کلمه جو
صفحه اصلی

البدء و التاریخ

دانشنامه عمومی

البدء و التاریخ، عنوان کتابی دربارة آغاز آفرینش و تاریخ پیشامدهایی که پس از آن به وقوع پیوسته است. این کتاب را در ۳۵۵ ابونصربن مطهربن طاهر مقدسی در بُست سیستان، برای یکی از امیران سامانی نوشت، اما چون نامش در آن نیامده است، برخی، از جمله ابن وردی و به پیروی از او حاجی خلیفه، آن را به ابو زید احمدبن سهل بلخی (متوفی ۳۴۰) نسبت داده اند. منشأ این انتساب احتمالاً نسخه ای خطی ازاین اثر در کتابخانة صدر اعظم داماد ابراهیم پاشا است که خلیل بن الحسن الکردی الوَلاشْجِردی در ۶۲۲ کتابت کرده و در آن، چنان ادعایی کرده است؛ در حالی که در مقدمة البدء و التاریخ، نویسنده، تاریخ تألیف را ۳۵۵ آورده و به تصریح یاقوت (ج ۱، ص ۱۴۱) بلخی در ۳۲۲ درگذشته است.
این کتاب در سال ۱۸۹۹ از سوی کلمان هوار (۱۹۲۸–۱۸۵۴ م) در پاریس منتشر شد. محمد رضا شفیعی کدکنی نیز در سال ۱۳۷۴ خورشیدی، برگردان فارسی آن را در تهران انجام داده و به چاپ رسانده است.

دانشنامه آزاد فارسی


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اَلْبَدْءُ وَالتّاریخ، عنوان کتابی درباره آغاز آفرینش و تاریخ پیشامدهایی که پس از آن به وقوع پیوسته است.
این کتاب را در ۳۵۵ ابو نصر بن مطهر بن طاهر مقدسی در بُست سیستان، برای یکی از امیران سامانی نوشت، اما چون نامش در آن نیامده است، برخی، از جمله ابن وردی و به پیروی از او حاجی خلیفه، آن را به ابو زید احمد بن سهل بلخی (متوفی ۳۴۰) نسبت داده اند.
منشأ این انتساب احتمالاً نسخه ای خطی از این اثر در کتابخانه صدر اعظم داماد ابراهیم پاشا است که خلیل بن الحسن الکردی الوَلاشْجِردی در ۶۲۲ کتابت کرده و در آن، چنان ادعایی کرده است؛ و به تصریح یاقوت، بلخی در ۳۲۲ درگذشته است.
ابن ندیم نیز در آثار بلخی از این کتاب نام نبرده است.
افزون بر این، نویسندگان قدیم، از جمله ثعالبی، ابوالمعالی رازی و بناکتی که از البدء و التاریخ نقل کرده اند، همه آن را به نام مقدسی نوشته اند.
منهاج سراج نیز در طبقات ناصری حدود بیست مورد از البدء و التاریخ نقل کرده است.
اما اشاره ای تاریخی به کشف معادن طلای خَشباجی در سیستان در ۳۹۰ که به عنوان یکی از عجایب به کتاب افزوده شده است، کار تعیین نویسنده و تاریخ نگارش را پیچیده می کند.
زیرا نویسنده این بخش ها و این که آیا در این سال قسمت های دیگری نیز به کتاب افزوده شده است یا نه، معلوم نیست.

سال تولد و وفات مقدسی
به رغم شهرت بسیار مقدسی، سال تولد و وفات او مشخص نیست، اما احتمالاً چند سالی پس از نگارش این کتاب زنده بوده است.

← دلیل نسبت مقدسی به مؤلّف
از مطالب کتاب چنین بر می آید که مقدسی به چند زبان و خط آشنایی داشته، سفر های متعددی کرده و از دانش های وسیع و گوناگون برخوردار بوده است.

منابع کتاب
...


کلمات دیگر: