کلمه جو
صفحه اصلی

انبیا


برابر پارسی : پیامبران، پیغمبران، وخشوران

فرهنگ فارسی

جمع نبی پیغمبران وخشوران .
به لغت ژند و پاژند درخت مورد را گویند و برگ آن را در دارو ها به کار برند و به جای بای ابجد تای قرشت هم به نظر آمده است .

لغت نامه دهخدا

انبیا. [ اَم ْ ] ( از ع ، اِ ) ج ِ نبی ٔ. پیغمبران و وخشوران. ( ناظم الاطباء ).ج ِ نبی :
با معجز انبیا چه باشد
زراقی و بازی دوالک ؟
ابوالفرج رونی.
لا را ز لات بازندانی به کوی دین
گر بی چراغ عقل روی راه انبیا.
خاقانی.
بجایی که دهشت خورند انبیا
توعذر گنه را چه داری بیا.
( بوستان ).
گر بمحشر خطاب قهر کنند
انبیا را چه جای معذرتست ؟
( گلستان ).
خداوندا بدان تشریف و عزت
که دادی انبیا و اولیا را.
سعدی.
- خاتم انبیا ؛ خاتم الانبیاء. محمد ( ص ) : از آن پیغمبران... همچنین رفته است از روزگار آدم... تا خاتم انبیا. ( کلیله و دمنه ).
- ختم انبیا ؛ خاتم انبیاء :
غیر از علی که لایق پیغمبری بدی
گر خواجه رسل نبدی ختم انبیا.
سعدی.

فرهنگ عمید

۱. = نَبِیّ
۲. بیست ویکمین سورۀ قرآن کریم، مکی، دارای ۱۱۲ آیه.
* انبیای اولوالعزم: پیغمبرانی که صاحب کتاب و شریعت مستقل بودند (نوح، ابراهیم، موسی، عیسی، و محمد )، پیغمبران مرسل.

۱. = نَبِیّ
۲. بیست‌ویکمین سورۀ قرآن کریم، مکی، دارای ۱۱۲ آیه.
⟨ انبیای اولوالعزم: پیغمبرانی که صاحب کتاب و شریعت مستقل بودند (نوح، ابراهیم، موسی، عیسی، و محمد)؛ پیغمبران مرسل.


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] انبیا (قرآن). کلمه نبی در لغت به معنای خبردهنده و در اصطلاح کسی است که خداوند او را برگزیده و به او وحی می کند.
واژه انبیاء جمع نبی از ماده نبا به معنای خبردهنده از جانب خداوند یا از نبوه به معنای والایی و رفعت است.
انبیادر اصطلاح
در اصطلاح قرآن، چنان که از آیاتی مانند ۱۶۳ سوره نساء (ما به تو وحی فرستادیم همانگونه که به نوح و پیامبران بعد از او وحی فرستادیم و (نیز) به ابراهیم و اسماعیل و اسحاق و یعقوب و اسباط (بنی اسرائیل) و عیسی و ایوب و یونس و هارون و سلیمان وحی نمودیم و به داود زبور دادیم.) برمی آید، نبی کسی است که خداوند او را برگزیده و به او وحی می کند.از روایات ائمه اهل بیت علیهم السلام بر می آید این است که نبی کسی است که در خواب واسطه وحی را می بیند، و وحی را می گیرد. نبی بنا بر یک تفسیر به معنی کسی است که از وحی الهی آگاه است و خبر می دهد، و بنا بر تفسیر دیگر به معنی شخص عالی مقام است، دریافت وحی می کند ولی موظف به ابلاغ آن نیست، بلکه تنها برای انجام وظیفه خود او است، و یا اگر از او سؤ ال کنند پاسخ می گوید، به تعبیر دیگر نبی همانند طبیب آگاهی است که در محل خود آماده پذیرائی بیماران است، او به دنبال بیماران نمی رود، ولی اگر بیماری به او مراجعه کند از درمانش فروگذار نمی کند.از روایاتی که در این زمینه به ما رسیده و مرحوم کلینی در کتاب اصول کافی در باب (طبقات الانبیاء و الرسل) و باب (الفرق بین النبی و الرسل) آورده چنین استفاده می شود که نبی کسی است که تنها حقایق وحی را در حال خواب می بیند (همانند رؤ یای ابراهیم) و یا علاوه بر خواب در بیداری هم صدای فرشته وحی را می شنود.
آیات انبیا
در این مدخل، از آیاتی استفاده می شود که به صورت جمع ، از انبیا یاد می کند، یا به طور کلی به بحث انبیا نظر دارد یا گروهی از انبیا را نام برده است؛ اما آیات مربوط به یکایک انبیا در جای خود مطرح شده است.
واژه های مرتبط
...

پیشنهاد کاربران

پیامبران پیغام بر از طرف خداوند بر بندگان

نبی های الهی

نباء =خبر
و نبی= خبر بر
ودر قران محید تاکید می فرماید که یا محمد شما خاتم النبین مز باشید زیرا بعد از اسلام هیچ خبر مهمی که در ان شریعتی مانند شریعت اسلام و شریعت یهود باشد وجود ندارد

نبی های الهی فقد صرفا برای نذیر و بشیر هستند ک فرق رسول با نبی در این است که رسول سفیر خداوند است و باید حتما حکم را ابلاغ و بیعت بگیرد. ودر ایات یا ایهاالنبی هیچ تاکیدی نیست و فقد صرفا جنبه نذیر و بشیر را دارد و حکم محکم نیست


کلمات دیگر: