصب سیاسی صافی گلپایگانی بوده است. از او آثار فراوانی منتشر شده که به ۸۰ عنوان فارسی و عربی می رسد و برخی از این موارد، جایزه کتاب سال ولایت و کتاب سال مهدویت را به دست آورده اند. حرمت مطلق موسیقی، یکی از فتواهای صافی گلپایگانی است که در تاریخ فقه شیعه کم سابقه است.
لطف الله صافی، ۱۹ جمادی الاول ۱۳۳۷ق، ۳۰ بهمن ۱۲۹۷ش، در گلپایگان متولد شد. تحصیلات خود را در گلپایگان آغاز کرد و ادبیات عرب، کلام، تفسیر قرآن، حدیث، فقه و اصول را تا پایان سطح، در زادگاه خود به سرانجام رساند.
لطف الله صافی گلپایگانی، در ۲۳ سالگی (۱۳۶۰ق) از گلپایگان به قم هجرت کرد و در درس سید محمدتقی خوانساری، سید محمد حجت کوه کمره ای، سید صدرالدین صدر، سید محمدرضا گلپایگانی و آیت الله بروجردی حاضر می شد. او پس از چهار سال اقامت در قم، به مدت یک سال در نجف ساکن شد و در درس محمدکاظم شیرازی، سید جمال الدین گلپایگانی و شیخ محمدعلی کاظمی حضور یافت. او داماد سید محمدرضا گلپایگانی است.


کلمات دیگر: