کلمه جو
صفحه اصلی

حوامیم

لغت نامه دهخدا

حوامیم. [ ح َ ] ( ع اِ ) ابن خالویه گوید: حوامیم ج ِ حم ، از کلام عرب نیست ، بلکه کلام کودکان است که گویند: تعلمنا الحوامیم بلکه جمع آن آل حم [ حا میم ] یا ذوات حم است و آن هفت سوره است از قرآن : المؤمن ، فصلّت ، الشوری ، الزخرف ، الدخان ، الجاثیة، الاحقاف یعنی سوره هائی که به این لفظ «حم » آغاز میگردد و آن نام اعظم خداست. ( از اقرب الموارد ).

دانشنامه عمومی

حوامیم، مجموعه سوره هایی از قرآن است که با حروف مقطعه حم حا-میم شروع می شوند. این هفت سوره مکی به ترتیب، عبارت است از: سوره غافر، سوره فصلت، سوره شوری، سوره زخرف، سوره دخان، سوره جاثیه و سوره احقاف.
اولین سوره از این سوره ها، غافر است و به همین دلیل به آن حم اولی نیز گفته می شود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حَوامیم، نامِ گروهیِ سوره های چهلم تا چهل وششم قرآن کریم در ترتیب مصحف شریف می باشد که با حروف مقطّعه «حم» (حاء، میم) آغاز می شوند.
این سوره ها به ترتیب عبارت اند از: «غافِر (مؤمن)، فُصِّلَت، شوری، زُخرُف، دُخان، جاثیه و احقاف» . به مجموع این سوره ها « ذوات حم » یا «آل حم» نیز گفته اند.
طبرسی، مجمع البیان فی تفسیرالقرآن، ج۸، ص۷۹۷.
گفته اند که جمع بستن «حم» به «حوامیم» از کلام عرب نیست، بلکه از کلام کودکان است که می گویند: «تَعَلَّمنا الْحَوامیم» و بهتر آن است که «حم» به «ذوات حم» یا «آل حم» جمع بسته شود
اسماعیل بن حماد جوهری، الصحاح:تاج اللغة و صحاح العربیة، ذیل «حم»، چاپ احمد عبدالغفور عطا، قاهره ۱۳۷۶، چاپ افست بیروت ۱۴۰۷.
در همه این سوره ها، بلافاصله پس از حروف مقطّعه، از وحی و قرآن و نزول آن سخن به میان می آید. به عقیده برخی مفسران، این ویژگی مشترک، به علاوه همگونی این سوره ها از حیث بافت و نظم سخن و همسانی آن ها از حیث حجم، موجب شباهت و پیوستگی آن ها شده است و در نتیجه، این سوره ها در پی هم قرار گرفته اند.
طبرسی، مجمع البیان فی تفسیرالقرآن، ذیل فصّلت: ۱.
...


کلمات دیگر: