کلمه جو
صفحه اصلی

المقنعه

دانشنامه آزاد فارسی

المُقنِعه
رجوع شود به:مقنعه (المقنعه)

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] المقنعة. محمد بن محمد بن نعمان ابن معلم ابوعبدالله عکبری بغدادی، معروف به شیخ مفید (م 413 ق).
وی یکی از مشاهیر علما و مراجع بزرگ شیعه در عصر خویش بود و از آغاز زندگی با قرآن و کتب دینی انس داشت. او از نوجوانی از مکتب ابن قولویه، شیخ صدوق، ابوغالب رازی و ابن جنید سال ها بهره مند بود و در سایه کوشش و تحقیقات خود به مقام علمی و سمت استادی نایل آمد.
در عصر مفید، بغداد مرکز علوم اسلامی بود و در پایگاه خلفای عباسی، فقهِ مذاهب اربعه تدریس می شد و در کنار مکاتیب، مکتب شیخ مفید با جلوه خاصی از رونق بیشتری برخوردار بود. مفید در عصر خودش از مبتکران علم کلام و فقه استدلالی بشمار می رفت. امام زمان عجل الله تعالی فرجه شریف درباره او ضمن توقیعی خطاب به وی می فرماید: «شیخ السدید و مولی الرشید الاخ الولی الناصر لنا...».
شیخ طوسی درباره او می گوید: «ابوعبدالله مفید معروف به ابن معلم از متکلمان طایفه امامیه است که در فقه و کلام بر همه مقدم، فکرش عالی و حاضر جواب بود. ریاست شیعه در آن زمان به وی منتهی می شد».
این کتاب در دو بخش تدوین شده است: بخش نخست مربوط به اصولی اعتقادی است. در این قسمت مؤلف راجع به توحید و صفات حق تعالی، وجوب اعتقاد به انبیا و رسل، وجوب اعتقاد به امامت، ولایت اولیاءالله ، وجوب اعتقاد به معاد، وجوب معرفت و عمل به شرایعت اسلام و وجوب نماز بحث می کند.
بخش دوم مربوط به فروع فقهی است که از کتاب طهارت شروع می شود و به کتاب وکالت خاتمه می یابد. این کتاب فتوایی است.

پیشنهاد کاربران

بنام خدا
با سلام، المقنعه کتابی هست در خصوص فقه شیعی که توسط شیخ مفید ( نعمانی ) اعلی الله مقامه نوشته شده است که توسط شاگرد خود مرحوم شیخ طوسی اعلی الله مقامه تشریح شده و در بیروت در ده جلد به عربی چاپ شده است و نام ان تهذیب الاحکام که یکی از کتب اربعه شیعه امامیه اصولی بوده و از جایگاه ویژهای برای علما برخوردار هست . و الاستبصار نیز که از کتب شیخ طوسی هست یکی دیگر از کتب اربعه میباشد و در چهار جلد حقیر انرا دیدهام. کتب اربعه که توسط سه عالم وارسته اعلی الله مقامه نگاشته شده است ، و در قرون ۴/۵ قمری نگاشته شده ، این سه دانشمند به محمدون ثالث اول موسوم میباشند. که علامه مرحوم کلینی رازی اعلی الله مقامه که استاد مرحوم شیخ مفید بودند کتب اصول و فروع و روضه کافی را مرقوم فرمودهاند و مرحوم شیخ صدوق کتاب من لا یحضر الفقیه را که خوشبختانه به شکر الهی ترجمه ان در شش مجلد منتشر شده است و حدود سه یا چهار سال هست ترجمه شده به امید اینکه کتب مرحوم شیخ طایفه ( طوسی ) نیز به فارسی ترجمه شوند . انشاالله. با تشکر.


کلمات دیگر: