کلمه جو
صفحه اصلی

سابقه تجارت

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سابقه تجارت (قرآن). تجارت، خرید و فروش و تصرف در اصل سرمایه برای دستیابی به سود است. در آیات متعددی از قرآن کریم به سابقه تجارت در دورانهای مختلف اشاره شده است.
سابقه دیرینه تجارت و سنجش کالای تجاری با پیمانه، در دوران یوسف - علیه السلام- در سوره یوسف آمده است: فلما جهزهم بجهازهم جعل السقایة فی رحل اخیه ثم اذن مؤذن ایتها العیر انکم لسـرقون. «پس هنگامی که آنان را به خوار و بارشان مجهز کرد آبخوری را در بار برادرش نهاد سپس (به دستور او) ندا کننده ای بانگ درداد ای کاروانیان قطعا شما دزد هستید» فلما دخلوا علیه قالوا یـایها العزیز مسنا واهلنا الضر وجئنا ببضـعة مزجـیة فاوف لنا الکیل... «پس چون (برادران) بر او وارد شدند گفتند ای عزیز به ما و خانواده ما آسیب رسیده است و سرمایه ای ناچیز آورده ایم بنابراین پیمانه ما را تمام بده و بر ما تصدق کن که خدا صدقه دهندگان را پاداش می دهد.» و لما جهزهم بجهازهم قال ائتونی باخ لکم من ابیکم الا ترون انی اوفی الکیل و انا خیر المنزلین• فان لم تاتونی به فلا کیل لکم عندی و لاتقربون• فلما رجعوا الی ابیهم قالوا یـابانا منع منا الکیل فارسل معنآ اخانا نکتل و انا له لحـفظون. «و چون آنان را به خوار و بارشان مجهز کرد گفت برادر پدری خود را نزد من آورید مگر نمی بینید که من پیمانه را تمام می دهم و من بهترین میزبانانم. • پس اگر او را نزد من نیاوردید برای شما نزد من پیمانه ای نیست و به من نزدیک نشوید•... پس چون به سوی پدر خود بازگشتند گفتند ای پدر پیمانه از ما منع شد برادرمان را با ما بفرست تا پیمانه بگیریم و ما نگهبان او خواهیم بود.»
← دیدگاه تفسیر المیزان
در سوره مطففین از تجارت با کیل و وزن، در عصر نزول قرآن صحبت به میان آمده است: ... اذا اکتالوا علی الناس یستوفون• و اذا کالوهم او و زنوهم یخسرون. «که چون از مردم پیمانه ستانند تمام ستانند• و چون برای آنان پیمانه یا وزن کنند به ایشان کم دهند.»
← دیدگاه تفسیر المیزان
در سوره یوسف به سابقه تجارت با درهم، در عصر یعقوب -علیه السلام- اشاره شده است: وجآءت سیارة فارسلوا واردهم فادلی دلوه قال یـبشری هـذا غلـم... • وشروه بثمن بخس درهم معدودة وکانوا فیه من الزهدین. «و کاروانی آمد پس آب آور خود را فرستادند و دلوش را انداخت گفت مژده این یک پسر است و او را چون کالایی پنهان داشتند و خدا به آنچه می کردند دانا بود• و او را به بهای ناچیزی چند درهم فروختند و در آن بی رغبت بودند.»
ثمن بخس
...


کلمات دیگر: