کلمه جو
صفحه اصلی

مصعب بن عمیر

دانشنامه عمومی

مصعب بن عمیر بنا بر بعضی منابع شیعه ۱۸ امین فردی بود که مسلمان شد . وی از اشراف زادگان مکه بود و مدت ها ایمان خود را از پدر و مادر خود مخفی نگاه داشته بود. سرانجام وقتی مسلمان بودن وی آشکار شد خویشان او، وی را طرد کردند. وی بعدها در نخستین هجرت به حبشه شرکت کرد و پس از بازگشت در شعب ابی طالب محمد را همراهی می کرد. وی پیش از پیمان عقبه اول به عنوان اولین معلم قرآن به یثرب اعزام شد. وی در جنگ بدر و جنگ احد پرچم دار سپاه اسلام بود و در جریان جنگ احد و هنگام دفاع از محمد در سال سوم هجری در سی سالگی کشته شد. محمد بعد از خاتمه جنگ احد رو به جنازه مصعب گفت: «گواهی می دهم که لباس تو در مکه از همه فاخرتر بود ولی تو با پذیرش اسلام به آن وضع پشت پا زدی».

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مُصعَب بن عُمَیر، یکی از صحابه پیامبر اسلام و از نخستین مسلمانان بود که به حبشه هجرت نمود. وی اولین نماینده رسمی پیامبر برای تبلیغ اسلام و اولین کسی است که نماز جمعه را در مدینه به پا داشت. او از جانب پیامبر به "مصعب الخیر" ملقب گردید و سرانجام در جنگ احد به شهادت رسید.
ابوعبدالله، مصعب بن عمیر بن هاشم بن عبد مناف قرشی، صحابی برجسته و برگزیده و از نخستین مسلمانان بود و اسلام خویش را از خانواده اش پنهان می کرد و چون از مسلمان شدن او آگاه شدند، زندانی و پس از چندی رهایش ساختند، به حبشه هجرت کرد واز آن جا پس از عقبه اول به مکه بازگشت.
ذهبی، محمد بن احمد، سیر اعلام النبلاء، ج۳، ص۹۶.
پس از بیعت عقبه اول، انصار مردی را با نامه ای به حضور رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) فرستادند و تقاضا کردند که فردی را نزد ما بفرست تا احکام دین و قرآن به ما بیاموزد.
ابن سعد، محمد، الطبقات الکبری، ج۳، ص۸۸.
این جوان با ایمان و پُرشور و با تدبیر، ماموریت خود را به خوبی انجام داد، طولی نکشید که همه اقشار مدینه، بخصوص نسل جوان، دعوت او را پذیرفتند و مسلمان شدند. بر پایه برخی احادیث ، نماز جمعه قبل از هجرت و در سال دوازدهم بعثت در مکه تشریع شد. در این سال ، پیامبر اکرم (صلی اللّه علیه وآله وسلم )، که امکان برگزار کردن نماز جمعه را در مکه نداشت ، در نامه ای از مُصعَب بن عُمَیر خواست که نماز جمعه را در مدینه اقامه کند.بنابراین او نخستین کسی است که نماز جمعه در مدینه، به امامت او اقامه گردید.
ابن هشام، عبدالملک، السیرة النبویة، ج۲، ص۲۹۶.
...


کلمات دیگر: