کلمه جو
صفحه اصلی

جلال الدین دوانی

فرهنگ فارسی

محمد بن اسعد یا سعد یا سعدالدین اسعد کازرونی صدیقی از حکمائ و متکلمین بزرگ است که در همه علوم متداول بخصوص در علوم عقلی تبحر داشت وی از احفاد محمد بن ابی بکر است . تالیفات بسیاری دارد او راست : ۱ - اثبات الواجب الجدید ۲ - اثبات الواجب القدیم ۳ - اخلاق جلالی نام این کتاب لوامع الاشراق فی مکارم الاخلاق است . ۴ - افعال الله تعالی ۵ - التصوف و العرفان ۶ - تفسیر سوره جحد

لغت نامه دهخدا

جلال الدین دوانی . [ ج َ لُدْ د ن ِ دَ ] (اِخ ) محمدبن اسعد یا سعدالدین اسعد یا محمد اسعدبن سعدالدین اسعد کازرونی صدیقی از حکما و متکلمین بزرگ است که درهمه ٔ علوم متداول بخصوص در علوم عقلی تبحر داشت . علامه ٔ دوانی مدتی متصدی قضاوت فارس بود. وی از احفاد محمدبن ابی بکر است . تألیفات بسیاری دارد. او راست :
1 - اثبات الواجب الجدید. 2 - اثبات الواجب القدیم . این کتاب را بنام سلطان محمد فاتح متوفی بسال 886 هَ . ق . تألیف کرد. 3 - اخلاق جلالی . نام این کتاب لوامعالاشراق فی مکارم الاخلاق است . 4 - استکاکات الحروف و طبایعها و اعدادها و مایتعلق باعداد الحروف من المسائل الموسومة بارثماطیقی . 5 - افعال العباد. این کتاب بسال 1315 هَ . ق . در ضمن مجموعه ای بنام کلمات المحققین بچاپ رسید. 6 - افعال اﷲ تعالی . 7 - انموزج العلوم . این کتاب مشتمل بر تحقیقاتی بر بخشی از مسائل علوم حدیث و فقه و اصول فقه و طب و تفسیر و کلام و هیأت و هندسه و منطق و ارثماطیقی و بعضی خلافیات است . 8 - الانوار الشافیة. 9 - تحفه ٔ روحانی در علم حروف و خواص و اسرار آنها. 10 - التصوف و العرفان . 11 - تفسیر آیه ٔ کلوا و اشربوا و لاتسرفوا (قرآن 31/7). 12 - تفسیر سوره ٔ اخلاص . 13 - تفسیر سوره ٔ جعد. 14 - تنویرالمطالع جدید. 15 - تنویرالمطالع قدیم . و این هر دو کتاب حاشیه ای است بر حاشیه ٔ قدیم و جدید میرصدرالدین دشتکی و هر دو حاشیه ٔ دشتکی متعلق بشرح مطالع قطب الدین رازی است . 16 - التوحید. 17 - الجبر و الاختیار. 18 - حاشیه ٔ تحریر القواعد المنطقیة فی شرح الشمسیه . و این کتاب تحریر همان شرح قطب الدین رازی برشمسیه ٔ نجم الدین کاتبی است و با چند حاشیه و شرح دیگر در استانبول چاپ شده است . 19 - حاشیه ٔ تهذیب المنطق یا شرح تهذیب المنطق بنام العجالة. این کتاب در لکنهور با چند رساله ٔ دیگر یکجا چاپ شده است . 20 - حاشیه ٔ اجد بر شرح تجرید قوشچی . 21 - حاشیه ٔ جدید بر شرح تجرید قوشچی . 22 - حاشیه ٔ قدیم بر شرح تجرید قوشچی .الذریعه حاشیه ٔ سوم وی را بر شرح تجرید بنام اجد موسوم گردانده و آرد: هر دو شرح اجد و جدید در کتابخانه ٔ رضویه موجود است . در معجم المطبوعات آمده که حاشیه ٔ شرح قوشچی در استانبول چاپ سنگی شده و معلوم نیست که کدام یک از حواشی اوست . 23 - زوراء در حکمت . این کتاب در قاهره چاپ شده است . 24 - شرح العقاید العضدیه . این کتاب در استانبول و پتربرغ چاپ شده است . 25 - شرح هیاکل النور شهاب الدین یحیی بن حبش سهروردی . 26- نور الهدایة. این کتاب نیز بچاپ رسیده است .
دوانی گاه شعر میسرود. اشعار نغز و طرفه ای دارد که در آنها به فانی تخلص میکرده است . این اشعار در مدح امیرالمؤمنین ازاوست :
ای مصحف آیات الهی رویت
وی سلسله ٔ اهل ولایت مویت
سرچشمه ٔ زندگی لب دلجویت
محراب نماز عارفان ابرویت .
خورشید کمال است نبی ، ماه ولی
اسلام محمد است و ایمان علی
گربینه ای در این سخن میطلبی
بنگر که ز بینات اسماست جلی .
مرا بتجربه معلوم شد در آخر حال
که قدر مرد بعلم است و قدرعلم بمال .
وفات ملا جلال بین سالهای 902، 907، 908،918، 928 هَ . ق . اتفاق افتاد و بنا بنوشته ٔمؤلف ریحانة الادب دو تاریخ دومی و سومی اقرب بصحت است . احمد رفعت تاریخ وفات او را 970 نوشته و این غلط یا اشتباه است . (روضات الجنات ص 162) (قاموس الاعلام ترکی ) (معجم المطبوعات ) (بعضی مجلدات الذریعه ) (ریحانة الادب ج 2 ص 27 و 28) (کشف الظنون حاجی خلیفه ) (شرح احوال ملاجلال الدین دوانی تألیف آقای علی دوانی ).


دانشنامه عمومی

علامه جلال الدین محمد دوانی کازرونی صدیقی مشهور به محقق (۸۳۰ در دوان کازرون – ۹۰۸ هجری قمری)، عارف، حکیم، متکلم و دانشمند بزرگ سدهٔ نهم (برابر قرن پانزدهم میلادی) ایرانی است. بعد از آنکه علوم مقدماتی را در دوان نزد پدرش سعدالدین اسعد دوانی فراگرفت، برای تکمیل تحصیلات، دوان را به قصد شیراز ترک کرد.
اخلاق جلالی
کتاب شرح عقاید عضدی را که از آثار مهم اوست.
کتاب خلق الاعمال در کلام
رساله زوراء در حکمت
اثبات واجب قدیم
خلق افعال
عرض لشکر
شرح الرباعیات (رباعیات فلسفی و عرفانی وی توسط مهدی دهباشی شرح، تصحیح و در سال ۱۳۶۸ چاپ گردیده است)
شرح یکی از غزل های حافظ
کتاب نور الهدایه فی اثبات الامامه به فارسی که در اواخر عمر نگاشته است و یکی از شواهد تشیع جلال الدین است.
وی در آنجا نزد اساتیدی همچون سیدصفی الدین عبدالرحمن حسینی ایجی علوم حدیث، مظهرالدین محمد کازرونی، علوم معقول و ابوطاهر مجدالدین محمد فیروزآبادی و ابن جزری تفسیر را فراگفت و شهرت فراوانی در فارس به دست آورد؛ به طوری که از همه جای دنیا، از روم و آذربایجان و بغداد و هرمز و کرمان و طبرستان و خراسان، دانش پژوهان رهسپار شیراز می شدند و از محضر درس او استفاده می کردند. دوانی، دوباره در زمان سلطنت پادشاهان آق قوینلو بر فارس، به فارس برگشت و مقام قضا را در منطقه با اختیارات تام برعهده گرفت.
پدرش سعدالدین اسعد، از شاگردان محقق مشهور «میر سید شریف جرجانی» بود و در دوان به تدریس علوم دینی و قضایای شرعیه اشتغال داشت.علامه در زمان صفویان به مذهب شیعه پیوست. در کوه های سربه فلک کشیده شمال دوان، غاری موجود است بنام غار «مُل جلال» (ملاجلال) که وی در این غار مطالعه، خلوت و عبادت می کرده است. آرامگاه وی نیز در دوان قرار دارد که با عنوان شیخ عالی مشهور است.
علوم مقدماتی را نزد پدرش در زادگاهش آموخت و سپس برای تکمیل علوم به دارالعلم شیراز آمد و در رشته های مختلف فلسفه، ریاضی، کلام و منطق از محضر حکما و دانشمندان استفاده نمود و حکمت و فقه و اصول و تفسیر و حدیث و ادبیات عرب و عجم را یادگرفت و بعد به تدریس مشغول شد.

نقل قول ها

جلال الدین، محمد بن اسعد صدیقی دوانی (۱۴۲۶، دوان – ۲۲ سپتامبر ۱۵۰۲، کازرون) قاضی، فقیه شافعی و فیلسوف ایرانی بود.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ملا جلال الدین دوانی از دانشمندان ایرانی زاده ۸۳۰ ق و متوفای ۹۰۸ق، است.
دوان در دوازده کیلومتری شمال شرقی کازرون ، در استان فارس، با موقعیت ۵۱ درجه و ۵۵ دقیقه طول شرقی و ۲۹ درجه و ۲۲ دقیقه عرض شمالی قرار دارد، مساحت آن ۲۴/۱۱ هکتار و جمعیتش در سال ۱۳۶۵ شمسی ۹۸۵ نفر بوده است دوان در جلگه ای به نام درک (دشت) دوو واقع شده است که در انتهای رشته کوهی امتداد یافته از کازرون به سوی دوان قرار دارد آب و هوای این جلگه گرم و خشک است و زمستانی معتدل دارداما از آنجا که دوان در مسیر جریان بادهای مرطوب مدیترانه ای قرار گرفته است، کشاورزی دیم در آنجا عملی است و پوشش گیاهی، به ویژه منابع طبیعی جنگلی، آن از نواحی دیگر زاگرس غنی تر است، اما به لحاظ زیاده روی مردم در بهره برداری این جنگلها بسیار خلوت شده اند
پیشینه تاریخی دوان
تاریخ دوان به پیش از اسلام باز می گردد و از همان زمان به همین نام خوانده می شد این روستا جزو اردشیر خوره، یکی از پنج کورت (کوره) پارس، بود که به گواهی ابن بلخی میان کازرون و نوبنجان بوده است و این نشان می دهد که این شهرک دارای اهمیتی بوده که جدا از کازرون به شمار می آمده است شاید دلیل آن وجود آتشکده باشد اکنون نیز گویش مردم دوان با پهلوی میانه، نزدیکی هایی دارد دوان مانند دیگر روستاهای پیرامون کازرون، تا سده پنجم هجری و پایان فرمانروایی دیالمه از مراکز باقیمانده زرتشتیان پس از اسلام بود و مردم آن زرتشتی بودند در سده پنجم هجری شیخ ابواسحاق توانست در سال ۴۰۷ق اسلام را در کازرون رواج دهد و فرزندانش بسیاری از مردم دوان را به اسلام فراخواندند
خاندان دوانی
مشهور است که جلال الدین از اولاد محمد بن ابی بکر و معروف به صدیقی است از این جهت میان شیعه و سنی محترم می زیست زیرا سنی ها او را از نسب خلیفه اول و شیعه او را از نسل محمد بن ابی بکر می دانستند در همه تذکره ها و کتب تراجم به این نکته اشاره شده است نام پدر وی را هم سعدالدین اسعد ثبت کرده اند سعد الدین از علمای سرشناس کازرون و دوان و از شاگردان محقق مشهور میر سید شریف جرجانی (مؤلف کتب مقدماتی حوزه مثل صرف میر، العوامل فی النحو، کبری و صغری در منطق و) بود سعدالدین اواخر عمر خود را در دوان سپری کرد و به رتق و فتق امور شرعی دوان پرداخت و همان جا وفات کرد و به خاک سپرده شد
ولادت جلال الدین
...


کلمات دیگر: