کلمه جو
صفحه اصلی

صافی در شرح کافی

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] صافی در شرح کافی اثر ملّا خلیل بن غازی القزوینی می باشد که شرحی برکتاب کافی شیخ کلینی در قرن 11 ق به زبان فارسی و در دو جلد در سال 1064ق به درخواست شاه عباس دوم صفوی می باشد.
کتاب را در عرض مدّت بیست سال در 34 جلد به اتمام رسانیده و تاریخ اتمام مجلّد اوّل محرّم 1066ق و اتمام جلد آخر که شرح روضه ی کافی است، 1084ق می باشد.
تسمیه این شرح به نام «صافی» هر چند که در طلیعه گفتار مصنّف در جزء اوّل آن، چندان صریح و واضح نمی باشد، لکن در ابتدای شرح قسم فروع از کافی، مصنّف به این عنوان تصریح کرده و از این شرح به عنوان «صافی شرح کافی» یاد نموده است.
مرحوم آقا بزرگ تهرانی نیز در سه موضع از الذریعة، از این شرح به نام «صافی» نام برده و به ترجمه آن پرداخته است. و همچنین در سایر کتاب تراجم و فهارس نیز به همین عنوان، نام برده شده است؛ و به همین دلیل بوده که در چاپ حجری این کتاب هم که در لکهنو سال 1323 منتشر شده، به همین عنوان، نامگذاری شده است، هر چند که در برخی از نسخه این شرح، با عنوان «صافی گنجینه شا» یا مطلق «گنجینه شا» از آن نام برده اند، که از آن جمله است نسخه موجود در مدرسه گلپایگانی به شماره (/86 26) که به خطّ جعفر بن غازی می باشد؛ وی در پایان نسخه از این شرح به عنوان «گنجینه شا» یاد کرده است و گویا منشأ اشتباه وی، تعبیر مصنّف در ابتدای جزء اوّل این شرح بوده که خطبه خود را با عبارت «فتح صافی گنجینه شا شرح کافی...» شروع کرده است.
کتاب با یادداشتی از دبیر کنگره بین المللی شیخ، آقای مهدی مهریزی آغاز می گردد و بعد از آن محقق کتاب طی 80 صفحه در 11 فصل به بررسی زندگی، افکار و آثار مؤلف و هم چنین به بررسی نسخه خطی صافی و تحریر مختلف آن و روش تصحیح این اثر پرداخته است. که بعد از این مطالب شرح کتاب کافی با آوردن تمام متن کافی به همراه سلسله سند آن توسط شارح محترم آغاز می گردد.


کلمات دیگر: