کلمه جو
صفحه اصلی

نماز جعفر طیار

دانشنامه عمومی

نماز جعفر طیار نمازی است که برای آن فضیلت های فراوانی ذکر شده است. محمد بن عبدالله این نماز را به عنوان هدیه ای به جعفر بن ابی طالب (معروف به جعفر طیار) آموخت.
نماز غفیله
نافله
پیرامون پیشینه این نماز اینگونه روایت شده است: هنگامی که جعفر طیار در روز فتح خیبر از حبشه به شهر مدینه آمد، پیامبر اسلام به استقبال وی رفت و به مردم گفت:
«نمی دانم به کدام یک از این دو خوشحالی کنم، به فتح خیبر یا به برگشتن پسر عمویم جعفر؟» بعد از آن، پیامبر اسلام نماز جعفر طیار را به وی یاد داد و اشاره کرد: «اگر توانستی این نماز را هر روز، و اگر نتوانستی هر هفته، و اگر نتوانستی هر ماه، و اگر نتوانستی هر سال، و اگر نتوانستی در عمر خود یک بار این نماز را بخوان. اگر این نماز را خواندی، خداوند گناهان بزرگ و کوچک، قدیم و جدید و گناه عمدی و اشتباهی تو را می بخشد».
کتاب ثواب الأعمال اینگونه از علی بن موسی الرضا نقل می کند کسی که این نماز را می خواند، خداوند گناهانش را می آمرزد. در کتاب مستدرک الوسائل از امام ششم شیعه، جعفر صادق نقل می کند که «هر کس نماز جعفر را هر روز بخواند، بدی های او نوشته نمی شود و برابر هر تسبیحی که در این نماز می خواند خداوند به او یک ثواب عطا کرده و یک درجه در بهشت به او می بخشد.»

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] در دین مقدس اسلام نمازهای مستحبی زیادی وارد شده است که از آنها به نوافل تعبیر می شود، یکی از نمازهای مستحبی که به آن تأکید و سفارش شده، نماز جعفر طیار است که این نماز، هدیه ای از سوی پیامبر اسلام (صلّی الله علیه وآله) به جعفر بن ابی طالب است.
زمانی که جعفر در روز فتح خیبر، از «حبشه» به «مدینه» آمد، رسول خدا (صلّی الله علیه وآله) به استقبال او رفت و پیشانی او را بوسید آن گاه رو به مردم کرد و فرمود. نمی دانم به کدام یک از این دو خوشحالی کنم، به فتح خیبر یا به برگشتن پسر عمویم جعفر؟ سپس این نماز را به او آموختند و فرمودند: «اگر توانستی این نماز را هر روز، و اگر نتوانستی هر هفته، و اگر نتوانستی هر ماه، و اگر نتوانستی هر سال، و اگر نتوانستی در عمر خود یک بار این نماز را بخوان. اگر این نماز را خواندی، خداوند گناهان بزرگ و کوچک، قدیم و جدید و گناه عمدی و اشتباهی تو را می بخشد».
فضیلت نماز
امام باقر (علیه السلام) فرمود: «در هر رکعت از نماز جعفر، هفتاد و پنج بار تسبیحات گفته می شود که هر کدام چهار تسبیح است و جمعاً در هر رکعت، سی صد تسبیح می شود، و روی هم هزار و دویست تسبیح در چهار رکعت گفته می شود، و خداوند عزّ و جلّ آنها را مضاعف می سازد (و چنان که وعده فرموده در برابر هر حسنه ده حسنه پاداش عطا می فرماید) به پاداش آنها برای آن شخص، دوازده هزار حسنه منظور می کنند که هر حسنه از آن در ارزش و گرانی قدر، مانند کوه احد و بزرگ تر از آن است». امام کاظم (علیه السلام) فرمود: «کسی که نماز جعفر را بخواند اگر گناه او به عدد ریگ های درهم فشرده بیابان و به اندازه کف های دریا باشد، خداوند همه آنها را می بخشد». بهترین وقت خواندن نماز جعفر، ظهر روز جمعه است، ولی در هر روز و هر ساعتی از شبانه روز می شود آن را خواند.
وقت فضیلت نماز
با فضیلت ترین وقت خواندن نماز جعفر (طیار) روز جمعه هنگام بالا آمدن آفتاب است. می توان آن را از نافله های شب یا روز حساب کرد که هم برای او از نوافلش حساب شود و هم نماز جعفر (طیار)، کما این که در روایت آمده است پس با نماز جعفر نافله نماز مغرب را مثلاً نیت می کند.
روش های خواندن نماز
...


کلمات دیگر: